GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 6'ncı Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:35
Tarih:15.12.2024

TUĞBA IŞIK ERCAN (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

4 Aralık tarihli Fransız Le Monde gazetesinin Türkiye'nin TIMSS 2023 sonuçlarını değerlendirdiği haberine göre, özellikle 4'üncü sınıf fen alanında Avrupa 1'inciliğine, 8'inci sınıf fen alanında ise 44 ülke arasında 7'nciliğe yükselmemize dikkat çekilmiş ve bu başarının nedenleri irdelenmiştir. Bu ve benzeri uluslararası kaynaklarda bile değinilen haberler eğitim sistemimizin her kademeyi kapsayan başarısını ortaya koymaktadır. Matematik ve fen bilimlerinde yakaladığımız bu ivmenin her kademede ve alanda sürdürülebilirliği için neler planlıyorsunuz? Sayın Millî Eğitim Bakanıma sorum: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin bu başarıda etkisi nedir?

Diğer sorum ise Sayın Aile Bakanımıza: Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'nin Dünya Bankası ve Avrupa Konseyi tarafından iyi uygulama örneği olarak gösterilmesi dikkat çekici bir başarıdır. Ayrıca, UNICEF tarafından övgüyle bahsedilen Türkiye'nin Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) modelinin özellikle dezavantajlı ailelere ulaşmadaki başarısı dikkat çekmektedir.