| Konu: | TÜRKİYE DEMİRYOLU ULAŞTIRMASININ SERBESTLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN TASARISI SS441 |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 96 |
| Tarih: | 24.04.2013 |
TUFAN KÖSE (Çorum) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; bugün, geçtiğimiz hafta yargılanmasına başlanılan, askerî casusluk davasında yargılanan, Millî Gemi Projemizin başındaki, Denizaltı Projemizin başındaki astsubayından albayına kadar, yurtsever askerlerimizden bahsetmeyeceğim. Bugün, yine, güneydoğudan, doğudan çekilen askerî birliklerimizden de bahsetmeyeceğim. Bugün, yine, Milliyet gazetesinde yayımlanan İmralı tutanaklarında "Çekilme tek taraflı olmayacak, çift taraflı olacaktır." diyen Abdullah Öcalan'ın sözlerinden de bahsetmeyeceğim. Yine, Meclisimizin 93'üncü kuruluş yıl dönümünde, beş yıla yakın süredir cezaevinde tutuklu bulunan milletvekillerimizden de bahsetmeyeceğim. Bugün biraz demir yolu bağlamında Çorum'dan bahsedeceğim sizlere.
Değerli arkadaşlarım, Çorum, biliyorsunuz, "Anadolu kaplanları" olarak nitelendirilen kentlerin en önünde gelenlerinden biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin -savaş yıllarını saymazsak- bugüne kadar, büyümesinin, büyüme ortalamasının çok üzerinde büyüme performansı gösteren, daha hızlı büyüyen kentlerinden biri olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Değerli arkadaşlarım, Çorum ekonomisi özellikle 1970'li yıllardan sonra Türkiye ekonomisinin ortalamasının çok üstünde büyümüştür. Bu büyümeyi yapan Çorum, devlet yatırımlarından, devlet katkısından da hemen hemen hiç yararlanmamıştır. Bu anlamda, 1957 yılında yapılan Çorum Çimento Fabrikası geçtiğimiz yıllarda özelleştirilmiş, birçok işçisi işten çıkarılmış, nakliye sanayisine yaptığı katkı da ortadan kalkmıştır. Yine, 1991 yılında yapılan şeker fabrikası da önce özelleştirilmeye çalışılmış, yargının "Dur." demesinden sonra da önümüzdeki günlerde Meclise gelecek Şeker Kanunu ile faaliyetini sonlandıracaktır. Yani Çorum, devlet yatırımlarından yararlanmayan bir kenttir.
Çorum'umuzda havaalanı da yoktur. Aslında Çorum'da havaalanı var ama yüzde 45'i bitmiş bir havaalanı bugün atıl, hayvanların otladığı bir yer konumundadır. Çorum'da, maalesef, demir yolu da bulunmamaktadır. Çorum'da 1970'li yıllara kadar kara yolu ulaşımı dahi yeterli değildir. Yani Çorum, Çorum girişimcisinin, iş adamının, işçisinin, ustasının yokları var etmesiyle Çorum olmuştur.
Anlatmaya çalıştığım gibi devletçi ekonomi modelinin tamamen dışında, özel sektör eliyle gelişen, tüm engellere rağmen, tüm yokluklara rağmen, hiçbir destek almamasına rağmen, elinden tutulmamasına rağmen gelişimini dışa açılarak sağlayan, neredeyse olmayan bir sanayiden ürettiklerini Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Amerika'ya, dünyanın dört bir köşesine satan ve gerçek bir Anadolu kaplanı olan Çorum desteklenmeyi, motive edilmeyi, moral verilmeyi hak eden bir hikâyeye sahiptir.
Değerli arkadaşlarım, Çorum desteklenmelidir çünkü Çorum kendisine verilecek desteği, yaratacağı katma değer ile bu ülkeye fazlasıyla ödeyecek güce sahiptir. Çorum desteklenmelidir çünkü Çorum, Hitit uygarlığının merkezi olmakla tarihsel ve kültürel bir öneme sahiptir. Yine, Çorum, başkent Ankara ile Karadeniz'in önemli limanı olan Samsun arasında çok önemli bir coğrafyada bulunmaktadır. Üretim ve ihracat yapan, güçlü gelenekleri olan bir sanayiye sahiptir ki Çorum, ihracatı ithalatından fazla olan, geçtiğimiz yıl da 45 milyon Amerikan doları ihracat fazlası veren, bu anlamda cari açığa da katkısı olan bir kenttir.
Çorum markalaşmış ürünleri bulunan bir kenttir, pazar payı açısından ülke çapında söz sahibi olan ürünleri bulunan bir kenttir. Örnek olsun: Çorum Türkiye'deki -kiremit sanayisinin- kiremit ihtiyacının yüzde 40'ını, tuğla ihtiyacının yüzde 10'unu, yumurta ihracatının da yüzde 25'ini sağlayan bir kenttir. Çorum, Çorum'da kazananların yeniden Çorum'a, Çorum ekonomisine katkı yaptıkları bir kenttir.
Değerli arkadaşlarım, Çorum, savunma sanayisi başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında makine imal ederek makine satan firmalara ve sanayiye sahip bir kenttir. Bu anlamda Çorum'un ihtiyacı olan, Çorum'a bir demir yolunun bu Meclisin de sunacağı katkı ile bir an evvel hayata geçirilmesidir.
Bu vesileyle hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)