| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 101 |
| Tarih: | 10.07.2024 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA ÜMİT ÖZLALE (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisinin Boğaziçi Üniversitesindeki tahribatla ilgili verdiği araştırma önergesi üzerinde partim adına konuşuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Yurt dışına gittiğiniz zaman Türkiye'deki eğitim kurumlarını saydığınızda, Boğaziçi Üniversitesinin adı geçtiğinde herkesin gözü parlar. Şu ana kadar binlerce çok başarılı mezun yetiştirmiş, bilime çok büyük katkı vermiş, akademisyenler, iş dünyasında çok önemli insanlar, bürokratlar yetiştirmiş bir üniversiteden bahsediyoruz. Hepimizin çocuğu var, torunu var. Bizim çocuğumuz, torunumuz Boğaziçine gitse, Boğaziçi Üniversitesine gitse onunla gurur duyarız. İşte bu üniversite bugün maalesef can çekişiyor. Hem de dört beş senedir hakikaten adına neredeyse zulüm diyebileceğimiz uygulamalarla beraber, Boğaziçi Üniversitesinin o çok saygın akademisyenleri, binbir zahmetle Boğaziçi Üniversitesine gelmiş öğrenciler bugün gerçekten alınan kararlardan dolayı sanki Boğaziçi Üniversitesine girmiş oldukları için cezalandırılıyorlar. İlk olarak meslektaşlarımdan bahsetmek istiyorum. O kadar saygın meslektaşlarımız var ki -biraz önce Sayın Taşkın'ın da söylediği gibi- dünyanın herhangi bir üniversitesinde çok rahatlıkla akademik çalışmalarına devam edecekken Türk öğrencilerine destek vermek, onları eğitmek için oraya giden, orada olan öğretim üyeleri mobbinge maruz kalıyorlar ve bu mobbing sonucunda bazıları kampüse giremedi, benim meslektaşlarımdan bazıları kampüse giremedi. Öğrenciler çok temel haklarından mahrum bırakılıyorlar.
Bakın, size şöyle bir şey söyleyeyim: Bir öğrenciyle yani daha doğrusu, çocuğunuzla en fazla gurur duyacağınız anlardan bir tanesi onun mezuniyet törenine gittiğiniz anda hissettiklerinizdir, öyle değil mi? Çocuğunuz oradan mezun olduğu zaman mezuniyet diplomasını aldığında, o sevinci onunla beraber yaşamak istersiniz. İşte, mesela, bu çocuklar bu sevinçten mahrum bırakıldılar. Yine, aynı şekilde, Boğaziçi Üniversitesine ülkemizin dört bir yanından gelen başarılı öğrencilerin -ki sanılanın aksine, Boğaziçi Üniversitesine gidenler zengin çocukları değildir, Boğaziçi Üniversitesine giden çocuklar Türkiye'nin dört bir tarafından gelen, daha sonra orada aldığı eğitimle beraber kültürel açıdan, maddi açıdan zenginleşen çocuklardır-şenlik yapması engellendi. Boğaziçi Üniversitesi birçok haklarından mahrum bırakıldı, arsası elinden alındı, öğretim üyeleri mobbinge maruz kaldı, oraya giden Cumhuriyet Halk Partisinin milletvekilleri tartaklandı. Türkiye'nin en güzide kurumlarının başında gelen Boğaziçi Üniversitesinde bunlar yaşanırken Rektör ne yaptı biliyor musunuz?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ÜMİT ÖZLALE (Devamla) - Bitiriyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.
ÜMİT ÖZLALE (Devamla) - Bunları, direkt olarak bütün bu öğretim üyelerine yapılan mobbingi öğrencilerin en doğal hakkı olan kutlamaları yasaklamak için her geçen gün tedbirleri daha da fazla artırdı ve bugün maalesef, Boğaziçi Üniversitesine girdiği için ya da Boğaziçi Üniversitesinde bilim ürettiği için meslektaşlarımız, öğrencilerimiz âdeta cezalandırılıyorlar.
Gerçekten akademi tarihine kara bir leke olarak geçecek bir şey daha yaşandı. Türkiye'deki bir üniversitenin rektörü, hem de koskoca Boğaziçi Üniversitesinin Rektörü şu anda bir şirketin yönetim kurulunda üyelik yapıyor. Yani öyle bir rektörden bahsediyoruz ki Boğaziçi Üniversitesini doğru düzgün yönetmek insanın yedi gününü yirmi dört saatini alırken bu öğretim üyesi Rektörümüz aynı zamanda gitti Turkcell'de yönetim kurulu üyeliğini kabul etti. Sadece bu bile üniversite Rektörünün Boğaziçi Üniversitesine verdiği değeri göstermeye yeter.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ÜMİT ÖZLALE (Devamla) - Bitiriyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN - Buyurun.
ÜMİT ÖZLALE (Devamla) - Ben buradan Sayın İnci'ye bir kez daha seslenmek istiyorum: Boğaziçi Üniversitesi sizi utançla hatırlayacak.
Hepinize saygılar sunuyorum. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar)