GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:48
Tarih:20.01.2026

AK PARTİ GRUBU ADINA MESTAN ÖZCAN (Tekirdağ) - Sayın Başkan, değerli milletvekillerimiz; İYİ Partinin grup önerisi hakkında AK PARTİ adına söz almış bulunmaktayım. Gazi Meclisimizi ve bizleri ekranları başında izleyen değerli vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.

Evet, kırmızı et fiyatları meselesi toplumun her kesimini ilgilendiren, vatandaşlarımızın mutfağına doğrudan yansıyan çok önemli bir konu. Bu konuda vatandaşımızın yaşadığı zorluğu görmezden gelmiyoruz, inkâr da etmiyoruz. Fiyat artışlarının vatandaşlarımızı zorladığını açıkça kabul ediyoruz. Ancak şunun da altını çizmek istiyoruz: Bu mesele, muhalefetin ifade etmeye çalıştığı gibi böyle sahipsiz, kontrolsüz ya da yönetilmeyen bir alan değildir. Bugün kırmızı et meselesini konuşurken yalnızca fiyat etiketine bakarak değerlendirme yapmak çok eksik olur çünkü bu süreci etkileyen çok daha geniş ve yapısal nedenler vardır. Küresel ölçekte küresel ısınma, kuraklık, köyden kente göç ve genç nüfusun tarım ve hayvancılıkta çalışmak istememesi hayvancılık sektörünü doğrudan etkileyen temel başlıklardır, Türkiye de bu küresel tablodan bağımsız değildir. Evet, son üç yılda yem fiyatları yüzde 70'in, enerji fiyatları, mazot maliyetleri ise yüzde 80'in üzerine çıkmıştır ve bu tablo sadece Türkiye'ye özgü değil küresel bir maliyet krizinin doğal sonucudur. Trakya'dan, Tekirdağ'dan somut bir örnek vermek isterim. Tekirdağ bugün Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden biridir.

YAŞAR TÜZÜN (Bilecik) - Köfte kaç para oldu, köfte? Oraya gel.

MESTAN ÖZCAN (Devamla) - Büyükbaş hayvan varlığı AK PARTİ döneminde yaklaşık yüzde 60 artmıştır ve organize hayvancılık bölgeleri, yem bitkisi üretim alanları, süt ve entegre tesisleri bu bölgede planlı biçimde geliştirilmiştir. Bu tablo üretimin terk edilmediğini, aksine devlet desteğiyle ayakta tutulduğunu da göstermektedir. Kuraklıkla mücadele de bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır. Yem en büyük maliyettir. Kuraklık giderildiğinde sulanabilir tarım arazi varlığı artacak ve sulu tarımla yem bitkileri üretimi artacak ve maliyetler düşecektir. Su verimliliği çalışmaları da yine tarafımızdan devam etmekte ve havza bazlı yönetim anlayışı bunun en açık göstergesidir. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığımız ise kırmızı et üretimini güçlendirmek adına çok net ve hedefli politikalar uygulamaktadır. Bu kapsamda dişi hayvanların korunmasına yönelik destekler, anaç hayvan destekleri, genç çiftçilere özel teşvikler, kadın üreticilere pozitif ayrımcılık içeren destek programları kararlılıkla sürdürülmektedir. Amaç, üretimi sürdürülebilir kılmak, kırsalı yeniden cazip hâle getirmek ve hayvancılığı geleceğe taşımaktır.

Evet, bölgeler arası fiyat farklılıkları vardır. Evet, piyasada zaman zaman spekülatif hareketler de yaşanmaktadır. İşte, tam da bu nedenle Et ve Süt Kurumu devreye girmekte, piyasayı regüle etmekte, vatandaşın daha makul fiyatlı ete ulaşması için de müdahalelerde bulunmaktadır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Devam edin.

MESTAN ÖZCAN (Devamla) - İthalat konusu da burada yanlış bir zeminde tartışılmaktadır. Yapılan ithalat üreticiyi tasfiye etmek için değil, piyasa dengesini korumak, fırsatçılığı önlemek ve vatandaşın korunması için geçici bir araç olarak kullanılmaktadır. AK PARTİ'nin temel hedefi üretimi artırmak, yerli hayvancılığı güçlendirmektir. Rakamlar da ortadadır. 2002 yılında 9,9 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı bugün 16 milyonun üzerine çıkmıştır. Küçükbaş hayvan sayımız 54 milyonu aşmıştır. Hayvancılık destekleri 1.8 milyar liradan 80 milyar liranın üzerine çıkarılmıştır. Biz sorunu kabul ediyoruz ama çözümün de adresinin AK PARTİ olduğunu çok iyi biliyoruz. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da üreticiyi destekleyen, tüketiciyi koruyan adımları kararlılıkla atmaya devam edeceğiz.

Bu çerçevede, Meclis araştırması açılmasını gerekli görmüyor, önergeye bu hâliyle katılmadığımızı ifade ediyor, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ

sıralarından alkışlar)