| Konu: | KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE BAZI YATIRIM VE HİZMETLERİN YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDE YAPTIRILMASI HAKKINDA KANUN VE KAMU İHALE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 87 |
| Tarih: | 31.03.2012 |
HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; evet, lehinde söz aldım ama üzerinde konuşacağım, size bir 1 Nisan şakası olsun.
Yalnız, bir şey söyleyeceğim, onu ciddiye alın: Hükûmette 7 bakan gidiyor, yedi bölgeden yenileri gelecek, onun üzerinde biraz tefekkür edin. (AK PARTİ sıralarından gülüşmeler) Onu ciddiye alın yalnız, onu söyleyeyim.
Niye elektriğe yüzde 9 zam yaptınız bugün Allah aşkına yani? İran'dan Başbakan geldi ve bugün elektriğe yüzde 9 zam? Zaten daha önce olmuştu. Bu ara benzin zamlarına dikkatinizi çekmek istiyorum: Benzin zamları bir ayda 3-4 defa olmaya başladı yani bir anormal durum var. İran'a gidiliyor, petrol kesiliyor, Libya petrolüne dönülüyor. Rusya'yla nükleer santraller konusu konuşuluyor ayrı bir olay ve yap-işlet-devret modeli çerçevesinde kamu artı özel ortaklığı düşünülüyor. Bu kamu artı özel ortaklığında kamunun ortaklık payı az olacaktır muhtemelen, az olduğu zaman da, Sayıştayın Meclis adına yapacağı inceleme -performans denetimi, bilmem ne denetimi falan- hissemiz oranında olacaktır. Yani AnadoluJet'e nasıl biniyorsunuz? AnadoluJet Türk Hava Yolu markasıdır ama yüzde 40 küsur hissesi Türk Hava Yollarınındır, gerisi diğer şirketlerindir.
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI BİNALİ YILDIRIM (İzmir) - Halkta, halkta?
HASİP KAPLAN (Devamla) - Yani yüzde 48 mi Sayın Bakan?
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI BİNALİ YILDIRIM (İzmir) - 49'u devlette?
HASİP KAPLAN (Devamla) - Yani 51 değil ama?
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI BİNALİ YILDIRIM (İzmir) - ?51'i vatandaşta, 30 bin ortağı var.
HASİP KAPLAN (Devamla) - 51'i vatandaşta yüzde 49'u Türk Hava Yollarında yani 51 olmak gerekiyor anonim ortaklıklarda, onu da dikkatinize sunmak istiyorum.
Bizim kaygımız şu: Yani KDV'yi kim ödüyor? Devlet ödeyecek. KDV'yi devlet nereden ödeyecek? Hazineden. Hazine nereden geliyor? Vergilerden. E, vatandaşın vergisiyle gelen bir kalem harcaması, rakamı çok büyükse bu Meclisin denetlemesi lazım. Bizim kaygımız bu. "İhalelerde denetim olsun." derken bunu kastediyoruz. Bu kararlar alınırken, verilirken -örneğin 3'üncü Köprüde veya ileride Harem Projesi'nde veya Galata Projesi'nde- çok büyük projelerde çok milyar dolarlar oynadığı zaman, bir denetim olması lazım ki? Mali kuralı erteleyen bir Meclisiz yani mali kuralı bile ertelemişiz. Böyle olunca, olmuyor.
Dünyanın hâli de iyi değil, bakın, açık söyleyeyim size. Yani siz, nasıl görüyorsunuz bilmiyorum ama bu küresel krizden sonra, Orta Doğu'ya bakıyoruz, yeni dizayn olayına ve sonra Başbakana bakıyoruz, Başbakan son dönemlerde ne yapmış? Hangi ülkelere gitmiş? Hangi liderleri öpmüşse, o liderlerin sonu, akıbeti iyi olmamış; bakın Kaddafi'yi öptü, gitti; Mübarek'i öpmüştü, gitti; Berlusconi'yi öpmüştü, gitti; Bin Ali'yi öpmüştü, gitti.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Bir gün de onu öperler.
HASİP KAPLAN (Devamla) - El Salih'i Yemen'de öpmüştü, gitti; Beşar Esad'ı öptü, sallanıyor; Obama'yı en son Seul'da öptü, bakın, seçim var, bu sene göreceksiniz, Obama'nın da durumu parlak değil. Şimdi, böyle bir durum söz konusu. Onun için, yani dikkat edin siz de, öpülenler, geçen dönem milletvekili olan güneydoğudan, doğudan bir tek kişi gelemedi buraya, bakıyorum eski arkadaşlara, hiçbirisi yok. Siz yine dikkatli olun.
Sayın Bakan bir Zaho-Trabzon demir yolu projesi sözü vermişti, bende yazılıdır, tutanakları duruyor. Zaho-Nusaybin-Mersin hattı vardı, onun tutanakları bende duruyor. Uludere-Uzungeçit sözünü vermişti iki sene önce, onun tutanakları da bende duruyor. Sayın Bakan şu an meşgul, dinlemiyor ama ben o verdiği sözleri tutacağını umuyorum.
NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Sayın Bakan verdiği sözü tutar, rahat olun.
HASİP KAPLAN (Devamla) - Yarın da 1 Nisan. Dedik siz de rahat edin, Danışma Kurulu yaptık. Ben size söylemiştim siz bunu kesintisiz götüremezsiniz diye. Yine muhalefete dua edin, yarın pazar, tatil yapma şansınız var.
Hepinize saygılar sunuyorum.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Kaplan.