| Konu: | MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFLERİ |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 125 |
| Tarih: | 27.06.2012 |
CHP GRUBU ADINA KAZIM KURT (Eskişehir) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; 302 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin?
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Bir dakika Kazım Bey, bir dakika? Başlamayın.
Sayın Başkan?
BAŞKAN - Buyurun.
Beyler, lütfen Hatibi dinleyelim, sessiz olalım, lütfen?
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (İstanbul) - Kazım Ağabey, bekle.
KAZIM KURT (Devamla) - Evet, bekliyorum.
BAŞKAN - Buyurun.
FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (İstanbul) - Sayın Başkan, süreyi durdurun, biraz bekleyelim.
BAŞKAN - Tamam, beklesin de başlatalım.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Bekleyelim, arkadaşlar çıksınlar, evlerine gitsinler. Biz devam ederiz, onlar çıksın.
BAŞKAN - Sakin olun, sakin olun?
Sayın Kurt, buyurun efendim.
KAZIM KURT (Devamla) - Sayın Başkanım, teşekkür ediyorum.
İkinci bölümle ilgili söz almış bulunuyorum. Değerli arkadaşlarımız dinlerlerse, ne yaptığımızı, neyi, nasıl yanlış yaptığımızı ortaya koymaya çalışacağım.
Bir kere, torba yasa temel yasa olarak görüşülür mü, görüşülmez mi; bunu İç Tüzük'e bakınca hepimizin çok net bir biçimde görmesi lazım. Ama nedendir bu acele? Bu yasayla 32 tane yasada değişiklik yapıyoruz ve 32 tane değişik yasada yaptığımız bu değişikliği temel yasa olarak Mecliste tartışıyoruz; bu, İç Tüzük'e aykırı bir uygulamadır, Meclis Başkanlığının bu konuda biraz daha dikkatli olması gerekir. Üstelik, şu anda değiştirmekte olduğumuz bu 32 adet yasanın 23 tanesi AKP döneminde yapılmış yasadır.
Yani yanlış yasa yapmışsınız, yanlış uygulamalar yapmışsınız ve bu yanlışlıkları şimdi torba yasayla gidermeye çalışıyoruz.
Sayın Başkanım, sayın milletvekilleri; bu bölümdeki yasa maddelerinin pek çoğu değişik konularla ilgili olmakla beraber, bundan sonrakilerin ciddi bir kısmı üniversite ve Seçme Yerleştirme Merkeziyle ilgili bir değerlendirme yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.
Değerli arkadaşlar, Türkiye'de şimdiye kadar üniversite sınavlarında ya da kamunun el attığı diğer sınavlarda çok büyük bir sıkıntı yaşanmamıştı ama ne yazık ki bu dönemde bu ciddi bir sıkıntı hâline geldi. Şimdi, bu 22'nci maddeden itibaren başladığımız uygulamaları tek tek değerlendirmeye çalışacağım.
Bir kere, elektrik dağıtım şirketleri ile elektrik üretim şirketlerinin denetlenmesi konusunda farklı uygulamalar getirmekteyiz. Bu, yasanın kendi içinde çelişkisini ortaya koyuyor. 22'nci maddede elektrik dağıtım tesislerinin iyileştirilmesi, güçlendirilmesi, genişletilmesi ve bunların denetlenmesiyle ilgili çalışmayı yapma yetkisini farklı yere veriyoruz, 29'uncu maddede ise farklı yere veriyoruz. Bu çelişkiyi gidermenin yolu nedir, bunu değerlendirmek lazım. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu denetleyemiyor da Bakanlık mı denetleyecek ya da Bakanlık, bu piyasayı denetlerken yeni bir şirket kurmak suretiyle bunu da mı özelleştirecek? Bu tartışmayı bu bölümde yapmamız gerekiyor. Türkiye'nin tüm çelişkilerini aynı yasada, aynı torbada toplayabilmek, bayağı, oldukça büyük bir maharet diye değerlendiriyorum.
Yine, bu bölümde, Başkent Doğalgazla ilgili belki yarın arkadaşımız daha ayrıntılı bir açıklama yapacak ama onunla ilgili eksik kalan bölümleri de buraya getirip koymuşsunuz.
Özellikle son dönemlerde ekonominin iyi idare edilememesinden dolayı 4325 ve 5084 sayılı yasalarla arazi tahsis edilen yatırımcıların bu işleri yarım bırakmasından kaynaklanan bir ciddi sıkıntı bu yasayla giderilmeye çalışılıyor amma bu doğru ve uygulanabilir bir mantıkla çözülemediği için sizin şimdiye kadar uyguladığınız teşvik politikalarının ne kadar yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.
Özellikle teşviklerin ve uygulanma sisteminin doğru olmamasından kaynaklanan yatırım yanlışlıkları Türkiye'yi ciddi anlamda millî servet kaybına ve istihdam kaybına uğratmıştır. Bunu toparlamak, bunu toparlamanın formülünü bulmak sadece bugün buraya getirdiğiniz yasayla mümkün olmaz çünkü burada bazı yatırımcıları, tekrar kendilerini görevlendirmek suretiyle kurtarma, kollama çalışması hissediliyor. Bunun da sayısı yüz elli civarında bir firmadır ki bu firmaların kim olduğu, kimler olduğu Komisyonda da sorduğumuz hâlde tam anlamıyla yanıtlanamamıştır.
Değerli arkadaşlarım, bu yasada, devamında yargı hizmetlerini hızlandırma adına bazı uygulamalar getirilmek istenmekte ve Borçlar Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulanmaması gibi bir düzenleme yapılmaktadır. Oysa yargı hizmetlerinin hızlandırılmasıyla değil, İktidarınız yargı hizmetlerinin ortadan kaldırılmasıyla meşgul. Türkiye'de yüzlerce adliye kapatılmış ve bu kapatılan adliyelerde yargı hizmetlerinin hızlandırılma ihtimali ortadan kalkmıştır. Bunlar içerisinde Eskişehir'de de, bizim seçim bölgemizde de üç tane adliye kapatılmaktadır ve bu kapatılan üç adliyenin hizmet ettiği kişi sayısı 35 bin civarındadır.
Sayın milletvekilleri, bu yasada esas değerlendirmeye tabi tutmamız gereken bazı yeni uygulamalar var. Bunlardan bir tanesi 36'ncı maddede. Organize sanayi bölgelerinde özel mesleki ve teknik okullar kurulmasına imkân sağlayan bir uygulama ve bu imkân bazı özelleştirmelerle düzgün işlemeyen eğitim sisteminin çok daha farklı bir noktaya gitmesine neden olacaktır. Ama gerçek anlamıyla bir ara eleman yetiştirmesinin formülünü sağlar mı? Net olarak değerlendirme şansı söz konusu değil.
Yine, bu bölümde ÖSYM'nin ciddi anlamda değerlendirilmesi ve izlenmesi gerektiği kanaatindeyim çünkü Türkiye'deki sınav güvenliği ihlal edilmiştir. Bu sınav güvenliğini sağlayamayan ÖSYM, şimdi bir de şirket kurmak suretiyle bu sınavı o özel şirketine yaptırmak gibi bir çaba içerisinde olacak ve bu uygulamayı burada göreceğiz.
Şimdi, eğer biz bunu engelleme şansını yakalayamaz isek sınav güvenliği konusunda hiç kimsenin garantisinin olmayacağı kesin olarak ortaya çıkmaktadır.
Yine, bu konuda belki de tüm yasalarda bir istisna getirmeye çalıştığımız ve alışkanlık hâline getirdiğimiz Kamu İhale Kurumunun yeni bir istisnası daha ortadadır. Sınavla ilgili bu şirketin yapacağı işlemlerin tamamı Kamu İhale Kanunu'ndan muaf olacaktır ve üstelik her yasada işi biraz daha azalan Kamu İhale Kurumunun başkan yardımcısı sayısı da 3'ten 4'e çıkarılmaktadır. Böyle bir garip uygulamayla da karşı karşıyayız.
Yine her dönemde ve her yasada gerçekleştirmeye çalıştığınız Sayıştay denetiminden kaçma işi bu bölümde de ciddi anlamda gündeme gelmektedir. Sayıştayın idareyi denetleme ihtimalini de ortadan kaldıracak uygulamaları yeniden gündeme getiriyor ve uygulamaları düzenlemeye çalışıyorsunuz.
Biz, bu yasada sadece adli sicil belgelerinin alınmasındaki ödemelerin ortadan kaldırılması noktasında doğru bir yaklaşım olduğunu değerlendiriyoruz ve yine Türkiye'deki sınav sistemiyle ilgili, bu en son polis akademisindeki sınavlarla ilgili de sorulan soruların tekrar gündeme getirilerek değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyorum.
Bu bölümdeki maddelerin değerlendirmesini arkadaşlarımız yapacak, gerçekleştirecek ve biz de bu değerlendirmeyi hep birlikte yapmış olacağız diyorum, saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Kurt.