GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: TOPLU İŞ İLİŞKİLERİ KANUNU TASARISI
Yasama Yılı:3
Birleşim:7
Tarih:11.10.2012

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

AK PARTİ işçi düşmanı gibi son derece ağır ithamlarda bulunuldu. Bence?

ALİ ÖZ (Mersin) - 25'inci maddeye bakın.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Yani 25'inci maddeyle ilgili ben açıklamamı söyledim, tarafların görüşleri ortada. Bu, Bakanlığın görüşü değil, Hükûmetin görüşü değil, tarafları getirebildiğimiz bir noktadır. Bunu açıkça söylüyorum.

İZZET ÇETİN (Ankara) - Tasarı da ortada Sayın Bakanım, tasarı da.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Yani, 6-7 maddeden bahsediyorum, 6-7 maddeyle ilgili taraflar arasında sıkıntı var.

İZZET ÇETİN (Ankara) - Dündü o bugün 25.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Ve bu çerçevede bir uzlaşı arayışı içerisindeyiz. Hâlen yasa yürürlüğe girmedi, bitmedi. Keşke, taraflara bu konuda adım attırabilsek, atabilseler?

SÜLEYMAN ÇELEBİ (İstanbul) - Attılar efendim, attılar. Siz atmıyorsunuz.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Müsaade eder misiniz.

ALİ ÖZ (Mersin) - Emekleriniz boşa gitti.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Neyse, bu konuyu görüşmeye devam ediyoruz, yasa devam ediyor.

Şimdi, işçiyle ilgili yaklaşımınızı gerçekten yadırgadım, Özgür Bey'e söylüyorum. Yani, bu kadar kaba, bu kadar özensiz cümlelerle değerlendirme yapmanız, öncelikle seçmenin oyuna saygısızlıktır. Milyonlarca işçi AK PARTİ'ye oy vermiştir. Bunu nasıl izah edersiniz yani? Onun için, daha özenli cümlelerle ifade edilse? Eleştirebilirsiniz ama ağır hakaretler yapmayı size bu şey vermiyor ki. Yani aynı cümleden çıksa, iktidar adına muhalefete böyle bir şey söylese doğru olur mu? Olmaz. Gerilimler de buradan çıkıyor. Ben, daha özenli olmasından yana olmanızı ifade ediyorum.

Şimdi, "ILO'ya uygun mu yasa?" dediniz. E, uygun olan hususlar var, yani noter şartını kaldırıyoruz, bir örnek olsun diye söylüyorum. E, şimdi, birçok düzenleme gerçekleştiriyoruz, örgütlenmenin önündeki birçok engelleri kaldırıyoruz. Yani uygun olanlar var, bir de Türkiye'nin koşulları çerçevesinde yapılan düzenlemeler var. Aslında, dünyanın her tarafında ülkelerin koşullarına göre yapılan düzenlemeler var. En önemlisi de, ILO'nun en çok önem verdiği husus da, sosyal tarafların uyumu son derece önemli, yani taraflar, bakınız, mesela bizde federasyon yok yasal düzenlemede, tarafların talebi yok. Sizler de sordunuz, taraflar federasyon istemiyor. Konfederasyon düzeyinde bir örgütlenme esasını benimsiyorlar. Şimdi, "ILO'da federasyon var." diyeceksiniz, e, var, tarafların talebi yoksa, burada ILO'nun talebi, ILO'nun direktifleri doğrultusundaki talepleri yerine gelmedi gibi bir yaklaşım doğru değil, benzer birçok örnek verilebilir.

İZZET ÇETİN (Ankara) - Tarafların talebi olur mu? Birisi diğerini eziyor, ezilenin talebi olabilir mi? Laf diye konuşuyor.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Onun için dikkate almadık değil, aldık ama Türkiye'nin kendi koşulları, kendi sosyal tarafların talepleriyle ön plana çıktı diyebilirim.

"Efendim, taşeron işçiler ile ilgili ne düşünüyorsunuz?" Taşeron işçilerle ilgili bir düzenleme getiriyoruz ama çok kapsamlı, çok da yaygın bir noktada taşeronlaşma ve burada, gerek firma gerekse çalışanların, firmanın uygulamaları ve çalışanların yaşadıkları var.

İZZET ÇETİN (Ankara) - Döneminizde sistem hâline geldi.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Bu konularla ilgili derli toplu bir düzenleme içerisindeyiz ama aynı zamanda tazminat haklarında sorunlar var, izinlerde sorunlar var. Şimdi "Alt işvereni kaldıracak mısınız?" gibi bir yaklaşım? Alt işvereni kaldırmayacağız ama orada çalışanların haklarının korunması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda gerekli çalışmaları huzurlarınıza getireceğiz. Umarım katkılarınızla güzel bir şekil alır.

VELİ AĞABABA (Malatya) - İnşallah vicdanlı olur Sayın Bakan.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - "5 ay 29 gün?" Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz yasama dönemlerinde, 6 ay çalışanlarla ilgili kadroya alınması düzenlemesi yapılmış idi. Şimdi, 6 aylığı alınca 5 aylıklar çıkıyor, 5 aylıkları alınca 4 aylıklar çıkıyor, 3 aylıklar var, 2 aylıklar var. Yani bir karar alacaksınız, o gün hükûmet olarak 6 ay çalışanlar ile ilgili karar aldık ve o uygulanıyor. Onun altında kalanlarla ilgili bir düzenlemenin şu anda gündemimizde olmadığını ifade etmek istiyorum.

Bir diğer konu, efendim, kayısı işçileri ve mevsimlik tarım işçileri ile ilgili METİP Projemiz var biliyorsunuz. Valilik eğer oraya bir şey gönderirse, yani proje gönderirse valiliklere kaynak tahsisi yapıyoruz ve orada da çocukların okuması da dâhil?

VELİ AĞABABA (Malatya) - Çok faydalı olmadı Sayın Bakan, bilginiz olsun.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Yani proje uygulayıcılarında bir sorun var o zaman. Bu talebinizi biz bir müfettiş görevlendirerek -nedir, ne değildir, kaynak nasıl kullanıldı- bunun çalışmasını yaptırabiliriz. Mesela, Malatya'ya 1,164 milyon TL METİP Projesi kapsamında gönderilmiş.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Bir baktırabilirseniz, çok faydalı olmadı Malatya için, işçiler için; bilginiz olsun.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Yani bu bir realite. Bunun çözümü için kaynak tahsisi yapıyoruz. Uygulayıcıları milletvekili olarak da seçim bölgelerinizde denetleyip, yani olayları görüp buraya aktarmanız gerekiyor. O imkânların vatandaşa, çocuklarımıza faydalı olması şeklinde takip etmemiz gerekiyor.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Bir faydası yok Sayın Bakan; bilginize sunuyorum.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - ESK toplanmadı. Az önce söyledim, bu yeni yasal düzenleme geliyor ve umarım artık bu tartışma da biter ve bundan sonra düzenli toplantılar ve gerçekten katılımcı demokrasinin gereği olarak da önemli bir ihtiyacı, önemli bir boşluğu dolduracağı inancı içerisindeyim.

Diğer konuya gelince; iş ve meslek danışmanları 2.817 kişiyi başlattık, 1.200 civarında bir arkadaşımız daha başlayacak ve bununla ilgili süreci başlatıyoruz. Büyük ihtimalle 2013'ün ilk aylarında bu 1.200 kişiyi de başlatmış ve böylece 4 bin kişiyi? Görevleri, iş yeri ile işsiz arasında bir köprü görevi görmek ve gerçekten şu anda 100 bin açık işimiz var, açık iş. Bunun oluşumunda ve bunun artışında iş ve meslek danışmanlarının çok ciddi katkıları var. Bizzat iş yerine gidip değerlendirme yapıyorlar, taleplerini alıyorlar, arkasından kendi portföylerindeki işsizleri değerlendiriyorlar, bunları eşleştiriyorlar. Bundan dolayı bu 4 bin kişi, 1.200 kişi de devreye girerse çok daha randımanlı bir ortam çıkacağı inancı içerisindeyim.

Bir muvazaadan bahsedildi işçilerle ilgili ama tam o başlangıcını...

BAŞKAN - Lütfen sözlerinizi toparlayın Sayın Bakan, süre tamamlandı.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Evet, işyerlerinin bölünmesiyle ilgili, yani 30'un altına veya 50 işçinin altına, 100 işçi çalıştırıyor 50 veya 49, 49 gibi, biraz bunlar yargıya intikal edecek olan hususlardır.

YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Tekstilde ?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Verilecek olan karar çerçevesinde değerlendirilir, yargıya intikal etmemişse tespiti çok zor bir olaydır Hocam, yani bunu da ifade edeyim.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz Sayın Bakan.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Son bir soruya cevap vereyim, seçim bölgem olduğu için söyleyeyim. Bu 2010 yılı hububat desteklemesi için çiftçilerin önemli bir kısmına ödeme yapıldı. Sayın Tanal yok herhâlde burada.

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Buradayım efendim.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Burada mıydın.

Ödenmeyenler ise incelemesi devam eden firmalardan. Faturalarıyla ilgili müfettişlerce yapılan incelemeler son aşamaya gelmiş bulunuyor. Yoksa, geneli itibarıyla ödeme yapıldığını ifade etmiş olayım.

Efendim, "Tasarıyı kim imzalamadı?" Bu tasarının bakan düzeyinde çok tartışması oldu, Bakanlık bünyesinde, Bakanlar Kurulunda tartışması oldu, alt komisyonda çok ciddi değişiklikler oldu, üst komisyonda değişiklikler oldu. Yasa Genel Kurula geldi, birçok önerge yine taraflarla görüşerek şekil alıyor. Yani her defasında bir katkı oldu, her defasında tepki koyanlar oldu, her defasında olumlu bulanlar oldu. Yani böyle bir, endüstri ilişkilerinin tümünü ilgilendiren bir düzenleme bu. Burada bunu saygıyla karşılamak gerekiyor.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Bakan.

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Casusluk?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - "Casusluk?" Son olsun. Casusluk, ceza yasasındaki düzenleme çerçevesinde biz hepsini bir değerlendirdik, ceza yasasının ilgili maddesindeki durumlar aynen yasaya yansıtıldı.