GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2012 YILI MERKEZÎ YÖNETİM BÜTÇESİ VE 2010 YILI MERKEZÎ YÖNETİM KESİN HESAP KANUNU TASARISI
Yasama Yılı:2
Birleşim:42
Tarih:19.12.2011

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI NİHAT ERGÜN (Kocaeli) - Evet, arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

Tabii, bir kısım sorular tam olarak anlaşılamadı, eksik kaldı ama anlayabildiğim kadarıyla cevaplandırayım.

Kuşkusuz, Üsküdar Yavuztürk Mahallesi'ndeki lise yapımıyla ilgili programları? İstanbul yatırım programında hangi liselerin var olduğu konusunu arkadaşlarımıza bilgi olarak aktarırız. Böyle bir eksiklik varsa o eksikliğin de program çerçevesinde giderilmesi mümkün.

Belediye otobüsü ve mülkiyet sorunları konusu nihayetinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya Üsküdar Belediyesinin birlikte yapacağı çalışmalar. Eğer buna bir Hükûmet katkısı gerekiyorsa Hükûmetimizin de katkısıyla çözüme kavuşabilecek olan sorunlardır.

Sayın Kaleli, yerel yönetimlerin borçlanmasının gerçekten belirli sınırlar içerisinde olması gerektiğini ifade etti. Hatırlayabildiğim kadarıyla geçen dönem Parlamentoda yerel yönetimlerin borçlanmasıyla ilgili bazı sınırlamalar getirildi, özellikle yerel yönetimlerin kendi dönemini borçlanma konusunda aşmayan bir limit içerisinde hareket etmesiyle ilgili önemli düzenlemeler var. Bu konu eskiden olduğu gibi aşırı borçlanma, hazine garantili borçlanma şeklindeki bir borçlanmaya imkân vermiyor. Kendi imkânlarıyla karşılayabilecekleri bir borçlanmaya imkân veren bir yaklaşıma yerel yönetimler daha çok gelmiş durumda.

Asgari ücretle ilgili bizim bu dönemde yapılan çalışmalarda vergi yükünün nasıl azaltıldığını ve? Asgari ücretlilerde, bekâr olan asgari ücretlide yüzde 50 olan vergi indiriminin evli ve 4 çocuklu olana kadar sıfıra kadar indirildiğini, yani vergisiz bir asgari ücret sisteminin, brütün nete dönüştüğü bir asgari ücret sisteminin bu dönemde uygulamaya geçtiğini Sayın Özgümüş'e ben hatırlatmak isterim.

Tabii, bunlar ifade edilirken aslında bu "Birtakım işlere para bulamıyorsunuz, Libya'da muhaliflere 300 milyon dolar nasıl veriliyor?" şeklinde bir yaklaşım. Biliyorsunuz, Libya devletinin yurt dışında -Türkiye de dâhil olmak üzere- uluslararası kararlarla bloke edilmiş olan paraları var. Bunlar ağırlıklı olarak  daha çok, bloke edilmiş olan bu kaynakların çözülmesiyle ilgili bir çalışmadır. Bu kaynakların kullandırılmasıyla ilgili bir çalışma olduğunu arkadaşlarımıza hatırlatmak isterim.

Elbette savunma sanayisiyle ilgili, savunma giderleriyle ilgili zaman zaman birtakım harcama artışları veya azalmaları olabilir. Bu, ülkenin savaşa hazırlandığı anlamına gelmez, yeni dönemde birtakım teknolojik çalışmalar söz konusu olacaksa. Dolayısıyla, bu teknolojik çalışmalarla ilgili yatırımları ortaya koymak mümkün. 2011 yılı başlangıç ödeneğine göre, 2012 yılında bütçe harcamalarında savunma, güvenlik harcamaları yüzde 4,7 oranında artmış durumda. Yani bu artışın da genel artışın altında bir artış olarak kabul edilmesi lazım yoksa ülke ne savaşa hazırlanıyor ne de aşırı bir savunma harcaması artışı şeklinde bir artış söz konusudur. Bütçe dengeleri içerisinde nasıl eğitim harcamalarının ön plana çıktığını, nasıl sağlık harcamalarının ön plana çıktığını, daha önce hangi kademe, hangi harcamaların birinci harcama olduğunu, savunma harcamalarının nasıl eğitime, sağlığa, altyapı yatırımlarına fark atarcasına büyük farklarla birinci sırada olduğunu geçmiş bütçelerden arkadaşlarımızın hatırlıyor olmaları lazım. Dolayısıyla, bu bütçe rakamları içerisinde savunma harcamalarının, güvenlik harcamalarının makul bir ölçüde artmış olduğunu, hatta diğer artışların altında bir artış rakamında olduğunu arkadaşlarımıza hatırlatmak istedim.

Çok teşekkür ederim.

BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Bakan.