GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:61
Tarih:26.02.2025

AK PARTİ GRUBU ADINA FARUK KILIÇ (Mardin) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri, ekranları başında bizleri izleyen kıymetli vatandaşlarımız; sizleri en kalbî duygularımla, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. İYİ Partinin ekmek üretiminde gıda güvenliği, ruhsatsız fırınların denetimi ve ekmek üreticilerinin sorunlarıyla ilgili olarak verdiği önerge üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım.

Değerli milletvekilleri, fırıncılık sektöründe en önemli konu, kontrollü, izlenebilir bir ekmek satışının sağlanmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'nin her yerinde kesintisiz şekilde denetim ve kontrol yapılmaktadır. Resmî kontroller uygun sıklıkta, tarafsız, şeffaf ve mesleki gizlilik ilkelerine uygun olarak, risk esasına göre, ön bildirim gereken hâller dışında, önceden haber verilmeksizin gerçekleştirilmektedir. Yurt içi gıda işletmelerine yönelik 2024 yılında toplam 1 milyon 329 bin 758 adet, 2025 yılında ise -bugün itibarıyla- 151.985 adet resmî kontrol gerçekleştirilmiştir. Bakanlıkça, ekmek ve ekmek çeşidi üretim faaliyeti gerçekleştiren işletmelerde ise 2024 yılında 35.370 adet ve 2025 yılında da -bugün itibarıyla- 4.170 adet resmî kontrol gerçekleştirilmiştir.

Değerli milletvekilleri, 2005 yılı öncesi fırın açılabilmesi için ruhsat alınmasında herhangi bir ön şart aranmıyordu. Bu nedenle gelişigüzel fırınlar açılarak bu durum hem binalara zarar veriyor, haksız rekabete neden oluyor hem de hijyenden uzak, halk sağlığını tehdit ediyordu. Yapılan değişikliklerle bu sorunlar ortadan kaldırılmış oldu.

Diğer bir husus ise ekmek maliyetleriyle ilgili. Ekmek maliyeti hesabında önemli ve değişken olan, fırın tipi, fırın kapasitesi, fırında çalışan işçi sayısı, kullanılan unun fiyatı, bir günde üretilen ekmek sayısı, fırının yeri ve kirası gibi hususların etkisi nedeniyle Türkiye genelinde standart bir uygulama maalesef olamamaktadır.

Bugün itibarıyla 50 kilogramlık ekmeklik un fiyatları, bölgesine göre değişmekle birlikte 750 ile 850 TL arasındadır. 1 adet ekmek Ankara'da 3 Ocak 2025'ten itibaren 12,5 TL'den, İstanbul'da ise 1 Ocak 2025'ten itibaren yine 12,5 TL'den satılmaktadır. Dolayısıyla, üreticilerimizin zarar etmeleri söz konusu değil.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Kılıç, lütfen tamamlayın.

FARUK KILIÇ (Devamla) - Değerli milletvekilleri, son zamanlarda Esnaf ve Sanatkârlar Odaları tarafından girdi maliyetlerinin arttığı belirtilerek tarifelerin yeniden belirlenmesi gerektiği yönünde ilgili kurumlara iletilen talepler yoğunlaşmıştır. Hâlbuki ekmek fiyat tarifelerinin belirlenmesinde ilgili bakanlığımız sadece görüş bildirmekte olup tarifeyi belirleyen odanın bu görüşü dikkate almadan tarife belirlemesi mümkün değildir.

Bu sektörde üreticilerimizin karşılaşmış olduğu sorunları biliyor, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek bu sorunları gidermeye çalışıyor ve çalışmaya devam ediyoruz.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)