GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:26
Tarih:03.12.2024

SAADET PARTİSİ GRUBU ADINA HASAN EKİCİ (Konya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

İYİ Parti grup önerisi üzerine Gelecek-Saadet Grubu adına söz almış bulunmaktayım.

Değerli milletvekilleri, gıda güvenliği ve tarım politikaları artık tüm dünyada ulusal güvenlik meselesi olmuştur. Gıda, uluslararası ilişkilerde stratejik bir unsur hâline gelmiştir. Diğer yandan, artan küresel ısınmaya bağlı olarak dünyayı ve tarımı tehdit eden kuraklık riski ülkemizi ve özellikle Konya Ovası'nı da ciddi olarak tehdit etmektedir. Konya Ovası, Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden biridir ve kuraklığa bağlı olarak hızla çölleşmektedir, yeraltı suları yerin derinliklerine doğru çekilmektedir. Beyşehir Gölü, Tuz Gölü, Seydişehir Suğla Gölü, Meke Gölü ve irili ufaklı birçok gölümüz ya tamamen kurumuş ya da hızla kurumaktadır. Diğer yandan, Konya Ovası'nda irili ufaklı yüzlerce obruk oluşmuştur. Karapınar'da artan obruklar yakın gelecekte maalesef Konya şehir merkezinde de görülmeye başlayacaktır.

Konya Ovası'nın susuzluğuna çare olmak amacıyla başlanan Konya Ovası Projesi -kısa adıyla KOP- Konya'mızın ve Türkiye'nin yüzyıllık rüyasıdır. KOP sadece bir Konya projesi değil bir Türkiye projesi, bir dünya projesidir. KOP'la sadece Konya değil 6 tane il sulu tarıma geçecektir. Ülkemizin gıda güvenliği ve gıdada kendi kendine yeterliliği KOP'la sağlanacaktır. Konya Ovası Projesi maalesef Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlıktan ayrılmasından sonra tam bir yılan hikâyesine dönmüştür. Konya Ovası Projesi'nin ilk aşaması olan ve çiftçilerimizin büyük umutlarla beklediği Göksu Nehri'nin suyu hâlâ ovaya akıtılamamıştır. Proje kapsamında 2017 yılında bitirilmesi gereken 125 kilometrelik Apa-Hotamış kanalı, yıl 2024 oldu ve hâlâ bitirilemedi. Özellikle Çumra ve Karapınar çiftçisi Hotamış depolamasına bırakılacak suyu dört gözle bekliyor fakat suyun gelmesi geciktikçe çiftçinin de umutları tükeniyor. Yeraltı suları sürekli çekiliyor ve enerji masrafları almış başını gidiyor. Yine, KOP projesinin bir diğer ayağı olan ve yapımına 2012 yılında başlanan Afşar-Hadimi Tüneli de yıllardır tamamlanamamıştır. Konya Ovası susuzluktan kururken, çiftçilerimiz zor günler yaşarken plansızlık, ihmaller ve liyakatsizlik nedeniyle Afşar Barajı'nın suyu bir türlü Konya Ovası'na akıtılamadı çünkü Afşar Barajı'nda toplanan suyu Eğiste Barajı'na taşıyacak 18 kilometrelik Hadimi Tüneli de yıllardır bitirilemedi.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

HASAN EKİCİ (Devamla) - Bitiriyorum.

BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Ekici.

HASAN EKİCİ (Devamla) - Tünelin bitmemesi Avşar Barajı'nın kaderine terk edilmesine sebep oldu.

Buradan iktidara çağrıda bulunuyorum: Gelin, artan kuraklıkla birlikte tarımda kendi kendimize yeterliliğimizi artırmak ve gıda güvenliğimizi sağlamak için Konya Ovası Projesi'ni bir an önce tamamlayalım, milletimizin kaynaklarını yine milletimiz için kullanalım.

İYİ Parti grup önerisini desteklediğimizi bildiriyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (Saadet Partisi sıralarından alkışlar)