Konu: | Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 98 |
Tarih: | 03.07.2024 |
DURSUN ATAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülen Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 6'ncı maddesi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz aldım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Sayın milletvekilleri, görüşülen teklif 30 madde olarak Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşülmüş, 1 madde tekliften çıkarılmış, 29 madde olarak Komisyonda kabul edilmiştir. Teklif 10 farklı kanunda değişiklik öngörmektedir. Bu nedenle teklif 3 farklı komisyona havale edilmiş ancak sadece esas komisyonda görüşülmüş; Tarım, Orman ve Plan Bütçe Komisyonları görüş dahi bildirmemiştir.
İç Tüzük'e aykırı olmasına rağmen AKP iktidarında artık normalleşen, bu özensiz ve kalitesiz yasa yapma süreci aynı şekilde devam etmekte, hiçbir hatadan ders alınmamaktadır. Zira, daha iki hafta önce Millî Savunmayla ilgili kanun teklifinde de aynı hususu dile getirmiştim. Yine tekrar ediyorum: Bu şekilde hazırlanan kanun teklifleri kısa bir süre sonra başka bir değişikliğe ihtiyaç duymaktadır. Nitekim, Millî Savunmayla ilgili kanun teklifinde 59 maddenin 16 tanesi, daha önce yapılmış kanunun Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi sonucu yapılan düzenlemelerden ibaretti. Bu kanun teklifinde de 29 maddenin 4 tanesi, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği kanunların yeniden düzenlenmesini öngörmektedir.
Komisyonların doğru çalışmasının nasıl engellendiğini, kanun yapım sürecinde ne kadar hata yapıldığını, muhalefetin Anayasa'ya aykırılık iddialarının hiç dinlenmediğini açıkça gösteren bu zihniyet değişmeden, milletimizin sıkıntılarını çözecek kanunların çıkarılması da mümkün değildir.
Değerli milletvekilleri, ülkemiz derin bir ekonomik kriz içindeyken, vatandaşımız her geçen gün artan enflasyon, işsizlik ve hayat pahalılığıyla mücadele ederken, temel gıda maddelerinin fiyatları sürekli artarken, dar gelirli aileler günlük ihtiyaçlarını dahi karşılayamazken Meclis gündemi sivil havacılık değil, bu ekonomik krizin çözümü için acil ve etkili ekonomik politikalar geliştirilmesi, bu politikalara ilişkin kanun teklifleri olmalıydı. Yatağa aç giren çocukların olduğu bir ülkede, bizler burada vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayacak, onlara umut ve güven verecek çözümler üretmek zorundayız.
Ekonomik kriz etkisini artırarak devam ederken diğer taraftan iktidarın hatalı politikalarından dolayı ülkemizde 10 milyonun üzerinde düzensiz göçmen bulunmaktadır. Üstelik 97 ülkenin nüfusundan daha fazla olan bu sığınmacıların büyük çoğunluğu da ülkemizde kayıt dışı kalmaktadır. Birleşmiş Milletlere göre de Türkiye sığınmacı sayısında dünya da 1'inci sırada bulunmaktadır. Milletimiz yıllardır milyonlarca sığınmacı ve kaçağın hem maddi yükünü omuzlamakta hem de kültürümüzde ve sosyal yaşamımızda bıraktığı olumsuz etkiyle baş etmeye çalışmaktadır. Sığınmacıların yıllardır yarattığı toplumsal sorunlardan sonra bugün milletimizin sabrı kalmamış, ülkemizin dört bir yanında ülkemizi işgal eden göçmenlere karşı eylemler başlamıştır ama bugün gündemimiz ne? Sivil havacılık.
Değerli milletvekilleri, ancak ve ne yazık ki tüm bunlar sanki başka ülkelerde yaşanıyor gibi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine alınan kanun teklifleri bu önemli sorunları görmezden gelmektedir. Vatandaşlarımızın gerçek sıkıntılarını çözmeye yönelik kapsamlı ve kalıcı çözümler yerine daha çok siyasi çıkarlar gözetilerek hazırlanan tekliflerle zaman kaybediyoruz. Bu durum kabul edilemez. Milletimizin geleceği siyasi manevralara, günü kurtarmaya yönelik düzenlemelere, bir siyasi partinin çıkarlarına kurban edilemez. Buradan tüm milletvekillerimize seslenmek istiyorum: Gelin, vatandaşlarımızın gerçek sorunlarını birlikte çözelim. Ekonomik krizden çıkış için yapısal reformlar yapalım. Düzensiz göç, sığınmacı ve kaçakların ülkemizi işgaline dair sorunlara kalıcı çözümler getirelim. Halkımızın refahını artıracak, yaşam standartlarını yükseltecek adımlar atalım. Unutmayalım ki başka Türkiye yok, başka vatan yok. Bu ülke bizim, bu vatan bizim ve onu korumak bizim en büyük görevimizdir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Ataş, lütfen tamamlayın.
DURSUN ATAŞ (Devamla) - Bu tarihi sorumluluğumuzun farkında olarak milletimizin refahı ve devletimizin bekası için kararlı adımlar atmalıyız diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)