Konu: | 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne ilişkin açıklaması |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 91 |
Tarih: | 05.06.2024 |
SAMİ ÇAKIR (Kocaeli) - Sayın Başkan, Dünya Çevre Günü'nde konuşacağımız konuların başında, dünyayı tahrip düşüncesinin hangi aşamada olduğunu tartışmaya açmak olmalıdır. Sömürgeci kafanın tahrip, talan, yıkıcı yaklaşım tarzına bağlı olarak sömürülenin sadece insan olmadığını, doğanın, doğalın da canlı, cansız aynı şekilde sömürüldüğünü söylemek sadece bir doğruyu ifade etmek olacaktır.
Rahman suresinde "Göğü Allah yükseltti ve mizana o koydu; sakın dengeyi bozmayınız." ifadesinde tam karşılığını bulan çevre anlayışı çerçevesi esas kabulümüzdür; bu bir iman ve şuurdur. Çevreyi, çevreyle tarif edileni korumak, doğanın dengesini gözetmek hem boynumuzun borcu hem de gelecek nesillere olan borcumuzdur. Yaşanılabilir bir dünya arzusu hayalde kalmamalıdır.
Peygamber'imizin "Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz." sözleri çağlar sonrasına bir işarettir diyor, Genel Kurulu ve milletimizi saygıyla selamlıyorum.