| Konu: | BİLGİ TOPLUMU OLMA YOLUNDA BİLİŞİM SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞ-MELER İLE İNTERNET KULLANIMININ BAŞTA ÇOCUKLAR, GENÇLER VE AİLE YAPISI ÜZERİNDE OLMAK ÜZERE SOSYAL ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI AMACIYLA BİR MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINA İLİŞKİN ÖNERGELERİN ÖN GÖRÜŞMELERİ |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 68 |
| Tarih: | 21.02.2012 |
NECDET ÜNÜVAR (Adana) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Benden önce konuşan arkadaşlar çok detaylı bir şekilde ifade ettiler, ben bugün sizlere İnternet'in ne olduğundan bahsetmeyeceğim.
İnternet ve hatta teknoloji artık hayatımızın bir parçası; atsan atılmaz, satsan satılmaz bir unsur. Şaka bir yana, işimizin bir parçası, iletişimimizin ana kaynağı, eğlence kaynağımız. Sinemayı, videoyu, hatta tiyatroyu İnternet'ten seyrediyoruz, yerinde seyredeceksek de biletini artık İnternet'ten alıyoruz. Artık İnternet'le haberleşiyoruz. Mektup yazmak yerine e-mail yazıyoruz yani artık mail'lerimiz e-mail üzerine. Bilgiye kolay erişiyoruz, dünyanın bir ucundaki bilgiye bir başka ucundan anında ulaşılabiliyor, bir tıkla istediğimiz kitaba erişebildiğimizi biliyoruz. 90'lı yıllarda gerek uzmanlık gerek ihtisas ve gerekse doçentlik dönemimde on günde ulaşabildiğimiz bilgiye, artık şu elimizdeki küçük bilgisayarla on saniyede ulaşabilir hâldeyiz. Elektrik, telefon faturalarımızı İnternet üzerinden yapıyoruz, yemeğimizi bile İnternet üzerinden âdeta ısmarlıyoruz. Tabii, İnternet'in sınırları da giderek artıyor, sosyal medya İnternet'e bambaşka bir boyut kazandırmıştır. Yani, neticede İnternet artık bizden bir parça.
Dünyamıza bu kadar girmiş, yer etmiş bir İnternet'in şüphesiz pek çok soruna da yol açması söz konusudur. Beden ve ruh sağlığı üzerinde pek çok sorunlara yol açtığını biliyoruz. Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler sırt, bilek, baş ağrısına yol açabiliyor -Cevdet Hocam çok detaylı bir şekilde ifade etti- beraberinde yağlı, tuzlu gıdaların, gazlı içeceklerin tüketilmesi obez bir neslin gelmesine yol açıyor. Obezite, yani şişmanlık da kalp ve şeker başta olmak üzere pek çok hastalığın anası olarak kabul edilmektedir.
Öte yandan, değerli milletvekilleri, en ciddi risk bağımlılıktır. Bunu sadece çocuklara özgü bir sorun gibi de görmemeliyiz, hepimizin elindeki küçücük cep telefonları artık küçük birer bilgisayar. Şu elimizdeki aletlerle artık bütün dünyadaki bilgilere erişebiliyoruz ama acaba -zaman zaman düşünüyorum- bu küçücük aletlerle neredeyse bütün dünyaya açılabildiğimize mi sevinelim, yoksa kendi dünyamızı bu minnacık aletlere hapsettiğimize mi üzülelim, zaman zaman da çelişki yaşamıyor değilim. Ama, bunun bir dengesini de bulmamız lazım değerli milletvekilleri, bir yandan olan bitenlerden haberdar olmalıyız ama öte yandan da olan biten her şeyin hayatımızı kabusa çevirmesine de mâni olmalıyız.
Tabii, tek riski bağımlılık değil, bunun yanında şiddet ve cinsellik, daha doğrusu pornografi, kontrolsüz alışveriş, içki, sigara, uyuşturucuya özendirme, eğitime zararları, mahrem bilgilerimizin zararlı unsurların eline geçmesi diğer sakıncaları oluşturuyor.
Tabii, biraz önce sosyal medyanın yeni bir mecraya yönlendirdiğini ifade etmiştim. Facebook'la başlayıp, Twitter'la devam eden süreç, gerçekten hayatımızı birçok alanda yakından etkiliyor. Sosyal medyayı aktif kullanmaya çalışıyoruz, birçok arkadaşımız da bunu yapıyor ama bunu da dozunda yapmak gerektiğini hepimiz biliyoruz.
Ayrıca, çocuklarımızın her birinin birer Facebook sayfası var ama yine bir başka acı gerçek şu ki: Çocuklarımızı gelecekteki hedeflere Facebook'la hazırlayamayız ancak book'la, yani kitapla hazırlayabiliriz ama maalesef kitaba erişimi kolaylaştıran İnternet'in kitabı okumayı da zorlaştırdığını hepimiz çok iyi biliyoruz.
Bu vesileyle üzüldüğüm bir başka tespiti de yapmak isterim İnternet'in ve teknolojinin olumsuz etkileri anlamında. Gençliğimizde hepimiz Descartes'in "Düşünüyorum, o hâlde varım." ifadesini sıkça kullanırdık. Maalesef gençlerimizin artık "Düşünüyorum, o hâlde varım." ifadesini neredeyse "Görünüyorum ancak varım." şeklinde kullandıklarını da yine sosyal medya dediğimiz araçların revaçta olması vesilesiyle ifade etmek isterim.
Tabii, bütün bunların sonucu bir bağımlılık yükü. Benden önce konuşan arkadaşlarımız da madde bağımlılığına vurgu yaptılar. Madde bağımlılığıyla ilgili çok güzel çalışmalar da yaptık. Gerçekten bu Parlamento, madde bağımlılığının değişik türleriyle ilgili son derece önemli ve toplumsal faydası yüksek kanunlar çıkarttı. O yüzden çok teşekkür ediyorum. Yani sadece ruhsal bir bağımlılık değil, aynı zamanda madde bağımlılığını da beraberinde getiren, bir dizi bağımlılığı da birlikte özendiren bir yapısı var.
O yüzden değerli milletvekilleri, bu konuyu önemseyip ciddi olarak tedbirler alınması gerektiğini bütün arkadaşlarımız vurguladı, ben de o arkadaşlarımızın kanaatlerine katılıyorum. Ancak bunun, konunun sadece devlet tarafından değil aileler başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından takip edilmesi gerektiği de açıktır. Konunun tüm kesimlerce ele alınması ancak devletin bu konuda strateji ve politikaları belirlemesi ve diğer unsurların da yani toplumun diğer unsurlarının da buna ciddi ölçüde destek vermesi gerekir.
O yüzden bu araştırma komisyonunun bütün boyutlarıyla yani sağlık açısından, sosyal açıdan, toplumsal açıdan, ekonomik açıdan ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği açısından konuları detaylı bir şekilde irdeleyip, bir rapor hâlinde sunup o raporun da devletimizin ilgili kurumları tarafından, Hükûmetimizin ilgili birimleri tarafından hayata geçirilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyor, komisyonun hayırlı olması temennisiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Ünüvar.