GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN TASARISI
Yasama Yılı:2
Birleşim:79
Tarih:15.03.2012

ENVER ERDEM (Elâzığ) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın 10'uncu maddesi için verilen önerge üzerinde söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi tekrar saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, biraz önceki konuşmamda bu düzenlemenin gerçek amacına hizmet edebilmesi için adaletli, uygulanabilir, vatandaşa ek maliyet ve külfet getirmeyen bir düzenleme olması gerektiği hususunda birtakım açıklamalarda bulunmuştum. Bu düzenlemenin yine amacına hizmet edebilmesi için ve adaletli bir düzenleme olabilmesi için düzenlemenin 8'inci maddesinin 1'inci ve 2'nci fıkralarının tasarı metninden çıkarılması gerekir.

1'inci fıkra, yapılacak olan her türlü mal ve hizmet alımının ve yapım işlerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesine göre yapılmasını düzenlemektedir.

Değerli milletvekilleri, eğer yaklaşık olarak 800 milyar civarında maliyeti olduğu düşünülen? Gerçi bu hususta sormuş olduğumuz soruya Sayın Bakan herhangi bir cevap vermedi ama on milyon civarında konut ve iş yerinin yapılacağını, yaklaşık maliyetinin de 500 ile 800 milyar olacağını buradaki konuşmacıların yapmış olduğu konuşmalardan anlıyoruz.

Şimdi, bu kadar yüksek miktarda maliyeti olan işlerin yapımıyla ilgili olarak, İhale Kanunu'nun 21/b maddesine göre bu işlerin yapılmasını söylemek gerçekten akla ziyan bir uygulamadır. Çünkü İhale Kanunu'nun temel hedefi olan "açıklık, şeffaflık, yarışma, uygun fiyat ve alenilik" gibi ilkelerini zedeleyeceği aşikârdır, ihalede yolsuzluk yapılmasına neden olacak bir uygulamadır.

Yine 8'inci maddenin 2'nci fıkrasında öngörülen uygulamayla kurumlar arası protokolü getirmektedir bu düzenleme. Yine bu da 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda öngörülmemiş olan bir yöntemdir yani bu iki düzenlemenin, 8'inci maddenin (1)'inci ve (2)'nci fıkrasının kanun metninden çıkarılması bu anlamda önemlidir.

Değerli milletvekilleri, bu düzenlemenin amacına hizmet edebilmesi için göz ardı edilmemesi gereken en önemli hususlardan birisi de bu dönüşüme hangi illerden başlanacağı meselesidir yani öncelik sıralaması nasıl olmalıdır? Bu sorunun cevabını da burada netleştirmek lazım, objektif kriterler koymak lazım. 7 ve üzeri deprem beklenen öncelikli illere, mesela Doğu Anadolu fay hattının üzerinde bulunan illerden Elâzığ, Bingöl, Malatya, Maraş ve Hatay illerine de bu sıralamada öncelik verilmesi lazım.

Değerli milletvekilleri, Doğu Anadolu fay hattı, Kuzey Anadolu fay hattı gibi, oldukça aktif olan, bilim adamlarının yapmış olduğu değerlendirmelere göre yakın süre içerisinde 7 ve üzerinde deprem olabilme ihtimalinin yüksek olduğu iller bu fay hattı üzerinde bulunan iller. Dolayısıyla, yaklaşık olarak 3 milyon insanın yaşadığı bu illerin öncelikli dönüşüm projesi kapsamına alınmasının doğru olacağını değerlendiriyoruz.

Yine, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunan, benim de seçim bölgem olan Elâzığ'da da 7 ve üzerinde şiddette bir deprem olabilme ihtimalinin çok yüksek olduğu bilinmektedir. Elâzığ'da yoğun göç yaşanmaktadır, plansız bir şehirleşme vardır, yaptırım eksiklikleri, yerel yönetimlerin kaynak yetersizliği, konuyla ilgili bilinç eksiklikleri vardır. Elâzığ'daki yerleşimin yüzde 90'ı alüvyonel zemin üzerinde yapılmıştır. Elâzığ'da yine zemin sıvılaşması gibi bir problem yaşanmaktadır. Kuzey Anadolu fay hattında meydana gelen depremler Elâzığ'daki depremleri etkilemektedir. Dolayısıyla, muhtemel afetlerin olabileceği bu Doğu Anadolu fay hattının üzerindeki illerin de öncelikli dönüşüm programına alınmasının uygun olacağını değerlendirmekteyiz.

Bu vesileyle ben yüce Meclisi tekrar saygıyla selamlıyor, iyi akşamlar diliyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Erdem.