| Konu: | YENİ YOL Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 89 |
| Tarih: | 30.04.2026 |
DEM PARTİ GRUBU ADINA ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Sevgili halkımız, öncelikle, Sumud Filosunun durdurulması ve vatandaşlarımızın gözaltına alınması üzerine bir iki kelam etmek isterim.
Sumud Filosu yola çıkmıştı ve Sumud Filosu mensuplarının gözaltına alındığı yere İsrail Türkiye'den 3 kat daha fazla uzak olmasına rağmen -bakın, bu tam bir Türkiye acziyetidir- gitti ve orada vatandaşlarımızı esir aldı. Bu, tam bir rezalettir. Peki, bunu nasıl izah edebiliyorsunuz? Sayın Numan Kurtulmuş'a ben burada defalarca söyledim: Filistin konusunda hamaset üretmeyin, bu Mecliste kalıcı bir komisyon oluşturalım ve bu konuyu ciddi bir şekilde konuşalım. Böyle bir tezkere oylamasıyla bu işler geçiştirilemez ama yapmadı, "İnşallah, inşallah." dedi ve bu işi rafa kaldırdı; bir, bu.
İkincisi: Türkiye ticarete devam ediyor, İsrail'le ticarete devam ediyor. Nisan 2024'te ticaret yasaklanmıştı, ben burada defalarca ticaretin devam ettiğini ispat ettim. Nissos Cristiana 7-12 Şubat arasında Ceyhan-Hayfa arasında ne arıyor diye sordum; AK PARTİ'li vekiller önlerine baktı, hiçbir şey diyemediler; diyemezler.
Küresel Sumud Filosu şu anda mağdur edildi. İktidar hamasetle bu işin arkasında olduğunu söylüyor, mağdur edildiği anda da çıtını çıkarmıyor arkadaşlar; Sumud'u siyasi amaçları için kullanıyor, mağduriyet olunca da bir şey demiyor. İktidarın son derece samimiyetsiz olduğu apaçık ortada. Bunu net bir şekilde söyleyelim arkadaşlar.
Ayrıca, öneriyi son derece önemli, kıymetli buluyorum. Türkiye'de bir yağma ve talan düzeni kuruldu arkadaşlar. Binlerce şirkete el konuldu, yağma ve talan yapıldı 15 Temmuz bahanesiyle ve bunların arasında en son hangisi çıktı? Yıldızlar Holdingin gasbı çıktı. Şimdi, on yedi gün boyunca işçiler direndi ve iktidar "Ya, rezil olacağız, öde şu 60 milyonu, kurtulalım Sebahattin Yıldız." dedi. Bunun evveliyatına bakıyoruz; Naksan Holdinge ait Adularya Enerji şirketine, daha bu şirketin patronlarına yönelik kesinleşmiş herhangi bir karar olmadan TMSF tarafından kayyım atanıyor. Daha sonra üleştiriliyor yandaş şirketler arasında, biliyorsunuz, üleştiriliyor; herkese bir ulufe dağıtılıyor, onlardan birisi de Sebahattin Yıldız'a denk gelmiş ama kendisi anlaşılan biraz cimrilik yapmış...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Gergerlioğlu, lütfen tamamlayın.
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) - ...bu kadar, kendisine böyle altın tepside sunulan şirketi de istismar etmiş ve işçilerin parasını da ödememiş. Böyle bir sürü şirket var arkadaşlar. Bakın, kaç tane? 15 Temmuz sonrasında 1.326 şirkete kayyım atanmış ve iktidara yakın kişilere paylaştırılmış; tam bir yağma ve talan sistemi oluşturulmuş durumda.
Şimdi, bakın -Melek İpek, iktidarın vekilleri onu iyi tanır- Koza İpeke de kayyım atandı. Sonra ne oldu, biliyor musunuz? Melek İpek -anne- hastaneye gitmişti, hastane dönüşünde kadını evine almadılar "Kayyım atadık, eve giremezsin." dediler. Ya, tam bir haydutluk, yağma ve talan düzeni ve bunu da kendilerine yıllarca iyilik yapan Melek İpek'e yaptılar. Daha bunun gibi bir sürü örnek var arkadaşlar. En son Tele1'e yine herhangi bir hüküm kesinleşmeden fiilen cezalandırma yaptılar.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) - Bu yağma ve talan Boydak ve diğerlerinde de devam ediyor, herhangi bir denetim de yapılmıyor.
Bu ve benzeri araştırma önergeleri şu ana kadar çok verilmedi ama verilmeli ve ayrıntılı bir şekilde tartışmamız gerekir diyorum.
Teşekkür ediyorum. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)