GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:79
Tarih:08.05.2024

İYİ PARTİ GRUBU ADINA YASİN ÖZTÜRK (Denizli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Saadet Partisinin grup önerisi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Ülkemizde tarım, ekonominin temel taşlarından biridir ve çiftçilerimiz, toplumumuzun sağlığı ve refahı için hayati bir rol almaktadır. Ülke nüfusunun beslenmesini sağlaması, millî gelire ve istihdama katkı sağlaması, gıda sektörünün ham madde ihtiyacını karşılaması, sanayiye sermaye aktarması, ihracata doğrudan veya dolaylı katkıda bulunması ve bu gibi nedenlerden dolayı tarım, ekonomimizde vazgeçilmez bir sektördür. Ancak son zamanlarda artan tarımsal girdi maliyetleri çiftçilerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Çiftçilerimiz yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimi sürdürmekte zorlanmaktadır. İktidara geldiğiniz dönemden bugüne ekilebilir tarım arazilerindeki yıllara sair düşüşten bunu göremiyorsanız ne diyelim ki sizlere! Öncelikle gübre, ilaç, tohum, mazot gibi tarımsal girdilerin fiyatlarının yükselmesi çiftçilerimizin üretim maliyetlerini artırmaktadır. Ayrıca, enerji maliyetleri, sulama ve taşıma masrafları da dâhil olmak üzere işletme giderleri de artmaktadır. Bu artışlar çiftçilerimizin kâr marjları olumsuz etkilemekte ve gelirlerini azaltmaktadır. Çiftçilerimizin yaşadığı bu zorluklar, sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal boyutları da olan bir durumdur. Tarımsal girdilerdeki belirsizlikler çiftçilerimizin gelecek planlamalarını zorlaştırmaktadır. Ayrıca, artan maliyetler nedeniyle çiftçilerimiz büyük borç yükü altında ezilmekte ve bu da ayrıca ek stres yaratmaktadır. Örnek olarak şehrim Denizli'de tarımsal sulama sezonu açıldı, çiftçi sulama yapacak ancak elektrik üretim tesislerinin ihalesini alan firma suyu kesiyor. Hadi gel de üretim yap, hadi ülke tarımını kalkındır!

Sadece 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde şaşalı açıklamalar yaparak Türk tarımının sorunlarını çözemezsiniz. Peki, bu sorunların çözümü için ne yapılabilir? Öncelikle, tarımsal girdilerin fiyatlarının denetlenmesi ve çiftçilere destek sağlanması gerekmektedir. Sübvansiyonlar veya vergi kolaylıkları gibi politika önlemleri çiftçilerimize nefes aldıracaktır. Ayrıca, verimliliği artıracak tarım teknolojilerine yatırım yapılması ve su kaynaklarının etkin kullanılması gibi uzun vadeli çözümler de düşünülmelidir. Türk çiftçisinin tohumdaki dışa bağımlılığına bir an önce son vermeliyiz. İmkânsızlıklar ve girdi maliyetlerindeki artışlar sebebiyle sürekli "Önümüzdeki yıl ne ekelim de bu yıl ki zararı kurtaralım?" derdinden dolayı çiftçilerimiz yıllardır huzurlu çalışamıyorlar.

Ülkemiz dünya da kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken, tüm dünyaya birçok ürün ihraç ederken ne yazık ki bugünkü gelinen nokta yürekler acısıdır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Öztürk.

YASİN ÖZTÜRK (Devamla) - Sonuç olarak, tarımsal girdi maliyetlerinin artması çiftçilerimizin yaşamını olumsuz etkilemekte ve tarım sektörünü tehdit etmektedir. Bu sorunların çözümü için Hükûmetin ve tarım sektörünün ilgili taraflarla iş birliği içinde hareket etmesi önemlidir. Çiftçilerimizin sürdürülebilir bir şekilde üretim yapabilmeleri için gerekli adımların atılması hem çiftçilerimizin hem de ülkemizin refahı için kritik bir öneme sahiptir.

Değerli milletvekilleri, kıymetli mevkidaşlarım; içerisinde "Önce bizim insanımız, önce bizim çiftçimiz." fikri olmadığı sürece tüm tarım politikaları çökmeye mahkûmdur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi, köylü milletin efendisidir. Toprak ile tohumu buluşturup bereket üreten çiftçilerimize her zaman sahip çıkmamız gerekiyor diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti ve Saadet Partisi sıralarından alkışlar)