GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:45
Tarih:08.01.2025

İYİ PARTİ GRUBU ADINA MEHMET AKALIN (Edirne) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün burada, Türkiye'nin güvenliğini sağlamak için gecesini gündüzüne katan polislerimizin içinde bulunduğu ciddi sorunlara dikkat çekmek üzere İYİ Parti Grubu adına söz almış bulunuyorum.

Emniyet teşkilatımız toplumun güvenliğini sağlamak adına büyük bir özveriyle görev yaparken ne yazık ki yıllardır çözüm bekleyen yapısal sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu sorunların artık göz ardı edilmesi mümkün değildir. Her yıl polislerimizin intihar ettiği haberleriyle sarsılıyoruz; 2024 yılında 73 polis intiharı kayıtlara geçti, 2025'in henüz ilk beş gününde ise 3 polis intiharı daha yaşandı. Son yirmi yılda ise bu sayı 1.300'ü aşmıştır.

Bu dehşet verici tablo polis teşkilatındaki çalışma koşullarının ağırlığını ve teşkilat mensuplarının üzerindeki psikolojik yükü açıkça ortaya koymaktadır ancak bu konuda verilen araştırma önergelerinin reddedilmesi meselenin ciddiyetine gözümüzü kapadığımız anlamına gelmektedir; bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Polis intiharları sadece bireysel bir mesele değil kurumsal ve hatta sosyolojik bir sorundur. Bu sorunu görmezden gelmek sadece polislerimize değil tüm topluma karşı sorumluluğumuzu yerine getirmemek anlamına gelmektedir. Polislerimizin çalışma koşulları dayanılmaz hâle gelmiştir. 12/36 vardiya sistemi gibi düzensiz çalışma saatleri, uzun mesailer, ikinci şark görevi gibi uygulamalar meslek mensuplarını hem fiziksel hem de ruhsal olarak yıpratmaktadır. İkinci şark görevinin kaldırılmasına yönelik talepler yıllardır dile getirilmesine rağmen hiçbir somut adım atılmamıştır. Bu durum polislerimizin aile hayatını da olumsuz etkileyerek mesleki motivasyonlarını daha da düşürmektedir.

Kadın polislerimiz ise daha büyük bir risk altında görev yapmaktadır. Avrupa'da kadın polislerin daha fazla risk taşıyan görevlerde yer alması nedeniyle maaşlarının erkek meslektaşlarına göre daha yüksek olduğu örnekler mevcuttur. Bizim ülkemizde ise bu konuda herhangi bir adım atılmamıştır. Geçtiğimiz yıl şehit edilen bir kadın polis memurumuz Şeyda Yılmaz'ın acısı hâlâ yüreklerimizde iken kadın polislerimizin haklarının bu doğrultuda iyileştirilmesi gerekliliği bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Yeri gelmişken Edirneli şehit polis memurumuz Nefize Özsoy'a da Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesine de sabırlar diliyorum.

Değerli milletvekilleri, polislerimizin maaşlarına baktığımızda ise tablo daha da vahimdir. Avrupa ülkelerinde polis maaşları Türkiye'deki Emniyet mensuplarıyla kıyaslanamayacak kadar yüksektir. Örneğin, Danimarka'da bir polis memuru 5.761 euro yani yaklaşık 210 bin Türk lirası maaş alırken Almanya, Belçika ve Lüksemburg'da bu rakam 4.200 euro civarındadır. Bizim polislerimiz ise hem uluslararası standartların çok altında maaş almakta hem de her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında ciddi geçim sıkıntısı yaşamaktadır.

Bunun yanı sıra Emniyet teşkilatındaki sendika yasağı da artık tartışılması gereken önemli bir konudur. Polislerimizin haklarını savunabilecek bir sendikalarının olmaması sorunların çözümünü daha da zorlaştırmaktadır. Sendikal haklar polislerin çalışma koşullarını iyileştirebilecek önemli bir araçtır ve bu hakların tanınması için gerekli düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir.

Polis teşkilatının geçmişte sahip olduğu eğitim kurumlarının kapatılması da teşkilat üzerinde ve yapılanmasında olumsuz bir etki yaratmıştır. Özellikle Polis Kolejinin kapatılması Emniyet teşkilatına yönelik kalite ve sistematik bir kadro yetiştirme anlayışının ortadan kalkmasına neden olmuştur.

Polislerimizin moralini yükseltecek adımlar atılmadığı sürece bu sorunların toplumsal yansımaları artarak devam edecektir. Polis teşkilatımızın sorunlarını çözmek sadece onların değil toplumun huzur ve güvenliğini sağlamak için de bir zorunluluktur.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Milletvekili.

MEHMET AKALIN (Devamla) - Bu nedenle çalışma koşullarının iyileştirilmesi, maaşların uluslararası standartlara uygun hâle getirilmesi, intihar vakalarının önlenmesi için gerekli psikolojik destek sistemlerinin oluşturulması ve meslek onurunun korunması adına somut adımlar atılması gerekmektedir.

Sayın milletvekilleri, polislerimizin hakkını teslim etmek, onların yükünü hafifletmek ve daha adil bir çalışma ortamı sağlamak için hep birlikte adım atmak zorundayız. Bu vesileyle Türk polis teşkilatımızın onurlu mensuplarını ve aziz Türk milletini saygıyla selamlıyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)