GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 7'nci Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:36
Tarih:16.12.2024

AK PARTİ GRUBU ADINA HÜSEYİN ALTINSOY (Aksaray) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve Maliye Bakanlığı bütçesi üzerinde söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyen, sosyal refahı artıran bir yaklaşıma sahiptir. Bütçemizde büyümenin sağladığı imkânların toplumun bütün kesimleriyle paylaşılması esas alınmıştır.

Değerli milletvekilleri, yakın coğrafyamız başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde güven ve istikrarı tehdit eden pek çok gelişme yaşanmaktadır. Bu tarihî dönemde arka arkaya gerçekleşen hadiseler insanlığın, toplumların ve ekonomilerin köklü bir dönüşüm noktasına geldiğine işaret etmektedir. Ortalama yıllık büyüme açısından değerlendirildiğinde dünya ekonomisi bu süreçte yüzde 2,6 oranında büyürken Türkiye ekonomisi yüzde 5,9 oranında büyümeyle dünya ortalamasının 2 katından daha fazla büyümeyi başarmıştır. Bu sonuçlar, Türkiye'nin ekonomik gücünü ve dirençli yapısını açıkça ortaya koymaktadır. Hükûmetlerimiz döneminde bir taraftan mali disipline kararlılıkla devam edilirken diğer taraftan da bütçeyi faiz bütçesi olmaktan çıkararak hizmet bütçesi hâline getirdik. 2002 yılında millî gelire oranla yüzde 14,3 olan faiz giderlerini oldukça düşük seviyelere indirdik. Nitekim, 2025 yılı bütçesinde faiz giderlerinin yüzde 3,2 seviyesinde olması öngörülmektedir. Türkiye'nin risk primi CDS, Mayıs ayında 700 baz puanın üzerinde iken bugün 250 baz puanın altına inmiştir. Bu düşüş, Türkiye'yi benzer ülkelere göre daha iyi bir konuma getirmiş, ayrıca dış borçlanma maliyetleri de önemli ölçüde düşüş göstermiştir. Kapanan ve açılan iş yeri sayısına baktığımızda, 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 95.367 şirket kurulmuş, 21.656 şirket terkin edilmiştir. Bu yıl sonuna göre mal ihracatımızın 262 milyar dolar olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Yine, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın 2025 yılı bütçesinin ise 6 trilyon 599 milyar lira olacağı öngörülmüştür. Ülkemizde vergi yükünün yüksek olduğu algısı, gerçeği yansıtmamaktadır. Toplam vergi yükü sıralamasında yüzde 23,5'le 38 OECD ülkesi arasında en düşük vergi yüküne sahip 5'inci ülkeyiz. Vergi yükü ortalaması, OECD ülkelerinde yüzde 34 iken AB ülkelerinde yüzde 40 seviyelerindedir. Bütçemizde 2023 yılında depremlerin yol açtığı hasarların bertaraf edilmesi amacıyla 2024 yılında 1 trilyon 28 milyar TL tutarında deprem harcaması yapıldığı da öngörülmektedir.

Değerli milletvekilleri, kalkınmanın en temel unsurlarından olan eğitimi 2002 yılından beri bütçelerimizde en öncelikli alan olarak gördük. Bütçe teklifimizle merkezî yönetim bütçesinden 2025 yılında eğitime yüzde 14,8 oranıyla en büyük pay ayrılmaktadır.

Yine, Hükûmetlerimiz döneminde en fazla önem verdiğimiz konulardan biri de sağlık hizmetleridir. Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla merkezî yönetim bütçesine sağlık hizmetleri için 2025 yılında 1 trilyon 106 milyar lira kaynak ayırıyoruz.

Değerli milletvekilleri, sosyal yardımlar için ayrılan bütçe, 2025 yılında 650,9 milyar liraya çıkarılmaktadır. Yine tarıma ayrılan kaynak 705,6 milyar lirayla en yüksek seviyelere ulaşmıştır. Ulaşım alanında yapılan çalışmalar neticesinde demir yolu hat uzunluğumuz 2024 yılı Eylül sonu itibarıyla 13.919 kilometreye ulaşmıştır.

Sayın Bakanım, ülkemizin kuzeyini güneyine bağlayacak Aksaray-Ulukışla-Yenice Hızlı Tren Hattı, yolcu ve yük taşımacılığı açısından hayati öneme sahip bir projedir. Bu projenin yapım ihalesinin bir an önce yapılmasını Aksaray ili olarak talep ediyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın lütfen.

HÜSEYİN ALTINSOY (Devamla) - Yine, 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 29.623 kilometreye ulaşan bölünmüş yol ağımızla 77 ilimizi birbirine bağladık.

Turist sayısına baktığımızda 61 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar turizm gerçekleştirmesi öngörülmektedir.

Yine, 2002 yılında 62 savunma projesi yürütülürken proje sayımız 16 kat artarak binin üzerine çıkmıştır. Savunma sanayisinde yerli ve millî oranımız yüzde 80'lere ulaşmıştır.

Değerli milletvekilleri, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve 2023 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonumuzda otuz dokuz gün, iki yüz otuz beş saat, 21 birleşim ve 81 oturumda tamamlanmıştır.

Ben burada sözlerime son verirken Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bütçe hazırlıklarında emeği geçen başta Sayın Bakanımız Mehmet Şimşek olmak üzere tüm bürokratlarımıza, üyesi olmaktan onur duyduğum Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız Mehmet Muş'a ve Komisyon üyelerimize, katkı veren milletvekillerimize teşekkür ediyor, 2025 yılı bütçemizin ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.(AK PARTİ sıralarından alkışlar)