| Konu: | Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın 162 sıra sayılı 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 163 sıra sayılı 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin üçüncü tur görüşmelerinde yürütme adına yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 32 |
| Tarih: | 12.12.2024 |
MURAT EMİR (Ankara) - Sayın Bakana açıklamaları için, sunumu için teşekkür ederiz.
Türkiye'nin, ülkemizin sanayi ve teknolojide hak ettiği yerde olmadığı hepimizin malumu, rakamlar apaçık ortada. (AK PARTİ sıralarından gürültüler) Övüneceğimiz bir şey yok arkadaşlar, övünebilsek gerçekten biz çok istiyoruz. Övüneceğimiz noktalar var ama resmin bütününe baktığımızda gerçekten zor bir yerde olduğumuzu görmemiz gerekiyor.
Bakın, yüksek teknolojili ürün ihracatımızın oranı yüzde 3,8. Ortalama kilogram başına ihraç ettiğimiz malların değeri 1,36 sent. Sanayimiz yüzde 5 oranında daralıyor ve bu, yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 20'lerin üzerinde.
Hukuk devletini yerleştirememiş, dış yatırım alamıyor, üniversiteleri bilim üretemiyor, özel sektörü AR-GE'ye yeterli kaynak ayıramıyor, TÜBİTAK işlevsel değil. Dolayısıyla AR-GE yatırımları yetersiz, araştırmalar yetersiz, Türkiye, maalesef, dünya segmentinde hak ettiği yerde değil.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - TÜBİTAK'ın projelerinden haberin var mı acaba "Yetersiz." diyebilecek kadar?
MURAT EMİR (Ankara) - Bakın, geldiklerinde, rakam veriyorlar, diyor ki: "36 milyar dolar ihracat vardı." Güzel, şimdi 255 milyar dolar; bu, iyi. Geldiğinizdeki 36 milyar doları beğenmiyorsunuz ama dünyada 26'ncıydık, şimdi 29'uncuyuz Sayın Bakan. Buradan baktığınızda Türkiye hak ettiği yerde değil, hepimizin çaba göstermesi gerekiyor ama önce hukuk devletini, önce adaleti yerleştireceğiz...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
NİLGÜN ÖK (Denizli) - Dünya pazarından aldığımız payı söylesene!
MURAT EMİR (Ankara) - Toparlıyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN - Bitirin lütfen.
MURAT EMİR (Ankara) - ...AR-GE'yi güçlendireceğiz, ihracat yapacağız, üniversiteleri güçlendireceğiz ve böylelikle de ancak sanayi atılımını yapabileceğiz.
Biraz önce itiraz geldi, onu da söylemiş olayım. Biz, savunma sanayisindeki atılımları mutlulukla izliyoruz ve takdir ediyoruz. Her yapılan, her şeye, yapılan her şey için teşekkür ederiz ama eksik kaldığını, Türkiye'nin bunu hak etmediğini, bu kadar teknoloji düşük ihracat yapışımızın bir şekilde çözülmesi gerektiğini de burada tutanaklara geçirmek isterim.
İyi akşamlar diliyorum, saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)