GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: TURİSTİK YÖRELERDE BELEDİYELERE AYRILAN PAYIN KIŞ NÜFUSU ÜZERİNDEN HESAPLANMASININ YAZ AYLARINDA HİZMETLERİN AKSAMASINA SEBEP OLDUĞUNA İLİŞKİN
Yasama Yılı:2
Birleşim:93
Tarih:11.04.2012

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Kıyı belediyeleri genellikle turistik olan yöreler. Kışın bunların 5 bin-6 bin nüfusu ama yazın 100 binin üstüne çıkan nüfuslara sahip. Bu, ülkemizin Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde, hepsinde böyle. Maalesef belediyelere ayrılan bütçe kış nüfusu üzerinden hesaplanıyor. Kış nüfusu üzerinden hesaplanınca, altı ay yaz nüfusu kalıyor ve çöpler, su gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor.

Şimdi, bunların içinde bir de o turistik beldelere gidişte, yol güzergâhlarında atılan çöpler ve piknikler var. Çevre Bakanlığının alanında olmasına rağmen maalesef bunlar da toplanmıyor. Bununla ilgili, özellikle İller Bankasının ve Meclisin bir duyarlılık gösterip bu turistik beldelerle ilgili yaz sezonu uygulaması için ayrı bir kalem açması gerekiyor. Yoksa bu çöpler herkesi rahatsız etmeye devam edecek.

BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz Sayın Kaplan.