GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:91
Tarih:06.05.2026

CHP GRUBU ADINA CUMHUR UZUN (Muğla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Bizler bu kutsal çatı altında milletimize vekâleten, onların verdiği yetkiyle ve milletin vekilleri olarak hak ve menfaatlerini korumak adına görev yapıyoruz. Bu görev sırasında milletimiz adına bir adım geri atmamak, bir sözü eksik söylememek için hiçbir şeyden çekinmeden görevimizi tam ve eksiksiz olarak yerine getirebilmek adına sıkı bir koruma ve güvence altında çalıştığımız gibi dokunulmazlık zırhıyla da güçlendirilmiş durumdayız. Bizim burada milletimiz adına gerçekleştirdiğimiz hak yaratma, eşit adalet sağlama yoluyla hukuk oluşturma işleminin bireysel olanını her bir yurttaşın talebiyle adliyeler ve mahkemeler sağlamaya çalışmakta; kişiler buralarda hak ve adalet mücadelesi vermekteler. Adliyelerde, mahkemelerde hak arayışında bulunan yurttaşlarımızın yanında bu mücadelesine hukuki destek vermek üzere avukatları yer almakta. Avukatlar da tıpkı bizim gibi, biz milletvekilleri gibi vekâleten iş görmekte, temsil ettikleri kişinin hak ve menfaatlerini savunmakta, korumaktalar. İşte, tıpkı milletvekillerinin görevlerini yaptıkları sırada olduğu gibi, avukatların da temsil ettikleri kişinin hak ve menfaatlerini korurken bir adım geri atmamaları, bir sözü eksik söylememeleri, müvekkillerinin hak ve menfaatlerini, hukuklarını tam ve eksiksiz arayabilmeleri için görevlerini yaparken kendilerini güvende, koruma altında ve hiçbir tehditten korkup yılmayacak güç ve kuvvette görmelerine ihtiyaç bulunmaktadır. Bununla ilgili hukukumuzda bazı düzenlemeler mevcut olsa da bunların yeterli olmadığı, avukatları korumakta eksik kaldığı son günlerde yaşadığımız çok acı olaylarla bir kez daha gün yüzüne çıkmış bulunmaktadır. Bundan daha bir hafta önce gencecik bir avukat, Avukat Hatice Kocaefe Bursa'da, salt görevini yaptığı için kendisine kurulan bir pusu sonucu öldürüldü. Yine, Yalova'da bir avukat, kamu avukatı, SGK avukatı Avukat Zekeriya Polat görev yaptığı resmî dairede, görevi başında, 3 kuruşluk bir icra takibi nedeniyle borçlu tarafından vurularak öldürüldü.

Değerli arkadaşlar, haciz mahallinde tehdit edilen, keşifte yalnız bırakılan, duruşma çıkışında hedef alınan, dosyadaki taraflarla özdeşleştirilen avukatların yaşadığı hayati sorun artık münferit olaylar dizisi olarak görülemez, görülmemelidir. Sorun, avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılması, cezasızlık algısı ve yargı sistemine duyulan güvenin zayıflaması gibi yapısal sorunların bir uzantısı olarak karşımızda durmaktadır.

Uluslararası hukuk ve karşılaştırmalı hukuk incelendiğinde devletlerin avukatların güvenliğini sağlama yönünde pozitif yükümlülük taşıdığı açıkça ortaya konularak tespit edilmiş bulunmakta. Birleşmiş Milletler Havana Kuralları avukatların baskı ve tehdide maruz kalmadan görev yapabilmesini devletlerin sorumluluğu olarak kabul etmektedir.

Değerli arkadaşlar, avukatlardan, savunma makamından yükselen bu sese kulak vermek zorundayız. Avukatlık Mesleğinin Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin ülkemiz tarafından gecikmeksizin imzalanması gerekmektedir. Ceza mevzuatımızda caydırıcı düzenlemeler bir an önce yapılmak zorundadır. Avukata yönelik tehdit ve yaralama suçlarında yaptırımlar artırılmalı, haciz ve keşif işlemlerinde kolluk desteği zorunlu hâle getirilmelidir çünkü avukat kimsenin borcunun sebebi değildir, avukat kimsenin suç işleme gerekçesi de değildir, avukat kimsenin boşanma nedeni de değildir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

CUMHUR UZUN (Devamla) - Teşekkür ediyorum.

Tekrar ediyorum: Avukat kimsenin borcunun sebebi değildir, avukat kimsenin suç işleme gerekçesi değildir, avukat kimsenin boşanma sebebi değildir, avukat kimsenin işini kaybetme nedeni değildir; avukat vekildir ve o avukat bir gün herkese gerekebilir.

Bu nedenle araştırma önergemize desteklerinizi bekliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)