GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 3'üncü Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:32
Tarih:12.12.2024

AK PARTİ GRUBU ADINA MEHMET EYUP ÖZKEÇECİ (Gaziantep) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemizin ekonomik kalkınmasında ve büyümesinde önemli bir rol üstlenen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın çatısı altında bulunan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının, kısaca KOSGEB'in bütçesi üzerine AK PARTİ'mizin Grubu adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle sizleri ve ekranları başında bizleri izleyen aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Milletvekilleri, son yirmi iki yılda ülkemizin sanayi ve teknoloji alanında sergilediği performans sadece Türkiye için değil, tüm dünya için örnek teşkil edecek nitelikte bir başarı hikâyesidir. Bu başarıda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlılığı, vizyonu ve liderliğiyle hayata geçirilen politika ve projelerin büyük bir payı olduğunu özellikle vurgulamak isterim. Sanayi ve teknoloji politikalarımızın merkezine her zaman küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi koyduk. KOBİ'lerimiz sadece ekonomimizin omurgası değil, aynı zamanda istihdamın, yenilikçiliğin ve yerel kalkınmanın en önemli aktörleridir. Bu bilinçle KOSGEB'i KOBİ'lerimizin en büyük destekçisi ve koruyucusu hâline getirdik. Kurulduğu 1990 yılından 2002'ye kadar yani ilk on iki yılda sadece 4 bin işletmeye bugünkü değerlerle 1,2 milyar lira destek veren KOSGEB, 2002 yılından bu yana 1,3 milyon KOBİ'mize toplamda 180 milyar lira destek sağlamıştır. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) KOSGEB, girişimcilik desteklerinden inovasyon projelerine, dijitalleşmeden ihracat teşviklerine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. Uluslararası fonların etkin kullanımıyla yürütülen projeler ekonomimize hem finansal hem de stratejik katkılar sağlamaktadır. Bu kapsamda Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından finanse edilen Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi depremden etkilenen bölgelerdeki KOBİ'lerin yeniden canlanmasını hedeflerken KOSGEB ve JICA iş birliğiyle sağlanan 4,2 milyar TL kredi desteği ise deprem sonrası iyileştirme sürecine katkıda bulunmuş ve binlerce işletmenin faaliyetini sürdürmesine olanak sağlamıştır.

Sayın milletvekilleri, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri hepimizi derinden etkiledi. Deprem sonrasında KOSGEB'in sağladığı faizsiz krediler, hibe programları, özel ve destek paketleri işletmelerimizin ayakta kalmasında hayati bir rol oynamıştır. Deprem sonrası iki yıl içerisinde seçim bölgem Gaziantep'teki 6.669 KOBİ'mize toplam 1,6 milyar lira destek sağlanmıştır. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Gaziantep, girişimci ruhu ve sanayi altyapısıyla ülkemizin üretim ve ihracat üslerinden biridir, sağlanan destekler sayesinde hem bölgesel kalkınmada lider bir rol üstlenmiş hem de Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamıştır.

MAHMUT TANAL (Şanlıurfa) - Şanlıurfa'ya niye destek vermiyorlar?

MEHMET EYUP ÖZKEÇECİ (Devamla) - Sayın milletvekilleri, 2025 bütçesi kapsamında öne çıkan hedefleri sizlerle paylaşmak isterim: Bir, yeni girişimciler desteklenecek. Kadınlar, gençler ve girişimci adayları desteklenerek fikirlerin iş fırsatlarına dönüşmesi sağlanacaktır. İki, dijital dönüşüm gerçekleşecek. KOBİ'lerin dijitalleşme süreçleri hızlanacak ve Endüstri 4.0 entegrasyon teşvik edilecektir. Üç, afet bölgelerine öncelik verilecek, deprem ve diğer afetlerden etkilenen işletmelere yönelik özel destek paketleri devam edecektir. Dört, yeşil dönüşüm desteklenecek, çevre dostu üretim süreçlerine geçiş ve sürdürülebilir üretim teşvik edilecektir.

Sayın milletvekilleri, KOSGEB'e ayrılan 250 milyon dolarlık finansmanla KOBİ'lerimizin karbon ayak izlerini azaltmaları ve kaynak verimliliklerini artırmaları için yanlarında oluyoruz. Bu kapsamda KOBİ'lerimize kendi bünyelerinde güneş enerjisi sistemleri kurmaları için 14 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz. Enerji ve su, ham madde verimliliği ile sürdürülebilir atık geri dönüşümü projelerine 4 milyon liraya kadar da destek sağlıyoruz. Bu projeler çerçevesinde şu ana kadar 90'dan fazla KOBİ'mizi destekledik ve bu sayının önümüzdeki dönemde daha da artmasını hedefliyoruz. 2025 yılı itibarıyla KOBİ'lerimizin ihracattaki payı yüzde 34, 2027 yılında ise yüzde 30'a çıkartma hedefimiz uluslararası rekabet gücümüzü artırmada önemli bir adım olacaktır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın lütfen.

MEHMET EYUP ÖZKEÇECİ (Devamla) - Sayın milletvekilleri, destek programlarının sadeleşmesiyle daha fazla işletmeye hızlı ve etkin şekilde ulaşılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda KOSGEB destekleri ve dijital dönüşüm süreçlerinde işletmelere 20 milyon TL'ye kadar destek sağlanması planlanmaktadır. Sonuç olarak KOSGEB bütçesi sadece ekonomik bir planlama değil, aynı zamanda sosyal kalkınmayı, istihdamı ve yerli üretimi güçlendiren stratejik bir araçtır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve KOSGEB'in bütçelerinin hazırlanmasında emeği geçen başta Sayın Bakanımız Mehmet Fatih Kacır olmak üzere KOSGEB Başkanımız Sayın Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve tüm kurum çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu vesileyle KOSGEB'in gazi şehrim Gaziantep gibi üretim ve ihracat merkezi olan şehirlerdeki faaliyetlerinin artarak devam etmesini temenni ediyorum. Hazırlanan bütçenin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum.

Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)