GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: DEM PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:97
Tarih:17.06.2025

CHP GRUBU ADINA BİLAL BİLİCİ (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Sözlerime başlamadan önce, ünlü edebiyatçı ve yazar Cengiz Aytmatov'un "Zaman çabuk geçiyor, olaylar da çabuk unutuluyor." sözünü hatırlatmak ve bu sözün Filistin halkını ve Filistin halkının durumunu tam bir ayna gibi yansıtmakta olduğunu ifade etmek istiyorum. Bugün Gazze'de yaşananlar ve geçmişte Filistin'de yaşananlar, bu sözün ne kadar doğru olduğunu da bir kez daha göstermektedir.

Gazze'de bugün açlık var, sefalet var, işgal var, hüzün var, ölüm var ve aynı zamanda kimsesizlik var. Batı toplumunun umursamazlığı, ilgisizliği ve vurdumduymazlığından dolayı ne yazık ki bu acı her gün daha da derinleşmekte, Gazze'de açık bir katliam yaşanmakta. Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 50 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği bu tabloda kimse bu durumu görmezden gelemez, Filistin halkının yurtsuz kalmasına da göz yumamaz. Bir şişe suyun, bir çuval unun Gazze'ye ulaşmasına dahi engel olunması orada yaşayan milyonlarca insanı derinden etkiliyor, bir insani krize sürüklüyor ve bu böyle devam edip gidiyor. Bugün birçok Filistinli çocuk "anne" diyemiyor, "baba" diyemiyor, "vatan" diyemiyorlar; anneler ve babalar çocuklarının mezarlarında gözyaşı döküyor.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ve son seçim sonuçları itibarıyla Türkiye'nin 1'inci partisi olarak Filistin davasını siyasetüstü bir mesele olarak görmekteyiz ve bu duyarlılığı kararlılıkla sürdürüyoruz. Filistin lideri Yaser Arafat ile partimizin genel başkanlarından merhum Başbakan Bülent Ecevit'in arasında kurulan dostluk ve samimiyet bizim için bir vasiyet ve emanet olmuştur. Aynı ruhla bugün de kardeş Filistin halkının yanında olduğumuzu güçlü bir şekilde ifade ediyorum. Bunun da iki devletli çözümün bölgede kalıcı barışın yegâne yolu olduğunu gösterdiğini belirtiyorum.

Ne yazık ki Batılı devletler Filistin meselesinde sınıfta kalmakla beraber iddia ettikleri değerlere aykırı şekilde çifte standart uygulamışlardır. Ülkemizin sağduyulu insanları çeşitli şehirlerde basın açıklamaları ve dayanışma etkinlikleri düzenleyerek bu zulme sessiz kalmamıştır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.

BİLAL BİLİCİ (Devamla) - Geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen, Genel Başkanımız Özgür Özel'in de katıldığı Özgür Gazze Mitingi'nde, orada birlik ve dayanışma sergilendi. İktidar bir yandan hamaset yaparken bir yandan da İstanbul İl Başkanlığımızın gerçekleştirmek istediği Filistin'e destek yürüyüşleri de anlamsız bir şekilde engellenmiştir. Filistin meselesi hiçbir partinin ve hiçbir kimsenin tekelinde olamaz. Dış politikada yapılan çelişki ve zikzaklardan dolayı, ideolojik saplantılardan dolayı maalesef ülkemiz de ara bulucu olamamakta.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı, sessizliğe karşı vicdanı savunmaya devam edeceğiz.

Saygılarımı sunuyorum.