| Konu: | |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 25 |
| Tarih: | 04.12.2025 |
AK PARTİ GRUBU ADINA MUHAMMED ADAK (Mardin) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; CHP Grubunun araştırma önergesi üzerinde AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum, muhterem heyetinizi hürmetle selamlıyorum.
Türkiye, sahip olduğu farklı iklim özelliklerinin sağladığı ürün çeşitliliği, kadim tarim kültürü ve önemli gen kaynakları potansiyeliyle hâlen dünyanın en büyük tarımsal üreticileri arasında ilk 10'da yer almaktadır. Ülkemiz, yılda yaklaşık 125 milyon ton bitkisel ve 30 milyon ton civarında hayvansal gıda üreterek Orta Doğu ve Avrupa'nın en büyük tarım ekonomisi konumundadır. Sektörümüzün dış ticarette net fazla veren bir durumda olması, bu güçlü potansiyelin en somut göstergesidir. Bakanlık, tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğin sağlanması, verim ve kalitenin yükseltilmesi, çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amaçlı çiftçilere her yıl düzenli olarak destek sağlamayı sürdürmektedir. Çiftçilerimiz, artık, üretim dönemi başlamadan önce hangi ürüne ne kadar destek alacağını önceden bilmektedir. Gübrede yüzde 18 olan KDV kaldırılmış olup katı organik, organomineral gübre desteğiyle Sertifikalı Tohum/Fidan Kullanım Desteği verilmeye devam edilecektir. Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği kapsamında birim destekleme rakamının 2026 üretim yılında arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik ve kuru fasulyede yüzde 42; nohut, mercimek, patates, susam, kanola, yer fıstığı, yonca, korunga, fiğ veya yem bezelyesi, yağlık ayçiçeği ve mısırda yüzde 20 oranında artırılmıştır.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Onun için mi üretimler düştü? Destek aldılar da düştü!
MUHAMMED ADAK (Devamla) - Söz konusu ithalatın dengeleyici ve kontrollü olarak gerçekleştiği de malumlarınızdır. Stratejik denge ve fiyat istikrarı nazara alınmaktadır, böylece hem üreticiyi koruyan hem de tüketiciyi mağdur etmeyen ve piyasayı güçlendiren güçlü tarım politikalarının uygulanmasıyla Türkiye tarımda kendi kendine yeten bir ülke konumunu korumaktadır.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Üstat TÜİK'te bile veriler onu öyle söylemiyor, Bakanlığa bir sorsaydın. Kendi kendine nasıl yetiyor?
MUHAMMED ADAK (Devamla) - Kredilerin yapılandırılmasıyla ilgili olarak doğal afetlerden etkilendiği tespit edilen üreticilere kullandırılan sübvansiyonlu krediler için ilgili kurumların usul, esas ve mevzuatları doğrultusunda yüzde 25 oranında faiz indirimi uygulanarak bir yıl erteleme ve yüzde 20 oranında faiz indirimi uygulanarak azami beş yıl taksitlendirme imkânı sağlanmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından vadesi geçen borçlarını ödemek isteyen ancak mağduriyet yaşayan çiftçilere bireysel ödeme kolaylıkları sağlanmıştır. Hayvancılıkta üretimin artırılması için Bakanlık tarafından 2025 yılında verilen hayvancılık desteklemeleri de bir önceki yıla oranla yüzde 40 ila yüzde 180'e varan oranlarda artış yapılmıştır. Kırsal nüfusun azalmasını önlemeye yönelik çalışmalar kapsamında 2024 yılından itibaren uygulamaya konulan yeni hayvancılık destekleme modeli kapsamında aile işletmelerine, genç kadın üreticilere temel destek, ilave destek verilmektedir. 2026 üretim yılı için kapalı ortam, bitkisel üretim ünitelerinde üretim yapan 41 yaş altı gençler ile kadınlara ilave destek ödemesi yapılacaktır. KKYDP, IPARD ve Uzman Eller Projesi gibi kırsal kalkınma projeleri hibe başvurularında 18-40 yaş arası gençlere ve kadınlara proje değerlendirme aşamalarında ek puanlar verilmek suretiyle pozitif ayrımcılık yapılmaktadır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun tamamlayın.
MUHAMMED ADAK (Devamla) - Devlet destekli tarım sigortası yaptıran kadınlara poliçe primi üzerinden yüzde 10 indirim, 40 yaş ve altı olan genç çiftçilere ise yüzde 5 indirim uygulanmaktadır. Bakanlık tarafından uygulanmakta ve uygulanacak olan Dünya Bankası IPARD kredisi, TUCSAP ve TARDİP Projeleri kapsamında kadınlara ve gençlere artı puanlar verilmektedir. Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflerin üye üreticileri için yüzde 5 oranında üyelik indirimi yapılmaktadır.
İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli gündem maddesi olan küresel ısınma, tarım sektörü açısından önemli risk ve tehditleri içerisinde barındırmaktadır. İklim değişikliği, şiddetli iklim olaylarının sıklığı ve şiddetin arttığı görülür bir tabii gerçektir. Bu bağlamda, 2024-25 yılında tarımda yaşanan şiddetli don olayları ve kuraklık tehdidi bizlere doğal kaynakların ne denli kırılgan olduğunu bir kez daha göstermiştir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MUHAMMED ADAK (Devamla) - Bildiğiniz üzere, su kaynaklarının kıtlığı ve su kirliliği gibi durumlar tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir.
Muhterem heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)