GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: AÇIKLAMALAR
Yasama Yılı:5
Birleşim:13
Tarih:04.11.2026

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Tabii, her şeyden önce şunu belirteyim: Biz Kürt kökenli değiliz, Kürt'üz. Arkadaş bunu bir öğrense iyi olur.

Hatip burada bir sürü Anayasa maddesinden bahsetti ve kalkıp suçlamalardan bahsetti. Bir kere, o savcılığın iddianamesini burada gelip gerçekmiş gibi anlatması, o yargılamanın nasıl olduğunun farkında olmadan bunları dile getirmesi her şeyden önce bu konudaki ciddiyetsizliğini gösteriyor. Madem bu konu üzerine konuşacaksınız en azından o yargılamanın nasıl bir sürece tabi olduğunun farkında olarak gelin konuşun.

İkincisi, bir sürü Anayasa maddesinden bahsettiniz. E, siz bu kadar Anayasa'ya düşkünseniz Anayasa 83'ü de okuyup gelseydiniz, Anayasa 90'ı da okuyup gelseydiniz. Orada yasama dokunulmazlığının nasıl yer aldığını, Anayasa 90'ın nasıl bağlayıcı bir madde olduğunu da bilirdiniz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ortada; siz bu kararları yok sayıp, gelip savcı ağzıyla burada nasıl konuşuyorsunuz? Böyle bir şey bir siyasetçiye, bir milletvekiline yakışır mı? Burada bu yasama dokunulmazlıklarının yok sayılması nedeniyle siyasetin üzerinde bir vesayet olduğunu söylüyoruz; siz bu vesayeti kabul mu ediyorsunuz?

Kuvvetler ayrılığına gelince tam da kuvvetler ayrılığı için bu araştırma önergesini getiriyoruz çünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını, Anayasa Mahkemesi kararlarını dinlemeyen o yargıya dair tam da yargının bağımsızlığını savunacak yer bu Meclistir; siz Meclisi mi baypas etmek istiyorsunuz?

Dolayısıyla, bunları bir kez daha siyasetin gündemine taşımak istiyoruz. Lütfen, bu konuda gerçekten tarafgir olarak değil yargının bağımsızlığını ve kuvvetler ayrılığını savunan bir yerden konuşun.