| Konu: | MHP GRUBU ÖNERİSİ |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 109 |
| Tarih: | 22.05.2012 |
AHMET TOPTAŞ (Afyonkarahisar) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; görüşülmekte olan astsubaylarla ilgili araştırma önergesi üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlarım.
Sözlerime başlamadan önce Hatay Amanos'ta şehit verdiğimiz askerlerimizin ve dün bir "kaza" adı takılan top patlaması sonucu ölen bir polisimizin ailelerine başsağlığı, kendilerine Tanrı'dan rahmet diliyorum, yaralılara da acil şifalar diliyorum.
Değerli arkadaşlar, bugün Askerlik Yasası ve değişik yasalarda değişiklik yapılmasını öngören bir yasa gündeme gelecek, bugün görüşeceğiz. Bu yasa görüşülürken biz astsubayların, uzman erbaşların ve jandarma uzmanlar ile askerî öğrencilerin ciddi sorunları olduğunu, bu sorunların da bu yasal düzenleme sırasında değerlendirilmesi gerektiğini söylemiştik.
Yine, TSK personel Yasası'nda geçmişte yapılan bir değişiklikle eklenen 32'nci maddeyle resen emekli edilip haksızlığa uğramış, ayrımcılığa uğramış insanların da sorunlarının çözümü konusunda bu yasayla bir çözüm bulabiliriz diye öneriler getirmiştik, komisyonda bunları konuşmuştuk.
Her ne kadar biraz sonra görüşeceğimiz yasa bütün grupların aşağı yukarı anlaşmasıyla geliyor olsa da biz bunu ehvenişer niyetinden bazı iyileştirmeleri beraber yaptığımız için kabul ettik ve olumlu oy vereceğiz. Ancak bu yasa biraz önce saydığım sorunların hiçbirisini çözmüş bir yasa değildir. Özellikle astsubayların, jandarma uzman çavuşların, uzman erbaşların sorunları hemen hemen bütünüyle ortada durmaktadır.
Değerli arkadaşlar, sayıları 100 bini bulan muvazzaf astsubaylar ve emekli astsubayları göz önüne aldığımızda aileleriyle birlikte 1 milyona yakın insana tekabül etmektedirler. Bu insanların yıllardan beri birikmiş sorunları vardır. Yıllardan beri de bunların bu sorunlarının çözümü konusunda sözler verilmiştir ama biraz önce konuşan arkadaşımın dediğinin aksine bu sözlerin hiçbirisi bugüne kadar tutulmamıştır. Eğer tutulmuş olsaydı astsubayların sorunları bugün yeniden bir sorun yumağı hâlinde karşımıza çıkmazdı.
Astsubaylar ne istiyorlar, hangi sorunları çözülmüş, hangi sorunlarına çözüm istiyorlar? Şimdi, bakınız, astsubayların istediklerine bakacağım. O kadar basit sorunlar çözülmemiş ki bugün hâlâ devam edegelmiş ve bizden talepte bulunuyorlar. Astsubaylar diğer subaylara verilen temsil ve görev tazminatının kendilerine de verilmesini istiyor. Bu kadar basit. Yıllar önce Sayın Başbakan, sayın millî savunma bakanları bu konularda iyileştirme yapılacağına söz verdikleri hâlde bugüne kadar demek ki yerine getirilmemiş, bu sözler tutulmamış, bu talep hâlâ devam etmektedir.
Yine astsubaylar ne istiyor? Sözleşmeli subay yerine yetişmiş astsubayların nasbedilmesini istiyor. Yani astsubaylık bir asker mesleği; askerlikte en ciddi eğitimi alıyor, en ciddi şekilde askerliğini yapıyor. Bunun yerine, siz, bu tecrübenin yerine, bu birikimin yerine dışarıdan sözleşmeli subay alıyorsunuz. "Hiç olmazsa bu birikim, bu tecrübe, dışarıdan sözleşmeli subay almak yerine bizden nasbedilerek kullanılsın." diyorlar. Ne istiyor astsubaylar? Astsubay meslek yüksekokullarından kara harp okullarına yatay geçiş istiyorlar. Yani liselerden Kara Harp Okuluna öğrenci alınıyor da astsubay meslek yüksekokullarından niye yatay geçişle öğrenci alınmadığını biz de anlamış değiliz. Astsubayların bu sorunu da çözülmemiş demek ki.
Yine ne istiyor astsubaylar? 1'inci derecenin 4'üncü kademesine yükseltilmek istiyorlar. Evet, bu yasal düzenlemeyle 1'inci derecenin 4'üncü kademesine astsubayların yükselmesini sağladık ama gösterge aynı kaldığı için maaşlarında ayda 4 lira kadar bir artış söz konusu. Yani biz 1'inci derecenin 4'üncü kademesine kadar sizi yükselttik ama maaşınızda 4 liralık bir artış dediğimiz zaman, bu, astsubayla dalga geçmek anlamına gelen bir telaffuz biçimi oluyor arkadaşlar.
Subaylık müracaatlarında yedi ve dokuz yıl yerine beş ve yedi yıl istiyorlar, yani son derece basit bir çözüm ama çözen yok, çözememişiz. Ne istiyorlar? OYAK'ta en çok katılımcı astsubaylar fakat en az temsil edilen ve OYAK'ın olanaklarından en az yararlananlar astsubaylar. Bu olanaklardan ciddi ciddi yararlanmak istiyor. Ne istiyorlar? Askeriyenin sosyal tesislerinden eşit koşullarda yararlanmak istiyorlar. Ne istiyorlar? Hastanelerden eşit koşullarda yararlanmak istiyorlar.
Değerli arkadaşlarım, bu sorunların hepsi çözülebilir sorunlar ama biz bugüne kadar bu taleplere göz kapatmışız, söz vermişiz ama yerine getirmemişiz.
Değerli arkadaşlar, bir de uzman jandarmalar ve uzman erbaşlar var. Getirdiğimiz yasal düzenlemeyle, biraz sonra görüşeceğimiz yasal düzenlemeyle bunların sorunlarına da bir çözüm getiremedik. Ne yazık ki bunların sorunları da aynen, olduğu gibi durmaktadır.
Bir de, biraz önce söylediğim gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na eklenen geçici 32'nci maddeyle resen emekli edilen bazı askerlerin sorunları çözülmüş ama ciddi bir bölümünün sorununun çözülmediği de ortada. Örneğin YAŞ kararlarıyla ordudan çıkarılan ya da resen emekli edilenlere, çıkarılan bir yasayla yeniden bazı hakları iade edilmiş ancak idari sicil amirlerinin verdikleri kararlarla emekli edilen ya da askerlikten çıkarılanların hiçbir hakları iade edilmemiş. Bunlara deniliyor ki: "Sizin için yargı yolu açıktır." Değerli arkadaşlar, özellikle darbe dönemlerinde, özellikle emir komuta altındaki mahkemelerde, amirin görevden çıkardığı, amirin resen emekli ettiği bir şahsın o mahkemede hakkını hukukunu iddia etmesi mümkün müdür? Dolayısıyla, binlerce resen emekli insan şu anda perişan durumda ve ne yapacağını bilmez durumdadırlar. En son ne yaptıklarını size söylemek isterim: Üç gündür Eskişehir'de, resen emekli edilmiş ve bugüne kadar hakları iade edilmemiş subaylar, astsubaylar açlık grevindedirler.
Bu sorunlar bu kadar ortadayken bu sorunları görmezden gelmek mümkün değildir. Bu insanların çığlığına, bu insanların çağrısına cevap verelim, ses verelim. Bu sorunların çözümü son derece basit. Bu ülkenin bütçesine yükleyeceği çok ciddi maliyetler de yok. Değerli arkadaşlar, üç gündür açlık grevini yapan ve açlık grevi yaparak haklarını aramak zorunda kalan insanların da hiç olmazsa bu vesileyle sorunlarına çözüm bulup onları da kendi açlık grevleriyle kendi sorunlarına çözüm aramak zorunda bırakmış olmaktan dolayı utancımızdan nasibimizi almış oluruz.
Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.