| Konu: | Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 107 |
| Tarih: | 24.07.2024 |
SAADET PARTİSİ GRUBU ADINA MEHMET KARAMAN (Samsun) - Sayın Başkan, muhterem milletvekilleri, televizyonları başında bizi izleyen aziz milletimiz; hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.
Kıymetli milletvekilleri, saadet içinde bir toplum, ancak genç dimağların berrak zihinleriyle varlığını sürdürebilir. Bunun anahtarı ise gençlerimizin nitelikli eğitimleriyle sağlanabilir. Ülkemiz, 27 Avrupa Birliği ülkesine kıyasla daha genç nüfusa sahiptir. Bu durum, küresel anlamda caydırıcı bir güçtür ancak önemli olan varlık değil, var olabilmektir. Bizler bu genç nüfusu ne kadar mutlu, huzurlu ve yarınından ümitli şekilde topluma kazandırabiliyoruz, bunu düşünmek zorundayız. Bir insan mutlu olmak için yaşar, biz bu gençlerin mutlu edebiliyor muyuz? Hiç sanmıyorum.
Bakınız, yapılan bir araştırmada 18-29 yaş grubu gençlerin yüzde 76'sı iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istiyor ve her 2 gençten birisi mutlu olmadığını söylüyor. Yine, aynı örneklemde, gençlerin yüzde 70'i torpilin yetenekten daha önemli olduğunu düşünüyor.
Bakınız, muhterem kardeşlerim, bu veriler çok acı bir tablonun göstergesidir. Sizler, bu koltuklarda bir insanın varlık sebebi olan mutluluğunu sağlayamayacaksanız da ne diye burada duracaksınız? Bu gençler bizim gençlerimiz, bunu bildiğimiz ve onların dertleriyle dertlendiğimiz için bugün bu önergeyi verdik. Biz Saadet Partisi Gelecek Grubu olarak gençlerimizin mutluluğunu ve ülkemizin selametini istiyoruz. Bunu sağlamanın bir yolu da gençlerimize kişisel bilgi, beceri ve isteklerine uygun meslek kazandırmaktır.
Bir insan düşünün, 20 yaşında iş hayatına atılsa kırk beş yıl boyunca o yaptığı işe sabahtan akşama bir ömür verecek. Eğer az önce saydıklarıma uygun bir işi yoksa bu insan hayatında nasıl mutlu olabilir, kendine, ailesine, ülkesine ne katabilir? İşte bu yüzden, biz Saadet Partisi olarak gençlerimize kişisel bilgi, beceri ve isteklerine uygun meslekler kazandırılmasını savunuyoruz. Bu sayede toplumun ve insanımızın mutluluğunun tesis edilerek iktisadi anlamda kalkınacağına inanıyor ve biliyoruz. Kusura bakmayın ama bunu her şeyde yaptığınız gibi, içi boşaltılmış eğitim politikalarıyla yapamazsınız. Elle tutulur, gözle görülür kazanım endeksli ve pratik ağırlıklı eğitim modeline geçilmelidir. Bu sayede, karşılığı olmayan diplomalar yerine hayata katılmış gençler artacaktır.
Kıymetli kardeşlerim, her ne kadar genç nüfus bir güç olsa da bu genç nüfus istihdam edilemezse, sanata, bilime, spora yönlendirilemezse gün gelir yetiştiği topluma zararlı ve suçlu bireyler olur yani övündüğümüz o genç nüfusumuz bir avantaj olduğu kadar yönlendirilmediği takdirde ciddi bir tehlike olarak da karşımıza çıkacaktır. Bu yüzden, artık belge, sertifika, diploma değil beceri kazanmanın endeksli pratikte gerçek bir karşılığı olan eğitim politikaları uygulanmalıdır. Bu anlamda, ilk yapılacak şeyse mesleki eğitim ve öğretim kurumlarını geliştirmektir. Nasıl olacak? Gençlerimiz meslekleri olmadan nasıl hayata katılacak? İkinci kademe eleman ihtiyacının günde güne arttığı ülkemizde bu alanlarda öğrencilerimiz yetişmezse nasıl üreteceğiz, nasıl ileri gideceğiz?
Bir diğer önemli sorun ise sektör temsilcileri, bakanlıklar, hatta tüm kamu kurumları arasında ciddi bir koordinasyon eksikliği vardır. İktidar yirmi iki yıldır ülkeyi yönetmesine rağmen daha sektörler arasında ihtiyaca göre insan kaynağının planlamasını da yapamıyor. Peki, sonucu ne oluyor? İşsizler ordusu.
Kıymetli milletvekilleri, ülkemizde en çok yakınılan sosyal sorunların başında işsizlik ve taşradan kente göç gelmektedir. Bunun çözümü ise mesleki eğitim ve öğretim kurumlarının geliştirilmesiyle sağlanabilir. Sanayi bölgelerinde işverenleri de destek ve teşvik edecek şekilde mesleki eğitim ve öğretim kurumları kurulmalıdır. Bu sayede, işçi, işveren, sanayici, herkesi mutlu edecek sürdürülebilir bölgesel kalkınma ve refah sağlanacak, her bölgemiz kendi kendine büyüyecektir.
Kıymetli milletvekilleri, tasavvuf ehlinin ilk yaptığı şey meslek edinmek ve meslek edindirmektir. Asıl nefis terbiyesi ve ahlak eğitimi meslekle ve çalışmakla verilir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Karaman, lütfen tamamlayın.
MEHMET KARAMAN (Devamla) - Muhterem milletvekilleri, eğitim süresini uzatarak, suni diplomalar vererek, pratikte karşılığı olmayan eğitimler vererek ne gençleri hayata katabilirsiniz ne de böyle bir coğrafyada hayatta kalabilirsiniz. Yol belli, yöntem belli; ciddi bir insan kaynağı yönetimi uygulanmalıdır. Her bir yurttaşımız kendisine, ailesine ve ülkesine içtenlikle hizmet edebileceği mesleklere yönlendirilmeli ve teşvik edilmelidir ancak böylece 2023, 2053, 2071 sadece birer sayı olmaktan çıkar ve partilerüstü millî bir hedef olur.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (Saadet Partisi ve CHP sıralarından alkışlar)