GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2 Nisan 2024 tarihinde İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe Mahallesi'ndeki gece kulübünde meydana gelen patlama sonucu 29 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:2
Birleşim:71
Tarih:16.04.2024

ADEM YILDIRIM (İstanbul) - Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; ben de sizleri öncelikle saygıyla selamlıyorum.

Hem geçmiş Ramazan Bayramı'nızı tebrik ediyorum hem de 31 Martta yapmış olduğumuz, milletçe yapmış olduğumuz seçimimizin, yerel seçimlerin tüm ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Milletimizin yapmış olduğu bu seçimin tüm illerimize, ilçelerimize, köylerimize ve Meclisimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Milletimiz tercihini yapmıştır; tüm partilerimiz buna göre, bu tercihe göre kendi konumlamalarını, değerlendirmelerini de yapacaktır.

Ben burada bugün gündem dışı söz alarak 2 Nisanda İstanbul Beşiktaş'ta ihmaller sonucu gerçekleşen ve 29 canımızın kaybıyla gerçekleşen bu menfur yangın olayıyla ilgili huzurlarınıza çıkmış bulunmaktayım. Cezai soruşturma devam ediyor, savcılık bir taraftan soruşturuyor, mülkiye müfettişleri soruşturmasına devam ediyor; kamuoyu olayların nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğine dair değerlendirmelerini yapıyor. Ben de hem o bölgenin milletvekili olmam hasebiyle hem de gerçekten büyük, vahim bir olay olması hasebiyle bu değerlendirmelere katkı sunma adına söz almış bulunmaktayım. Buradan bu olayın takipçisi olacağımızı, bölgenin milletvekili olarak takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum. Yalnız, bunu söylerken üzüldüğümüz noktalar da var. Bundan önceki buna benzer birtakım olaylar olduğunda canhıraş bir şekilde olayları gündeme taşıyan siyasilerimizin, yazarlarımızın, çizerlerimizin, fenomenlerimizin, sanatçılarımızın maalesef Beşiktaş'taki bu olay karşısında uykuya yattığını hep birlikte görüyoruz, herhangi bir yorum yapılmadığını görüyoruz.

MAHMUT TANAL (Şanlıurfa) - Efendim, daha önce reddettiniz, getirdik biz bunu.

ADEM YILDIRIM (Devamla) - Siyasi parti liderlerimizin önceki olaylar karşısında "tweet" üstüne "tweet" attığına şahit olduk ama bu olaylar karşısında sadece "Rahmete kavuşan cenazelerimize, işçilerimize ve ailelerine Allah'tan rahmet diliyoruz." diye dilek ve temenniler kısmında kaldığını görüyoruz. Bu ikili bir yapıyı Mecliste aslında gündeme getirmek istedim. Neden? Mesela, bugün Balıkesir Belediye Başkanı olan arkadaşımız, 2016 yılında Adana'da bir yurtta meydana gelen yangınla ilgili şu ifadeyi kullanmış: "Öğrendik ki yangın merdivenlerinin kapısı kilitliymiş. Bu nedenle diyorum ki: Denetimsizlik katliam getirir ve denetimsizlik kader değildir. Bu olaya neden olan koşullar yine bağnaz düşüncenin sonucudur. Çocukların ölümü siyasidir, kadınların ölümü siyasidir, madencilerin ölümü siyasidir. İnsanların eceliyle ölmediği bir ülkede ölüm siyasidir." 2016 yılında CHP milletvekili olan arkadaşımız şimdi ne diyor? Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu, hayırlı olsun, tebrik ediyoruz. "İstanbul Gayrettepe'de -Beşiktaş bile demiyor- meydana gelen yangında hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar diliyorum." Örnekleri çoğaltabiliriz. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımızdan, Grup Başkan Vekillerimizden, yazarlarımızdan, çizerlerimizden bu örnekleri çoğaltabiliriz. Ben burada diyorum ki: Ölülerimizi, cenazelerimizi birbirimizle yarıştırmayalım. Senin sorumluluk alanında bir olay olmuşsa bu tarafın, bu tarafın sorumluluk alanında bir olay olmuşsa o tarafın birbirine saldırdığı, birbirini sorguladığı olaylar zincirine girmeyelim. 29 can da bizim, ondan önceki vefat eden canlar da bizim, tüm canlar bizim. Hep birlikte yaklaşalım, hukuku rahatlatalım; soruşturma yapan insanlarımızı, soruşturma yapan savcılarımızı, mahkemelerimizi rahatlatan her türlü bilgiyi, belgeyi, açıklamayı onlarla paylaşalım diyorum.

(Mikrofon otomatik cihat tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın lütfen.

ADEM YILDIRIM (Devamla) - Tabii, vaktimiz hızlı geçti.

Son olarak şunu söyleyeyim: Burada hem Beşiktaş Belediyemizin hem de İstanbul Büyükşehir Belediyemizin sorumlu olduğu açıktır. 2006 yılında alınan bir itfaiye raporuyla 2018'de, 2020'de nitelik değişikliği sebebiyle ruhsat verilemez. Beşiktaş Belediye Başkanının olay günü "tweet"ine bakıyoruz, diyor ki: "Bana tebrik için çiçek göndermeyin, çiçekleri falan yerlere gönderin." Ya, 29 insanımız ölmüş, bırak çiçeği böceği kardeşim, olayın başına gel. İBB Başkanımız diyor ki: "Burayla ilgili şikâyet olmamış." Site Başkanı diyor ki: "Biz defalarca, yıllarca şikâyet ettik." Ama herhangi bir vakıf, dernek, Kur'an kursu olduğunda acımasızca orayı yıkan insanlarımız burayı, maalesef, yıkmadılar; bunu da hep birlikte görüyoruz. O Site Başkanımızın şikâyetlerinin hep birlikte takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum.

Saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)