GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:86
Tarih:23.05.2024

AK PARTİ GRUBU ADINA ALİ KIRATLI (Mersin) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; İYİ Partinin vermiş olduğu önergeye cevaben AK PARTİ Grubumuz adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle Gazi Meclisimizi ve ekranları başında bizleri izleyen aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Konuşmamın başında Pençe Kilit operasyon bölgesinde şehit düşen kahraman Piyade Sözleşmeli Erimiz Vedat Zorba'ya Allah'tan rahmet, ailesine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve aziz milletimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum; vatan sağ olsun.

Değerli milletvekilleri, Ocak ve Aralık 2023 tarihleri arasında ülkemizden 4,7 milyon ton yaş sebze ve meyve ihraç ettik. AK PARTİ iktidarı olarak, ihracatımızı artırmak için ihracatçılarımıza ihraç ettikleri ürünler için yirmi iki yıldır her daim destekleme ödemeleri yaptık. Aynı zamanda, ihracatçılarımızın ihracat öncesi yaptırmak zorunda oldukları analiz ücretlerinin yüzde 50'si Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Üretim maliyetlerinin yükselmesine karşı Bakanlığımız tarafından her yıl ihracatçıya DFİF desteği, üreticilerimize dekar başına nakdi destekler, gübre, mazot gibi birçok kalemde destekleme ödemesi yapılmaktadır. Aynı zamanda, kamu bankalarımız tarafından üreticilerimize faizsiz veya indirimli faizli, uzun vadeli geri ödemeli tarımsal krediler verilmektedir.

Değerli milletvekilleri, yaş sebze meyve ihracatımızda yaşanan sorunların farkındayız. Bu sorunların çözümü yolunda sektöre gerek finansal destek sağlamak gerekse de pazara giriş çalışmalarında bulunarak sektörün pazar çeşitlendirme faaliyetlerine katkıda bulunmak ve bu suretle sektörün ihracat artışının orta ve uzun vadede istikrarlı bir hüviyet kazanması ve başta Rusya ve Avrupa Birliği olmak üzere belirli pazarlara bağımlılığının azaltılması hususlarında önemli çabalar harcıyoruz. Özellikle Rusya'ya olan bağımlılığın giderilmesi için Bakanlığımızca yaş sebze meyve ürünleri ihracatımızda pazar çeşitlendirilmesine yönelik pazara giriş faaliyetlerine büyük önem atfedilmekte olup başta Çin olmak üzere Japonya, Güney Kore, Malezya, Filipinler, Tayland, Amerika, Uzak Doğu ve diğer potansiyel pazarlara yönelik Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığıyla, ilgili ülkedeki ticaret müşavirlerimiz ve ateşelerimizle koordineli olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Pazarlama sorunu yaşanan ürünlerde sorunların tespiti ve çözüm yollarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Son olarak, seçim bölgem olan Mersin'de 7-8 Mayıs tarihlerinde Bakanlık temsilcilerimiz, ilgili sivil toplum kuruluşlarımız, ihracatçılarımız, çiftçilerimiz yani konunun bütün paydaşlarının katılımıyla Turunçgil Çalıştayı'nı düzenledik. Bakanlığımız yaşanan üretim ve beraberindeki maliyet ve pazarlama sorunlarına karşı geçen yıl ortaya koyduğumuz Tarımsal Üretim Planlaması Yönetmeliği'ni 2025 yılı itibarıyla uygulamaya başlayacaktır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.

ALİ KIRATLI (Devamla) - Planlı üretimdeki amaç tarımsal üretimde arz güvenliğini sağlamak, üretimi etkinleştirmek, üretim maliyetlerini azaltarak ürünlerin pazarlanabilme kabiliyetini artırmaktır.

Değerli milletvekilleri, konuyu toparladığımda Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Türkiye Yüzyılı'mızda her alanda olduğu gibi tarımda da çiftçilerimizi, üreticilerimizi, ihracatçılarımızı yani tarım sektörünün bütün paydaşlarını rahatlatacak çalışmaları yapmaya gayret ediyoruz. Üreticilerimizin alın terleri karşısında hak ettikleri kazançları elde etme yönünde çalışmalarımız dün olduğu gibi bugün de devam etmekte diyorum.

Gazi Meclisimizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)