GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: AÇIKLAMALAR
Yasama Yılı:5
Birleşim:12
Tarih:03.11.2026

MEHMET EMİN EKMEN (Mersin) - Sayın Başkanım, teşekkür ediyorum.

Sizi ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Bugün, YENİ YOL Partisi Grup Başkanlığımızı Barış Anneleri meclisinden temsili bir heyet ziyaret etmişlerdir. Kendi çalışmalarını, bugüne kadar sahada yürüttükleri faaliyetleri ve odağında süreç olan taleplerini içeren bir dosyayı tarafımıza takdim etmişlerdir. Bu vesileyle, bir kere daha ifade etmek isteriz ki yürütülmekte olan süreç Türkiye Cumhuriyeti devletinin kronik bir sorununu suhuletle, barışla, uzlaşıyla ve görüşmeyle sonlandırması için büyük bir fırsattır. Süreçle ilgili yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisinde 467 "evet" oyuyla kabul edilmiş olması taraflar açısından ciddi bir sorumluluğa işaret etmektedir. Bu süreçte rolü olan herhangi bir kişi veya kurumun bu süreçte işi zorlaştıracak, ipe un serecek, süreci geciktirecek herhangi bir eylem ya da eylemsizlikte yani yapması gereken bir işten kaçınmaya hakkı yoktur. Biz her zaman ifade ettik, Türkiye Büyük Millet Meclisinde tarihi bir destekle ete kemiğe bürünen bu sürecin bir an önce Millî Güvenlik Kurulu kararı alınacak seviyeye getirilmesi gerekir. Burada, kim, hangi sorumluluktan kaçıyorsa bunun kamuoyuna deşifre edilmesi lazım ve kamuoyunun bazı gelişmelerin gazeteciler aracılığıyla deşifre olmasından sonra kısmi bilgilendirilmesi değil, gelişmeler hakkında düzenli olarak bilgilendirilmesi gerekir. Bu vesileyle, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin süreç hakkındaki demokratik denetim, gözetim ve şeffaflığını sağlayacak olan ve yasada yerini bulan süreç komisyonunun da Meclisimizde bir an önce kurularak çalışmalarına başlaması gerektiğini ifade edelim. Ölmenin ve öldürmenin söz konusu olmadığı, demokratik, çoğulcu, özgürlükçü bir hukuk devletinde herkesin ama herkesin kardeşçe yaşayacağı bir ülke dileğimizdir ve Meclis raporunda yer alan altıncı bölüme dair yasa çıktı ama yedinci bölüm yani demokratik hak ve özgürlükleri ilgilendiren hususlarda da iktidarın atması gereken adımlar var. Bu, kayyım siyasetine son verilmesinden -az sonra ifade edeceğiz- gazeteci ve sosyal medya tutuklanmalarına kadar günlük pratik adımları içeriyor ama bu adımların atılmaması şu anda binlerce, bazen milyonlarca insana hayatı dar ediyor, zindan ediyor. İktidara da bu vesileyle sesleniyoruz: Raporunun yedinci bölümünde yer alan AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının tanınması ve gereğinin yapılması başta olmak üzere hukuk, adalet ve özgürlük alanındaki adımlar atılmalıdır.

Sayın Başkanım, bugünkü bir başka ziyaretçi grubumuz İnşaat Mühendisleri Odası idi. İnşaat Mühendisleri Odası yapıların, kentlerin, altyapı sistemlerinin güvenliğinde önemli bir rol alan inşaat mühendislerinin mesleki yetkinliğinin yasal güvenceye kavuşturulması, kamuda çalışan inşaat mühendisleri ve diğer mühendislik gruplarının ücret skalasında geriye düşmekten kaynaklanan sorunlarının çözülmesi, özel sektörde bazen asgari ücretin altında dahi çalışmak zorunda kalan genç inşaat mühendislerinin sorunlarının ele alınması noktasında hem yürütmeden hem de yasamadan bazı talepleri vardır. Biz bu taleplerin burada gündemleştirilmesi, yasa tekliflerinin hazırlanması ve gerektiğinde yasama faaliyetlerine katkıda bulunmak üzere desteğimizi açıkça ifade ettik, burada da tekrarlamakta fayda görüyoruz ama iktidarı bu konuda gerçeklerle yüzleşmeye ve adım atmaya davet ediyoruz.

Sayın Başkanım, dün 2 Kasım Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlığa Son Verme Uluslararası Günü idi. Bunu Türkiye'de gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin cezasız bırakılmamasına ilişkin bir duyarlılıkla zannediyorum kutlamamız gerekir. En son Yiğit Uzun'un gözaltına alınıp bırakılması örneğinde olduğu gibi, gazeteciler mesleki ve ahlaki sorumluluğunun gereği olarak yazdıkları en küçük bir cümleden dolayı hemen tutuklanabilmektedirler.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.

MEHMET EMİN EKMEN (Mersin) - Sağ olun efendim.

Ben en son geçen hafta İsmail Arı ve Ali Tarakçı'yı ziyaret ettim. İsmail Arı ikinci kez ve gerçekten kabul edilemez gerekçelerle tutuklu. Ali Tarakçı'nın ise tutuklanma sebebi, malumunuz, bir bakanın istifa edeceği haberine ilişkindi. Gerçekten de bir bakan ama eski bir bakan istifa etmek zorunda kalmıştı. Ben gazetecilere karşı işlenen suçların cezasızlığına karşı duyarlılık gününde gazetecilerin en temel mesleki faaliyetlerinin suç olarak değerlendirildiği bir iktidar düzenine karşı itirazımızı buradan bir kere daha ifade ediyorum. Elâzığ'da Belediye Meclisini izleyen gazetecinin burnunun kırılması, Halfeti'de...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.

MEHMET EMİN EKMEN (Mersin) - ...gazeteciye yapılan saldırılar, Hasan Güraksu'nun Burdur'daki bozuk et haberi nedeniyle tutuklanmış olması ve daha birçok örnek, yerelde gazetecilerin korunmasız kaldıklarını ve mesleklerini tam olarak ifa edemediklerini bize göstermektedir.

Sayın Başkanım, ne kadar sürem var acaba?

BAŞKAN - Bir dakikanız var.

MEHMET EMİN EKMEN (Mersin) - Bir dakika... Teşekkür ediyoruz efendim.

Aslında bugün, enflasyon rakamlarının açıklanmasına dair bir değerlendirme yapmak istiyordum. Keza, Balfour Deklarasyonu'nun 109'uncu yıl dönümü nedeniyle bu deklarasyondan bugüne kadar soykırımcı, yayılmacı İsrail devletinin terörist faaliyetlerine karşı Batı'nın sessizliği, İngiltere'nin yüzyıl sonra âdeta ayıpları ve kusurlarıyla yüzleşmesinin ironik bir yorumunu yapmak niyetindeydim.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın Sayın Ekmen.

MEHMET EMİN EKMEN (Mersin) - Biz, Balfour Deklarasyonu'nun 109'uncu yıl dönümünde İsrail'in gerçekleştirdiği her savaş suçunun Avrupa'dan Amerika'ya, kendini modern ve çağdaş olarak tarif eden bütün devletlerin iş birliğiyle işlendiğini hatırlatıyoruz. Ki Sayın Trump, İsrail Parlamentosunda "Ben olmasam ve size yeteri kadar silah vermesem bu soykırımı gerçekleştiremezdiniz." diye övünme gafletinde bulunmuştur. Batı ülkelerine İsrail'e verdikleri bu desteği sonlandırmaya, Filistin'de 2 devletli, Birleşmiş Milletler kararlarının ışığında, barış ve güvenlik içerisinde bir durumu desteklemeye ve bunun gereğini yapmaya davet ediyoruz ve bu vesileyle bir kere daha başta Gazzeli kardeşlerimiz olmak üzere, Filistin'in dört bir yanında yaşayan kardeşlerimizle dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz.

Teşekkürler.