GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE YENİ ZELANDA HÜKÜMETİ ARASINDA HAVA HİZMETLERİNE DAİR ANLAŞMANIN ONAYLANMASI HAKKINDA (S.S.21)
Yasama Yılı:2
Birleşim:20
Tarih:17.11.2011

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Efendim, teşekkür ediyorum.

Şimdi, öncelikle Bakanlığımla ilgili konuya cevap vereyim. İntibak yasasının 2013'e kalmasının parayla pulla bir ilgisi yok. Çok şükür bizim kasalarımızda, Merkez Bankamızda ve tüm ekonomik faaliyetlerimizde bir nakit sorunu yaşamadık. Nakit sorunu yaşandığı dönemlerden devraldık. Bugün öyle bir problem yok.

MUHARREM İNCE (Yalova) - Partinizin kasasını değil, devletin kasasını soruyorum.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Şimdi, bildiğiniz gibi intibakla ilgili çalışmalarımızın boyutlarını açıkladık, ne çerçevede bir intibak yapıyoruz bunu kamuoyuyla paylaştık. Bu, dosya bazlı bir çalışma olduğu için 2012 yılının belki ilk yarısında bu dosya bazlı çalışmayı tamamlama imkânımız olacak. Yani, bir zamana ihtiyacımız var, süreye ihtiyacımız var. Tek tek dosya ele alınacak. Yaklaşık 2,5 milyon emeklimizi ilgilendiren bir sorundan bahsediyoruz. O anlamda bir süreye ihtiyaç var, ama 2012 bütçesine de bunun için ödenek ayrılmış durumda, fasılda gerekli kaynak ayrılmış durumda. Yani, 2012 veya 2013, Hükûmet Programında, biz bunu kademeli bir şekilde bu dönem içerisinde ödeyeceğimizi, bu sorunu sorun olmaktan çıkaracağımızı ifade etmiştik. Onun için, bunun bir para sorunu değil, hizmetin gerekliliği ve önümüzdeki prosedürlerin bunu gerekli kıldığını belirtmek için bunu ifade ediyorum.

Efendim, Suriye ile ilişkilerimiz savaş? Yani, biz burada ilkeli bir politika izliyoruz. Suriye ile ilgili söylenmesi gerekenleri çağdaş dünya da söyledi, biz de söyledik. Oradaki halka davranışların, halka yönelişlerin ne şekilde olduğunu hepimiz görüyoruz. Dolayısıyla, Türkiye bir savaş yanlısı ülke hiçbir zaman olmamıştır, barış yanlısı olmuştur. Barışın iki ülke arasında devamı konusunda da, tabii ki Suriye uluslararası hukuka ve insan haklarına saygılı bir devlet olmak durumundadır. Bu yönüyle Türkiye sesini yükseltmektedir, çünkü kardeş Suriye halkı ve tüm kardeş halklar, tüm insanlık bizim için son derece önemlidir.

Diğer açıdan bakacak olursak, bu Kürt-Türk ayrımlarını artık dillendirmenin de çok anlamlı almadığı inancı içerisindeyim.

SIRRI SAKIK (Muş) - Bu kavga niye?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Devamla) - Kürt dediğiniz, eğer sınırlarımızın dışındaysa bizim akrabalarımızdır, komşularımızdır.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Onları dışlıyorsunuz!

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Devamla) - İkincisi, ülkemiz içinde zaten vatandaşlarımızdır.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Ama niye dışlıyorsunuz?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Devamla) - Bu yönüyle bir problem söz konusu değil.

Suriye'ye karşı buradaki demokratik muhalefetin, böyle bir kısa süre içerisinde kısa cümlelerle değerlendirilmesini de ben haksızlık olarak değerlendiririm. Bunu belirtmek istiyorum.

İki soru daha vardı ama?

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Bakan, cevap alamadık.

MUHARREM İNCE (Yalova) - KPSS'yle giren memurların ataması?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Yani cevap neyi alamadınız?

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Kürtleri niye muhalefet toplantılarına çağırmıyorsunuz?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Yani ben muhalefet toplantısı filan yapmıyorum ama Suriye'deki olup bitenlere karşı demokratik bir yapılanma içerisinde olanlara Türkiye'nin sahipliğini dünya biliyor. Yani demokratik bir yaklaşımdan, Suriye'deki antidemokratik gelişmelere karşı demokratik bir yaklaşımdan yana olduğumuzu ifade ediyoruz. Buraya kimlerin katıldığını, biz, kimlikleri doğrusu kontrol etmiş değiliz, onu da ifade edeyim.

MUHARREM İNCE (Yalova) - Suudi Arabistan'ın demokrasi yaşamına sizin de çok büyük katkılarınız var, evet.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Şimdi, Sırrı Bey'in sorusu: "Kalkınma çok iyi." diye ifade ettiniz. Kalkınma, doğru, Türkiye'de yol, altyapı, her alanda ciddi şekilde kalkınmanın olduğunu siz de kabul ediyorsunuz ama kalkınmanın olabilmesi özgür ortamlarda ancak gerçekleşebilir. Türkiye'de kalkınmayı kabul ediyorsanız aynı zamanda Türkiye'nin de özgürleştiğini ve özgürleşme alanında da ciddi mesafe kat ettiğine inanıyorsunuz demektir. Onun için sorunuzda ben bir çelişki gördüm. Kalkınmaya evet diyorsanız bu kalkınma ancak özgür ortamda olabilir.

SIRRI SAKIK (Muş) - 20 bin insan gözaltına alınmış, 4 bin insan tutuklanmış.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Türkiye özgürleşmeyi de, özgür bir ülke olmayı ve demokratikleşme konusundaki adımlarını da atmıştır ve kalkınma konusunda da adımlarını hızlı bir şekilde atmaktadır. Bunları paralel bir şekilde sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum.

Efendim, Kocaeli'ni ben çok yakinen bilirim. Kocaeli'nde vatandaşlarımız çalışıyorlar, azami ücretle çalışan var, asgari ücretle çalışan var. Çok şükür ki ana muhalefet partisi "Çalışmıyorlar." demedi de "Ücretleri düşük." diye ifade etti.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Kocaeli'nde işsizlik yüzde 14.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Ben gelişen Türkiye'nin, çalışan bu Türkiye'nin, çalışan nesillerimizin, gençlerimizin önümüzdeki süreç içerisinde daha yüksek ücretleri hak edeceklerine ben inanıyorum.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Ama sendika yok.

BAŞKAN - Sayın Bakan, süreniz doldu.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Yeter ki herkes çalışsın. O ortamı da Hükûmetimiz sağladığı için ben de bir Hükûmet üyesi olarak  iftihar ediyorum.

Çok teşekkür ediyoruz arkadaşlar. Sağ olun. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)