GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:51
Tarih:30.01.2025

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN (Hatay) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

5'inci maddede, 2016 yılından bu yana verilen işveren asgari ücret desteği günlük 23 TL'den 33 TL'ye, aylık 999 liraya yükseltiliyor. Biz de İYİ Parti olarak asgari ücretin 2025'in ilk yarısında 28 bin TL olması ve işveren desteğinin de 1.500 TL'ye yükseltilmesi gerektiğini istemişiz. Şimdi, burada bir gariplik, bu işveren desteği de İşsizlik Sigortası'ndan ödeniyor yani İşsizlik Sigortası hükûmet sigortası olmuş. Hükûmetin tuz torbası gibi işsizliğin yanında her konuda, ihtiyacı olduğu her alanda kullanılan bir kaynak durumuna gelmiş; bunu doğru bulmadığımızı öncelikle ifade etmek istiyorum.

(Uğultular)

ŞENOL SUNAT (Manisa) - Çok uğultu var Başkan.

BAŞKAN - Bir dakika Sayın Milletvekilim, bir dakika...

Değerli milletvekilleri, sayın milletvekilini dinlemeyip sohbet eden milletvekillerimiz lütfen kulise geçsinler; büyük bir uğultu var.

Buyurun Sayın Milletvekili.

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN (Devamla) - Çok teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Sayın milletvekilleri, nasıl olsa bu verdiğimiz önergeler de değerlendirilmeyeceğinden ben yüksek müsaadelerinizle, ilim Hatay'ın depremle ilgili sıkıntıları konusunda birkaç cümle etmek istiyorum. Birinci olarak, depremin ilk yılında tamamı teslim edileceği söylenen konutlarda -Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle- geçen hafta yapılan açıklamada Hatay'da henüz yüzde 30'a dahi ulaşılmadığını ifade etmek isterim. Şimdi, Hatay'da başta vilayet bürokrasisi, ondan sonra vilayet bürokrasisiyle beraber tüm bakanlıkların temsilcileri, tüm bakanlıkların il müdürlükleri, onların personelleri, AK PARTİ milletvekilleri ve AK PARTİ'nin Büyükşehir Belediye Başkanı, bunlar ellerinden geldiği kadar bu depremin izlerinin silinmesi, vatandaşın ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında gayret ediyorlar. Burada bir sorun yok ancak Hükûmetten bu gayretlerine uygun destek alamıyorlar, bunların tamamının hizmeti buralarda gömülüyor. Bir mücbir sebep, en basiti; bir mücbir sebebi uzatamadılar ve mücbir sebep kalktı. Ben merak ediyorum, Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek mücbir sebebi kaldırarak Hatay'dan nasıl bir vergi bekliyor? Yani 6 Şubatın en ağır darbesini yemiş bir ilin insanlarından nasıl bir vergi bekliyor? Sayın Bakana şunu ifade etmek istiyorum: Hataylıdan alacak ceketten başka bir şey yok, eğer o ceket Hükûmeti kurtarıyorsa canı sağ olsun, verelim gitsin ama ayıp denen bir şey vardır. Bu mücbir sebep başka illerde deprem olduğunda uzun yıllar kalkmadı, yıllarca oralardan vergi alınmadı. Yani bu kadar insanın emeğini getirip bir mücbir sebebe gömmek hangi aklın eseridir, daha doğrusu hangi vicdanın eseridir? Hastalarımız katılım payı ödüyor çünkü mücbir sebep kalkmış. Yani bunlar küçük küçük paralar ama Hatay insanı buna muhtaç. Değerli arkadaşlar, Hükûmeti bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Sanayi sitelerine ödenek çıkarılmıyor, 15-20 bin kişiye iş verecek olan sanayi sitelerine 1 lira ödenek çıkarılmıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı ne yapıyor? Niçin bunlara ödenek çıkarmıyor? Durdur bütün Türkiye'yi altı ay, bütün sanayi sitelerini bitirirsiniz. Hatay'da da en az 40-50 bin kişi ekmeğini bulur. Tekrar ediyoruz, herkes elinden gelen gayreti gösteriyor ama Hükûmet bana göre... Tayyip Bey'in de bu konuda elinden gelen gayreti gösterdiğini duyuyoruz fakat Tayyip Bey'e de layık bir davranışı Bakanlar Kurulundan göremiyoruz. Lütfen, bu konuda Hükûmeti daha hassas olmaya davet ediyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, devam edin.

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN (Devamla) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Sayın milletvekilleri, Hatay'da inşaatlar yapılıyor, Hatay'da binalar yükseliyor. Bu yüzde 30'u bulmasa da kalanın bir yıl içerisinde teslim edileceği ifade edildiğinden -eğer bir yıl içerisinde teslim edilirse- bu yine kabul edilebilir bir süre gibi görünüyor. Fakat şunu unutmayın, Hükûmet şunu unutmasın: Bir şehir demirle, çimentoyla kalkınmaz, bunun bir ifadesi olmaz. O evlere yarın yerleşecek insanlar elektriğini, suyunu ödeyemeyecek durumdaysa -ki Hataylı öyle- yaptığınız evlerin de bir anlamı kalmaz. O bakımdan bu hassasiyeti kıymetli Hükûmetimizden rica ediyoruz.

Hepinize teşekkür ediyorum.

Saygılar sunuyorum efendim. (İYİ Parti ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)