| Konu: | SÖZLÜ SORU ÖNERGELERİ |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 65 |
| Tarih: | 14.02.2012 |
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; Bakanlığıma yöneltilen sözlü soru önergelerine cevap vermek üzere huzurlarınızdayım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Ardahan Milletvekili Sayın Ensar Öğüt'ün İçişleri Bakanımıza yönelttiği (6/11) esas no.lu sözlü soru önergesi: Ardahan'ın Halil Efendi Mahallesi Kayabaşı mevkisinde içme suyu şebeke hattı en uç noktaya kadar götürülmüştür. Kayabaşı mevkisinde içme suyu sorunu bulunmamaktadır.
Kayabaşı mevkisinde kanalizasyon şebeke hattı mevcuttur. Projeye uygun olmayan şebeke ve ana arter bağlantılarıyla ilgili proje hazırlanmış olup 2012 yılı içinde yapılarak hizmete sunulması planlanmaktadır.
Kayabaşı mevkiindeki yol sorunları da Kentsel Yenileme Projesi uygulaması çerçevesinde çözüme kavuşturulacaktır.
Ardahan Milletvekili Sayın Ensar Ögüt'ün (6/38) esas no.lu sözlü soru önergesi: Kıdem tazminatı 1936 yılından beri bizim çalışma mevzuatımızda var olan bir düzenlemedir ancak günümüzde işten ayrılanların yüzde 92'si bu haktan, bu tazminattan yararlanamamaktadırlar. Çalışanlarımızın haklarını koruyan, tüm çalışanlarımızın yararlanabileceği, çalışma barışını güçlendiren bir yöntem üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sosyal taraflarla görüşerek önümüzdeki günlerde gündemimize alacağız.
Bu konu Hükûmet programında da, kıdem tazminatı konusu Hükûmet programında da yer almaktadır. Zaten yürürlükte olan 1475 sayılı eski İş Kanunu'nun 14'üncü maddesinde de kıdem tazminatıyla ilgili olarak bir fon tesis edileceği, fonla ilgili hususların kanunla düzenleneceği hükmüne yer verilmektedir.
İzmir Milletvekili Sayın Hülya Güven'in (6/49) esas no.lu sözlü soru önergesi: Kamu kurum ve kuruluşlarında 44.189 özürlü memur çalıştırma zorunluluğu bulunmasına rağmen çalışan özürlü memur sayısı 20.829'dur. Şu durumda, 23.360 özürlü memur açığı bulunmaktadır.
Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezî Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik 3/10/2011 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Özürlü memur sınavı 29 Nisanda yapılacak, özürlü personelin mayıs sonu veya haziran ayı içinde kamu kurumlarına yerleştirilmesini planlamaktayız. Millî Eğitim Bakanlığımızda 12.672, emniyet müdürlüğümüzde 6.828, Sağlık Bakanlığımızda 3.725 ve Diyanet İşleri Başkanlığımızda 1.748 olmak üzere kurumlarımızda da özürlü açığı bulunmaktadır. İnşallah 2012 yılı içerisinde bu yerleştirmeyi gerçekleştireceğiz.
Kütahya Milletvekili Sayın Alim Işık'ın (6/229) esas no.lu soru önergesi ile Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'nun (6/483) esas no.lu soru önergesi: 2000 öncesi emeklilerin maaşlarındaki adaletsizliği gidermeye yönelik intibak yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda şu anda görüşülmektedir. Bu tasarıdan 1.913.442 işçi emeklisi ile 12.186 BAĞ-KUR emeklisi yararlanacaktır. Getirdiğimiz tasarıyla emekli maaşlarında azami 322 TL kadar iyileştirmeler öngörülmektedir.
İstanbul Milletvekili Sayın Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun (6/267) esas no.lu sözlü soru önergesi ile Sayın Süleyman Çelebi'nin (6/289) esas no.lu soru önergesi: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na ilave edilen ek 5'inci maddede tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlardan on sekiz yaşını doldurmuş olup 4'üncü madde ile isteğe bağlı sigortalılık hükümleri ve 506 sayılı Kanun'un geçici 20'nci maddesi kapsamında sigortalı olmayan, kendi sigortalılıklarından dolayı bu kanunlara göre gelir veya aylık almayanlar sigortalı sayılmıştır. Bu kişilerin sigortalı olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri hâlinde sigortalılıkları talepte bulundukları tarihten itibaren başlatılmış olacaktır. Buna göre, yarıcılık işinde çalışanlardan 5510 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin dört numaralı alt bendi dâhil olmak üzere, 4'üncü maddeye istinaden sigortalılığı bulunmayanların sigortalı olmalarında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Kütahya Milletvekili Sayın Alim Işık'ın (6/315) esas no.lu soru önergesi: Şubat 2011'de yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanun ile 2010 yılı Kasım ayı ve önceki aylara ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu birikmiş alacaklarına ödeme kolaylığı getirilmiştir. Bu yasayla, prim borçlarını ikişer aylık taksitler hâlinde 18 taksitte ödeme imkânı sağlanmıştır. Bugüne kadar 2 milyon 339 bin 323 kişi başvurmuş, 30 milyar 646 milyon TL yapılandırılmış, 8 milyar 300 milyon TL'si tahsil edilmiştir. Son beş yılda 2 kez yapılandırma gerçekleştirdiğimizi de bu vesileyle ifade etmek istiyorum.
İzmir Milletvekili Sayın Mehmet Ali Susam'ın (6/451) esas no.lu sözlü soru önergesi ile Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'na ait (6/863) esas no.lu sözlü soru önergesi: Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunda kendi nam ve hesabına çalışanları temsilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı bulunmaktadır. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonunun, TESK'in, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunda temsil edilmesinin önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır. Genel Kurulda yapılan seçimlerde adı geçen konfederasyonun adayının seçilmesi hâlinde yönetim kurulunda temsil imkânı bulunmaktadır.
Ayrıca, TESK'in yönetim kurulu üyesi olması konusunda da Bakanlık olarak olumlu baktığımızı belirtmek istiyorum.
Giresun Milletvekili Sayın Selahattin Karaahmetoğlu'nun (6/461) esas no'lu sözlü soru önergesi: 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, özü itibarıyla farklı kamu idarelerinde aynı hizmet sınıfında aynı veya benzer unvanlı kadrolarda bulunan personel arasındaki ücret dengesizliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir düzenlemedir. 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin temel amacı eşit unvana eşit ücret verilmesinin sağlanmasıdır. Farklı kamu idarelerinde aynı veya benzer unvanlı kadrolarda çalışan ve kurumsal ek ödemeleri nedeniyle farklı mali haklara sahip olan kamu görevlilerinin mali hakları arasındaki farklılığa son verilmiş ve böylece söz konusu personel arasında ücret eşitliği sağlanmıştır.
Tabii, öğretmen ve din görevlileriyle ilgili Değerli Milletvekilimiz örnekler vermiş. Burada, bir ücret farklılığını gösterecek bir kurum olmadığı için yani öğretmenlerimiz Millî Eğitimde, din görevlilerimiz Diyanet İşleri Başkanlığında görev yaptıkları için, bir mukayese imkânı olmadığı için bu kapsamda değerlendirilememiştir.
Bu Kanun Hükmünde Kararname tüm kamu görevlileri için uygulanacak genel bir maaş ve ücret artışı düzenlemesi de değildir. Bu nedenle, söz konusu kanun hükmünde kararnameyle ücret dengesizliği bulunmayan personele yönelik herhangi bir ücret artışı öngörülmemiştir.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'nun (6/485), (6/784) ve (6/862) esas no'lu soru önergeleri: Dokuz yıllık Hükûmetimiz döneminde çalışanlarımızda olduğu gibi, emeklilerimizi de enflasyona ezdirmedik. Rakamsal olarak ifade edecek olursak, SSK'da işçi olarak çalışan, 2002 Aralık ayı aylığı 257 TL olan bir işçimizin 2012 Ocak aylığı 868 TL'dir; artış, nominal artış yüzde 237'dir.
SSK tarımdan emekli olan bir vatandaşımız 2002'de 261 TL alırken, bugün 783 TL almaktadır; nominal artış yüzde 199.
BAĞ-KUR esnafı 2002 yılında 148,7 TL aylık alırken, bugün 704 TL almaktadır; artış yüzde 373.
BAĞ-KUR tarım 65 TL aylık alır iken, bugün 525 TL aylık almakta ve yüzde 698 artış gerçekleşmiştir.
Emekli Sandığında ise 376 TL aylık alırken bir emeklimiz, bugün 1.002 TL almaktadır; burada da artış, nominal olarak yüzde 166'dır.
İntibak yasası da işçi ve BAĞ-KUR emeklilerimize önemli oranda iyileştirmeler getirmektedir.
Ayrıca, 12 Eylül referandumu ile kamu görevlilerimiz için getirilen toplu sözleşme hükümlerinden memur emeklilerinin de yararlanması sağlanmıştır.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'nun (6/491) esas no'lu soru önergesi: 657 sayılı Kanun'un 72'nci maddesi çerçevesinde Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik yürürlüğe konulmuştur.
Bu Yönetmelik'le, kurum ve kuruluşlarda üst normlara uygun olmak kaydıyla, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sunulmasını ve personelinin ülke genelinde dengeli dağılımını saptamak üzere düzenleme yapma yetkisi verilmiştir.
Ayrıca, hâkimler ve savcılar, emniyet mensupları, öğretmenler, askerî personel ve mülki idare personeli gibi pek çok meslek grubu için bölgeler arasında zorunlu yer değiştirmeleri öngören hukuki düzenlemeler zaten uzun zamandır yürürlüktedir. Ülkemizin her tarafı sosyoekonomik gelişmişlik açısından aynı düzeyde değildir ancak kamu hizmetlerinin ülke genelinde her noktada vatandaşın ayağına götürülmesi zorunludur. Bu bölgelere yapılan atamaları "sürgün" olarak nitelendirmek doğru bir yaklaşım değildir düşüncesindeyiz. Bizim için, Türkiye'nin her karışı, her tarafı aynı oranda değerlidir.
Hâlen uygulamada beş ayrı personel rejimi bulunmaktadır. 1965 yılında yürürlüğe giren 657 sayılı Kanun'un yeniden ele alınarak norm ve standart birliğini sağlayan, sosyal hayattaki ihtiyaçları karşılayacak, dünyadaki gelişmelerle örtüşen yeni bir devlet personel mevzuatına ihtiyacın var olduğunu ben ifade etmiş idim. Bunu da yine, sosyal taraflarla, ilgili tüm kesimlerle masaya yatırıp birlikte bir sonuca varma gayreti içerisinde olacağız.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'nun (6/493) esas no.lu soru önergesi: Kayıt dışı istihdam, iş gücü piyasasının yapısal sorunlarından biridir. TÜİK verilerine göre kayıt dışı istihdam, 2002'de 11 milyon 133 bin, Ekim 2011'de 10 milyon 236 bin. Yüzde 52,1 olan kayıt dışı istihdam oranı yüzde 41,8'e geriledi. Kayıt dışı istihdamla mücadelemiz devam etmektedir. Bildiğiniz gibi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda kayıt dışı istihdamın önlenmesi konusunda önemli düzenlemeler gerçekleştirdik.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığıyla yapılan çalışmalar sonucunda, belirli sektörlerde çalışanların tabi tutulduğu portör muayene listesine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının da eklenerek listelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi sağlanmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile yapılan çalışmalar sonucunda 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelik ekinde bulunan ek 1 iş yeri bildirimi ve ek 2 çalışanların bildirimi formlarının sosyal güvenlik il müdürlüklerine gönderilmesi de sağlanmıştır. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığıyla yapılan çalışmalar sonucunda, vergi dairelerinde görevli yoklama memurlarınca düzenlenen yoklama fişlerinin her ay periyodik olarak sosyal güvenlik il müdürlükleri, sosyal güvenlik merkezlerine gönderilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştır. Ayrıca, Sosyal Güvelik Kurumu bünyesinde 2008 yılı Mayıs ayında Alo 170 ihbar hattı kurulmuştur. Yürüttüğümüz tüm faaliyetler neticesinde 2008-2011 yılları arasında yetmiş üç bin yüz otuz kayıt dışı iş yeri, 1 milyon 129 bin kayıt dışı çalışan tespit edilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Ayrıca, ücretlerin bankadan ödenmesi konusunu da buna ilave etmek istiyorum.
İstanbul Milletvekili Sayın Celal Dinçer'in (6/561) esas no.lu soru önergesi: 5510 sayılı Kanun'a göre askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay okulu öğrencileri sigortalı sayılmamakta, ancak bu süreler borçlanılabilmektedir. Askerlikte geçen sürelerdeki sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesine ilişkin herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır, şu an için de böyle bir çalışmamızın olmadığını belirtmek istiyorum.
Adana Milletvekili Sayın Ali Halaman'ın (6/609) esas no.lu soru önergesi: Aktif istihdam politikaları çerçevesinde yürütülen mesleki eğitim ve rehabilitasyon faaliyetleri için İŞKUR Adana İl Müdürlüğüne 2011 yılı başında toplam 29 milyon 192 bin 360 TL tahsis edilmiştir. Adana İl Müdürlüğüne 2012 yılında 5 il istihdam uzman yardımcısı, 5 veri hazırlama kontrol işletmeni, 71 iş ve meslek danışmanı ve 22 büro personeli olmak üzere toplam 103 personel alınması planlanmaktadır. İl müdürlük binası projesinin tamamlanmakta olduğunu da ifade etmek istiyorum.
Toplum yararına çalışma kapsamında Adana ilinde 2011 yılında 1.014 kişi istihdam edildi, 2012 yılı içinde de 1.400 kişiyi istihdam edeceğiz.
Pozantı SGK Merkez Müdürlüğü binasının ihalesi gerçekleştirildi. Yüreğir'de arsa temini gerçekleşti. Sarıçam'da merkez müdürlük binası inşa edilecek; Seyhan, Ceyhan, Çukurova, Feke ve diğer ilçelerimizde de şu anda Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü açılmış bulunmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun 2012 mali yılı bütçesinden de Adana için toplam 3 milyon 950 bin TL ödenek ayrılmıştır.
Ankara Milletvekili Sayın Zühal Topcu'nun (6/644) esas no.lu soru önergesi: Sosyal Güvenlik Kurumunun 2010 yılı dolu kadro sayısı 23.834, çalıştırılması gereken özürlü sayısı 715, çalışan özürlü sayısı ise 715'tir; 2011 yılı dolu kadro sayısı 25.449, çalıştırılması gereken özürlü sayısı 763, çalışan özürlü sayısı 763 olup, özürlü açığı sayısı 90'dır. Özürlü personel açığının giderilebilmesi için sınav hazırlık işlemleri devam etmektedir.
Türkiye İş Kurumunun 2010 yılı dolu kadro sayısı 2.586 olup, çalışan özürlü sayısı 79; 2011'de ise Kurumun personel sayısı 3.983 kişi olup, çalıştırılan özürlü personel sayısı ise 139'dur. Kurumda özürlü personel açığı bulunmamaktadır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu personeli 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri çerçevesinde istihdam edilmektedir. Çalışan sayısı 2010 yılı için 42 olup, 2011 yılı için bu rakam 38'dir. TODAİE'de ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışan memur sayısı 2010 yılında 84, 2011 yılında 90'dır. 2010 ve 2011 yıllarında çalışan özürlü memur sayısı 2'dir. Devlet Personel Başkanlığının 2011 yılı dolu kadro sayısı 247, çalıştırılması gereken özürlü sayısı 7, çalışan özürlü sayısı 5 olup, özürlü açığı sayısı 2'dir. Başkanlığa ait özürlü kontenjan açığının 2012 yılında doldurulmasına ilişkin talepte bulunulmuştur.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'nun (6/651) esas no.lu soru önergesi? 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince bütün kamu kurumlarıyla birlikte Türkiye İş Kurumu personeline yürürlükten kaldırılan hükümler uyarınca ödenen ek ödeme ve ikramiyeden kaynaklanan kayıpları ilgili personele fark tazminatı olarak ödenecektir.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'nun (6/674) esas no.lu soru önergesi: TOKİ tarafından inşa edilen Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü binasının geçici kabulü yapılıyor. Ayrıca Elbistan, Türkoğlu ve Göksun ilçelerinde Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü bina inşaatları devam ediyor. Afşin ilçesinde de ihtiyaç hasıl olması ve arsa temini hâlinde yeni hizmet binası talepleri değerlendirilecektir.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'nun (6/694) esas no.lu sözlü soru önergesi: Sigortalılardan emeklilik için ilgili kanunlarda öngörülen prim gün sayılarını doldurup yaş koşulunu yerine getirmeyenlere aylık bağlanması yönünde yasal bir düzenleme gündemimizde bulunmamaktadır. Sosyal güvenlik sisteminin bildiğiniz gibi parametreleri var. Bu parametrelerle oynamanın faturasını Türkiye geçmiş yıllarda ödemiştir ama ödemeye de devam etmektedir. Bu parametreler, bildiğiniz gibi, yaş, aylık bağlama ve prim gün sayısı, güncelleme katsayısından oluşmaktadır ve bugün de emekliliği kırk sekiz, kırk dokuz yaş emekliliği olduğuna göre, bu çerçevede hâlen erken emeklilik talebinde bulunmanın hiçbir gerçekçi veriye dayanmadığını da bu vesileyle belirtmek istiyorum.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'nun (6/722) esas no.lu sözlü soru önergesi: Göçük bölgesinde bugüne kadar MTA Genel Müdürlüğü, ASELSAN, AKUT gibi kuruluşlar tarafından birçok arama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. İki askerî helikopter ile saha dört gün boyunca sürekli taranmış, havadan fotoğraflama yapılarak fotoğraflar üzerinde saha incelenmiştir. Sahada yer altı ve yer üstü drenaj çalışmaları gibi faaliyetler ile şehit madencilerin cenazelerinin göçük altından çıkarılmasına yönelik yoğun çaba ve gayretler devam etmektedir ama ne yazık ki bugüne kadar kendilerine, cesetlerine ulaşılamamıştır.
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Daha ne kadar bekleyeceğiz?
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Devamla) - Bu vesileyle gerek buradaki kardeşlerimize gerekse bütün maden kazalarında vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum.
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Bir yıl doldu Sayın Bakan.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Devamla) - Efendim haklısınız. Ben, bu kaza olduğu zaman tesadüfen o bölgede bir başka görev için bulunuyor idim ve hemen ertesi günü olay yerine gittiğimde çok vahim bir tabloyu bizzat görme durumuyla karşı karşıya kaldım. 100 metre belki derinlikte ve sürekli hareket hâlindeki bir toprak ve büyük bir afet; onu söyleyebilirim. Orada kurumlarımızın büyük bir gayretini de gördüm, umuyorum ki ondan sonra da devam ediyor ama saha görüldüğü zaman olayın ne kadar güç olduğu da anlaşılacaktır.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'na ait (6/795) esas no.lu sözlü soru önergesi: Katılımcı bir toplu sözleşme hakkı istediklerini ifade eden Kamu-Sen'in bu düşüncelerine aynen katılıyoruz. Çalışmalarımız da zaten bu doğrultudadır. Bütün çalışmalarımızı sosyal taraflarla birlikte gerçekleştiriyoruz, şeffaf bir çalışma prensibi benimsiyoruz.
Bildiğiniz gibi, 12 Eylül referandumuyla, kamu çalışanlarımıza önemli kazanımlar sağlandı; toplu görüşme yerine toplu sözleşme hakkı getirildi, Hakem Kurulu kararlarının kesin ve toplu sözleşme hükmünde olacağı hükme bağlandı, anayasa değişikliğine ilişkin olarak sosyal taraflarla birlikte hazırladığımız Uyum Yasa Tasarısı da Türkiye Büyük Millet Meclisinde Plan Bütçe Komisyonunda alt komisyonda şu anda yine sosyal taraflarla yoğun bir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Bu tasarıda memurların sendikal ve toplu sözleşme hakları konusunda daha çağdaş, demokratik ve katılımcı bir yaklaşım benimsenmiş, toplu sözleşme hakkının fiilen kullanımını sağlayacak düzenlemeler getirilmektedir.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'na ait (6/864) esas no.lu sözlü soru önergesi: Kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalışan kadın sigortalıların sigortalılıkları devam ederken yapmış oldukları doğumlar sigortalılıklarının sona ermesini ya da kesintiye uğramasını gerektirmemekte ve borçlanabilecek bir süre bulunmadığından borçlandırılmamaktadırlar. Yani bir başkasının yanında çalışan eski "SSK" dediğimiz 4/A olarak çalışan ile 4/B'liler, kendi nam ve hesabına çalışanlar arasında böyle bir fark olduğu için bu karşılanamamaktadır.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'nun (6/865) esas no.lu sözlü soru önergesi: Şu anda emekli olduktan sonra 4/B'li olarak çalışmaya devam edenlerin aylıklarında yüzde 15 oranında destek primi kesilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlandıktan sonra ticari faaliyete devam etmesi nedeniyle 2012 yılı Ocak döneminde aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılan kişi sayısı 528.267'dir.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'na ait (6/866) esas no.lu sözlü soru önergesi: Esnaf ve sanatkârların elde ettiği kazanç ticari kazançtır. Asgari geçim indirimi müessesesi ile münhasıran gerçek usulde ücret geliri elde eden gerçek kişilere getirilen bir hak olduğu için ticari kazanç elde eden mükellefler asgari geçim indirimi müessesesine dâhil değildir. Bunun yanında Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu başta olmak üzere temel vergi kanunlarının gözden geçirilmesi çalışmaları son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Bu bağlamda, teknolojik gelişmeler ile küreselleşmenin olumsuz etkileri nedeniyle kaybolmaya yüz tutan geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan meslek kollarında esnaf muaflığının genişletilmesi Gelir Vergisi Kanunu'nun gözden geçirilmesi çalışmalarında dikkate alınmaktadır.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'na ait (6/880) esas no.lu sözlü soru önergesi: 1479 sayılı Kanun'a tabi sigortalılara bağlanan aylıklar arasındaki farklar, gerek bu kanunda yapılan değişiklikler gerekse 4447 sayılı Kanun'a göre bağlanan aylıklarda sigortalıların aylık başlangıç tarihinde yürürlükte bulunan aylıkların hesabına ilişkin gelir tablosu aylık bağlama oranları ve geçici 2'nci maddenin hesaplanmasına ilişkin 31/12/1999 tarihinde bulundukları basamaklar ile 1/1/2000 tarihinden sonraki basamaklarda bekleme süreleri, basamak yükseltme tarihleri, bu sürelerde kazançlar dikkate alınarak hesaplanan ağırlıklı ortalamalar ile 2005 yılında basamaklara göre yapılan artış oranlarındaki farklılıklardan yine basamaklara göre ödenen sosyal destek ödemesi ve 5510 sayılı Kanun'a göre 1/1/2008 sonrası için bağlanan aylıklarda dikkate alınan ortalama aylık kazançlardaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunan intibak düzenlemesinden yaklaşık 12 bin BAĞ-KUR'lunun yararlanması sağlanmaktadır.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'na ait (6/877) esas no.lu sözlü soru önergesi: 2002'den bu yana KPSS sonuçlarına göre 303.795'i öğretmen olmak üzere yaklaşık 460 bin memur alımı gerçekleştirilmiştir. Yine, Hükûmetimiz döneminde yaklaşık 220 bin geçici işçi sürekli işçi kadrosuna alınmıştır. Yaklaşık 196 bin 4/B'li sözleşmeliler de memur kadrosuna atanmıştır. Buna mukabil, merkez ve taşra teşkilatlarında hâlen memur, hâkim, savcı, sürekli ve geçici işçi gibi 864.816 kadro boş bulunmaktadır. Bu kadrolara yıl içinde yapılan merkezî sınavlarla peyderpey atamalar yapılmaktadır. 2012 yılında iki KPSS yerleştirmesi yapılacak. Birinci yerleştirme için kamu kurumlarının talepleri 12 Mart-20 Nisan tarihlerinde alınacak ve ÖSYM'ye bildirilecek; ikinci yerleştirme talepleri ise 22 Ağustos-21 Eylül tarihleri arasına alınacak ve ÖSYM'ye bildirilecek.
İstanbul Milletvekili Sayın Süleyman Çelebi'nin (6/606) esas no.lu soru önergesi: Türkiye genelinde 27.643 alt işverende 498.277 işçi çalışmaktadır. İllere ve sektörlere göre dağılımı mevcut ancak tek tek bunları okumak gerekiyor. Zamanımız yeterli olmadığı için -elimizde- Sayın Milletvekilimize bunları takdim edebiliriz. Aracı alt işveren kodu ile kendisine bağlı alt işverenleri bulunan işverenler için hesaplanan ortalama alt işveren sayısı 2,37'dir.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'na ait (6/889) esas no.lu sözlü soru önergesi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 37'nci maddesine göre polis memurları dâhil tüm yükseköğrenim görmüş emniyet hizmetleri sınıfı mensupları 1'inci derecenin 4'üncü kademesine kadar kazanılmış hak aylık dereceleri bakımından yükselebilmektedir. Ayrıca emekli polis memurlarının durumları dikkate alınarak 2006 yılında 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nda yapılan düzenleme çerçevesinde polis memuru emeklilerine emekli aylıklarının yanı sıra aylık 100 TL tutarında ayrıca ödeme yapılmasına imkân sağlanmıştır.
Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu'na ait (6/959) esas no.lu sözlü soru önergesi: Bakanlığımız ana hizmet binası 1990 yılında yapılmış olup geçen yirmi iki yıllık sürede hiçbir tadilat görmemiştir. Bu nedenle alüminyum giydirme dış cephe, kasa doğramalarının kör kasa ve duvarlar ile bağlantıları zayıflamış, dış kutu profillerde yerlerinden kopmalar meydana gelmiş ve tehlike oluşturmaya başlamıştır. Ayrıca doğramalarda ve dış cephelerde yeterli ısı yalıtımı olmaması nedeniyle de ısı kaybına sebep olmaktadır. 5 Aralık 2008 tarih 27075 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği uyarınca mevcut binaların uygun hâle getirilmesi zorunluluğu da dikkate alınarak 7/9/2011 tarihinde hizmet binası genel onarım ihalesi yapılmış, ihale konusu iş hâlen devam etmektedir.
Bakanlığımızda mobilya, masa ve koltuk gibi büro malzemeleri hususunda genel bir yenileme yapılmamış ancak birimlerin ihtiyaçları doğrultusunda alımlar gerçekleştirilmiştir. Bu konudaki toplam alımlar 557 milyon 860 bin 40 TL harcama gerçekleştirilmiştir.
Sayın Başkanım, çok teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)