GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:72
Tarih:17.04.2024

CHP GRUBU ADINA TEKİN BİNGÖL (Ankara) - Değerli milletvekilleri, Filistin'de, İsrail'in kirli savaşında katledilenler sadece Filistin halkı değil, Filistinli masum çocuklar, kadınlar değil; orada insanlık katlediliyor, insanlık ölüyor ve dünya sessizce izliyor. Emperyalizmin uşaklarını anlarım, onlar İsrail Devleti'yle iş birlikçi oldukları için bu katliama sessiz kalabilirler, göz yumabilirler ama bize ne oluyor? Türkiye bu katliama sadece hamasetle, sadece timsah gözyaşlarıyla yaklaşarak bir tavır belirleyemez. Ticaret 9 Nisana kadar aralıksız sürdürüldü -bakanın yaptığı açıklamayla- altı ay boyunca, ekimden 9 Nisana kadar -bir itiraftır- İsrail'le ekim ayından önceki ticari faaliyetler neyse aynı şekilde sürdürülmüş. "9 Nisanda kısıtlama getirdik." diyerek bunun altını kalın çizgilerle çizdiler. Oradaki o kirli savaşta sıkılan her kurşunda, atılan her bombada Türkiye'nin de katkısı var, o kurşunlara maalesef o kirli parayla Türkiye de katkı koymuştur. Şimdi, deniliyor ki: "Biz kısıtlama getirdik, Filistin halkına yardım yapıyoruz." Allah aşkına, Filistin devletinin jeti mi var jet yakıtı gönderiyorsunuz?

SELAMİ ALTINOK (Erzurum) - O yalanlandı, yalanlandı.

TEKİN BİNGÖL (Devamla) - Allah aşkına, Mescid-i Aksa'da o tel örgüleri çekenler Filistin halkı mı? Allah aşkına, Filistin'de tesis mi kalmış, başını sokacak evi mi kalmış Filistinlinin, boru kullanılabilecek tesisi mi var? Bütün bunlar çok net bir şekilde bu ticaretin sonuna kadar devam edildiğinin kanıtıdır, somut göstergesidir.

Bir defa şunu unutmamak lazım: Zulümle abat edenin akıbeti berbat olur. Günlerdir bu kürsülerde bu kirli savaştan bahsediliyor, araştırma önergeleri veriliyor ama maalesef iktidar kulağını tıkıyor. Eğer masumsanız, eğer bütün bunlar kesinlikle yapılmıyorsa o zaman gelin, bu önergelerin bir tanesine imza atalım, birlikte araştıralım. Masumiyet karineniz bu araştırma önergesine vereceğiniz olumlu oylarla ortaya çıkacaktır. Vermezseniz işte o zaman her milletvekilinin akıbeti, imza atmayan her milletvekilinin akıbeti berbat olacaktır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Bingöl, lütfen toparlayın.

Buyurun.

TEKİN BİNGÖL (Devamla) - İsrail'le yapılan anlaşmalar, mitinglerde dökülen gözyaşlarıyla silinmez. Dik duracaksınız, Ecevit gibi davranacaksınız; Deniz olacaksınız, Deniz. (CHP sıralarından alkışlar) Filistin'le, Filistin halkıyla dayanışmanın ölçüsü budur.

Biz, Doğu Kudüs'ün başkenti olduğu bağımsız bir Filistin devletini 67'den beri savunuyoruz; bugün de savunuyoruz, şiddetle savunuyoruz, yarın da savunacağız. Gelin, bu araştırma önergesine imza verin; kimler ticaret yapmış, o mallar nereye gitmiş, o gemiler nereye yanaşmış, hep birlikte görelim.

Saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)