Konu: | Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 92 |
Tarih: | 06.06.2024 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA MEHMET AKALIN (Edirne) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Yüce Meclisi ve aziz Türk milletini saygıyla selamlıyorum. Saadet Partisi grup önerisini yakından etkileyen konuların birkaçı üzerinden değerlendirme yapmak istiyorum.
Değerli milletvekilleri, 7 Ocakta yıllık 2 bin yabancının ülkemizde ücretsiz tedavi olacağı kararından sonra, 8105 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca bu sayı 7 bin seviyesine çıkarılmıştır; üstelik, gelecekte sayının ne olacağı da belli değildir. Bu keyfî uygulamayı önce aziz milletimizin, sonra da sizlerin vicdanına bırakıyorum. Her yıl binlerce yabancı uyruklu hastanın sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığınca karşılanması, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenen bu politikanın devam eden ekonomik zorluklar ve mevcut sağlık sistemimizin kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda bizi karşı karşıya bıraktığı zorluklar kamuoyunda haklı bir endişe yaratmıştır. Türkiye'nin zaten sınırlı olan sağlık kaynaklarının yabancı uyruklu hastalara da tahsis edilmesi ekonomik sistemimizdeki yükü artırmakta ve vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini giderek zorlaştırmaktadır. Bu yüzden bu kararın toplumsal, ekonomik ve güvenlikle ilgili etkilerini detaylı bir şekilde ele almalıyız. Devam eden ekonomik sıkıntılar ve her gün tartışılan tasarruf tedbirleri ortadayken kamu kaynaklarının bu şekilde savurgan kullanımı, bu kararın hâlihazırda yetersiz olan sağlık hizmetlerimizin üzerine getireceği ek yükler, bir türlü alınamayan randevular ve gene gelmeyen muayeneler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline gelmiştir. Ayrıca, konunun sadece hastalarla sınırlı kalacağı ve o hastaların ailelerinin ya da başka yakınlarının da ülkemize gelmeyeceğinin garantisi var mıdır? Evet; uluslararası yükümlülükler ve insani sorumluluklar çerçevesinde bu kararın önemini anlıyoruz. Türk milleti olarak ne kadar vicdanlı ve insan odaklı olduğumuza dünya tarihi şahittir fakat vatandaşlarımızın haklarını ve temel ihtiyaçlarını da göz ardı edemeyiz. Ayrıca, ülkemize sığınan milyonlarca yabancı uyruklu bireyin varlığı zaten demografik, sosyal ve asayişle ilgili çeşitli sorunları beraberinde getirmiştir. Bu nedenle sağlık hizmetlerinin finansmanının toplumsal uyumu destekleyecek şekilde düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu ülkenin geleceğini nasıl şekillendireceğimize karar verirken kapsamlı bir değerlendirme yapmak zorundayız.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MEHMET AKALIN (Devamla) - Tamamlıyorum.
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.
MEHMET AKALIN (Devamla) - Sonuç olarak bu kararın sadece mali bir yük olmadığını, aynı zamanda toplumsal bir mesele olduğunu unutmayalım. Her bir kararın, her bir politikanın toplumumuzun dokusuna uzun vadeli etkileri olacaktır, bu etkileri göz ardı edemeyiz.
Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti ve Saadet Partisi sıralarından alkışlar)