GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:78
Tarih:07.04.2026

DEM PARTİ GRUBU ADINA ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Meclis kürsülerinde polisin yaptığı ihlalleri sıklıkla eleştirmiş bir milletvekili olarak, polise yapılan haksızlıkları ve hukuksuzlukları da burada dile getiren bir milletvekiliyim. Birçok kez polis intiharlarıyla ilgili soru önergeleri verdim ve onlara yapılan haksızlıkları takip ettim. Arkadaşlar, şu anda, çalışan ve emekli polisler arasında hakikaten bir uçurum var, bu böyle olmaz, bu konuyu düzeltmek lazım. İki farklı yasa var, ek göstergeleri etkiliyor; lise mezunu polisler mağdur ediliyor, maaş ve ikramiyede mağdur ediliyorlar, çalışırken tazminat alıyor, seyyanen zammı ve tazminatı emekli olduğunda alamıyor, büyük mağduriyetler oluşuyor ve aniden ekonomik açıdan dibe vuruyor. Emeklilik yaşı 55 ve açıkçası, polis memurları, müdürleri bu yaşın yükseltilmesi gerektiğini söylüyorlar; gerçekten şu ekonomik koşullarda oldukça zorlandıklarını görüyoruz. Sağlık giderleri emekli olunca karşılarına çıkıyor. Artı, emekli polis "Ben çalışayım." diyor, aylığı kesiliyor bu sefer, bir darboğaza giriyor.

Çalışan polisler amirlerinden sıklıkla mobbing görüyor çünkü bir insan hakları devletinde değiliz, bir güvenlik devletindeyiz. Ha bire baskı, zorbalık, kendi memuruna da bunu yapıyor amirler, müdürler; biz buna karşıyız arkadaşlar. Şimdi, memuruna mobbing yapan bir amir, o memurun gerginleşmesine ve ifade özgürlüğünü kullanan göstericilere kötü muamele yapmasına neden oluyor veyahut da hukuksuz emirlerle insan haklarına dayalı haklarını kullanan kişilere yönelik çok daha gergin polis muameleleri oluyor; bunlar doğru değil arkadaşlar. Veyahut da polislere yönelik ağır çalışma saatleri, "İkinci bir emre kadar çıkamayacaksın, çalışacaksın kardeşim." deniliyor. Şimdi, polise bu hukuksuz emirleri verenlere karşı biz polise yapılan haksızlıkları eleştiriyoruz, olmaması gerektiğini burada söylüyoruz. Hepimiz insanız ve hukuksuzluklar karşısında yanlış işler yapabiliriz.

Ayrıca, haksız, hukuksuz bir şekilde ihraç edilen polislerin hakkını burada en çok savunan bir milletvekili olarak, polislere yönelik mobbingleri burada aktarmak durumundayım.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun lütfen.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) - Herhangi bir yasal, legal neden olmadan aniden ihraç edilen on binlerce polis memuru oldu ve ayrıca, mobbing nedeniyle intihar eden çok polis memuru var. Bakın, daha yirmi gün önce Emniyet amiriymiş, Emniyet Genel Müdürlüğünde TEM'de görev yapıyormuş Birson Ergene. Yurt dışı görevi için sınava girmiş, yazılı sınavda çok iyi puan almış, mülakatta elenmiş, "Bana büyük haksızlık yaptılar." diyerek intihar etmiş. Böyle çok intihar vakası var arkadaşlar. İnanılmaz polis intiharları var.

Bakın, 2025 yılında 82 intihar var. Bunun nedeni Bakanlığın, amirlerin yaptığı mobbingler, hukuksuzluklar; sonunda elinde silah olan kafasına dayıyor. Bu sene yine 2026'ya kötü başladık, 23 intihar var şu ana kadar. Bakın, elimde bunlarla ilgili birçok belge var, birçok önergeyle bu durumu sorduk ve tatminkâr cevaplar alamadık.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) - Tüm insanlara, memurlara karşı adil ve hukuk sınırları içinde davranması gerekiyor iktidarın. Buralarda hata var ve gerçekten önemli bir emekli polis mağduriyeti var.

Teşekkür ediyorum. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)