| Konu: | |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 22 |
| Tarih: | 26.11.2025 |
DEM PARTİ GRUBU ADINA SİNAN ÇİFTYÜREK (Van) - Sayın Başkan, sayın vekiller; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
İYİ Partinin önerisi üzerine konuşacağım.
Öncelikle, bir şeyin altını çizmek istiyorum Genel Kurulda ve bütün partilere de çağrımdır, devlete çağrımdır: Tarım meselesi bir sektör değil, bir sektör olarak algılanmamalı; insanın insan olmasının, uygarlaşmasının temelidir. Dolayısıyla temel nedenle toplumun geleceği olarak algılanmalı diyeyim, bir çağrıda bulunayım.
Şimdi, ben önerge üzerinde somut bir örnek üzerinden konuşacağım. Bölgeden geliyorum; Van, Adıyaman, Antep, Yavuzeli'nde somut gözlemlerim oldu. En son Yavuzeli'nde bir basın açıklaması yaptım, Bülbül ve Tokaçlı köylerinde GES'le ilgili bir basın açıklaması yaptım. Onun için onunla ilgili konuşacağım, oradaki köylü emekçilerin sorunlarını, taleplerini, önerilerini dile getireceğim. Biz yıllarca GES'i savunduk, GES ve RES'leri savunduk, savunuyoruz da yani bu fosil enerji kaynaklarına karşı güneş enerjisi ya da rüzgâr enerjisine dayalı santralleri savunduk, bugün de savunuyoruz. Söz konusu Tokaçlı, Bülbül, Yavuzeli'ne bağlı köylü emekçiler de bunu savunuyor. Peki, neye karşı çıkıyorlar? Bu fotoğrafa karşı çıkıyorlar. Bakın, bu fotoğrafta ne var biliyor musunuz? Birinci fotoğrafta burada bir GES var, güneş enerjisi santrali var, sıfır noktada. Bağ var, fıstık bahçesi var, ev var, buna karşı çıkıyorlar, diyorlar ki: "Antep zaten 45 dereceyi buluyor, bu da yapılınca çevreye etkisi 50 dereceyi geçiyor." Bunun dikkate alınması lazım.
İkincisi, somut bir fotoğraf göstereceğim size, esas üzerinde durduğumuz yeni yapılacak olan GES'le ilgili. Yine, 5 köyün ortasında meralar dâhil, önce kamuya ait olan bir alanda yapılıyor ama 5 köyün bahçesini de etkileyecek olan bir alanda. Sordum -bakın, şurada dağ var 10 kilometre mesafede- dedim ki: "Bu söz konusu şirket niye bu GES'i götürüp dağda sınırsız alanda kurmuyor?" E, maliyet sorunu var, şirketin maliyet sorunu var sayın vekiller; halkın ise yaşamsal sorunu var. Diyor ki: "Eğer bu burada yapılırsa biz yaşam alanı bulamayız." İtiraz ettiler -zaman dar, uzun uzun üzerinde durmayayım- bu ÇED raporuna. Demin benden önceki hatipler dile getirdiler. İtirazına binaen demokratik tepkilerini dile getirdiler, biz de yanlarında olduk. İnadına, söz konusu olan şirket ilgili kurumları da ikna ederek geldi, bu kez köylülerin tapulu arazilerini ve evlerini GES kapsamına aldılar.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.
SİNAN ÇİFTYÜREK (Devamla) - Dolayısıyla, buradan çağrımız, başta Antep Valisi olmak üzere yetkilileredir. Köylüleri dinleyeceklerine "Ya, bunlar niye bu GES'e karşı çıkıyorlar? Aslında savunuyorlardı." diye gidip onları dinleyeceklerine, demokratik tepkilerine hak vereceklerine, malum, her derde deva, üstün kamu yararı adına köylülerin tapulu evlerine ve arazilerine el koydular, GES alanını genişlettiler.
Dolayısıyla, biz yakın zamanda söz konusu Bülbül ve Tokaçlı köylülerini Meclise davet edeceğiz, grubu olan partilerle görüşmelerini isteyeceğiz. Demokratik tepkilerinin dikkate alınması, söz konusu şirketin köylülerin, beş köyün arazisinin ortasında GES'i kurmalarına karşı çıkmaları için destek arayacağız.
Sağ olun, var olun. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)