| Konu: | 2013 YILI MERKEZÎ YÖNETİM BÜTÇESİ VE 2011 YILI MERKEZÎ YÖNETİM KESİN HESAP KANUNU TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 43 |
| Tarih: | 17.12.2012 |
MEHMET ŞEKER (Gaziantep) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 6'ncı maddesi üzerinde şahsım adına söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Bakanım, bütçenin olmazsa olmazı, mutlaka tasarruf ve gelirlerin de gerçekçi olması lazım. Bir haftadır dinliyoruz, gelirlerde ciddi gerçekçilik yok. Maalesef ne OVP'ye uyuluyor ne? Bu bütçeyle beraber arkadaşlarımız günlerdir eleştiriyor, hiçbir veriyi tutturamıyoruz, sıkıntı yaşıyoruz.
Tasarruf çok önemli; ben bugün size önce bu tasarruftan bahsedeceğim, sonra da gelirle ilgili bir şeyden bahsetmek istiyorum.
Geçen gün, değerli milletvekili arkadaşlarım, Gaziantep Üniversitesinin açılış töreni yapıldı, akademik açılış töreni. Ne zaman? 14 Aralık 2012 günü. Gaziantep Üniversitesi 17 Eylül 2012'de akademik çalışmasına başlamıştı. Bakanlar geldi, bürokratlar geldi, uçaklar geldi, Gaziantep'te ciddi şekilde bir masraf edildi.
Sayın Bakanım, kamu tasarruf etmediği müddetçe, bu bütçede çok ciddi sıkıntılar olacak. Önce kamu tasarruf edecek, sonra da halk tasarruf edecek. Tasarrufu olmayan toplumlar başkalarının paralarını yiyerek maalesef çok ciddi hüsran yaşarlar bu işin sonunda.
Gelelim gelirlere: Sayın Bakanım, Emlak Gayrimenkul Yatırm Ortaklığı diye bir şirketiniz var. Bu şirketin arsaları var, bu arsaları kâr ortaklığıyla bazı firmalara veriyor, bu firmalarda kâr ortaklığı karşılığı anlaşmalar sağlıyor, bu firmalar da o inşaatları yapıyor. 2004'ten beri yapılan ve bu işi alan firmalardan büyük bir çoğunluğu arsa satış rakamlarını, gelir defterlerinde, Emlak Gayrimenkul Yönetim Ortaklığının gelir defterinde bu rakamlar 265 bin, 275 bin, 300 bin gibi gözüküyorsa da, tapu değerleri 20 bin lira, 30 bin lira gözükmektedir. Burada, sözleşmede bu şirketlere şöyle deniliyor: "Bütün yükümlülükler yükleniciye aittir." Yani "Vergisi, sigortası, bütün problemler ve sıkıntıları bu şirketler karşılayacaklar." denilmesine rağmen, bu şirketler maalesef Emlak Gayrimenkul Yönetim Ortaklığı tarafından kollanmışlardır. Sorduk müdür arkadaşlarımıza "Niçin böyle yaptınız?" "Biz Maliye Bakanlığından mukteza aldık." diyorlar. Sayın Bakanım, 265 bin liraya satılmış bir evi 30 bin lira gösterirseniz, onun arsa vergisi 3,30'la çarptığınızda çok düşük rakamlar yapar. Bu para kimin cebine giriyor? Bu para, o ihaleyi alan şirketlerin cebine giriyor. Anlı şanlı şirketler Ataşehir'de 10 bin tane konut yapmışlar ve bu paraları maalesef eksik ödemişler. Ha, başka inşaat yapan firmalar var mı orada? Var, onlar da düzgün ödemişler. Düzgün ödeyen bu firmalar sattıkları değeri göstermiş, bunun üzerinden bu vergileri ödemişler ama maalesef o firmalara bir daha hiç ihale verilmemiş. Burada bir terslik var. Eğer gelirlerini bu ülke düzgün yapamazsa, birilerine gelirlerini peşkeş çekerse bu işin sonu çok kötü olur.
Sayın Bakanım, bu konuyu inceleyeceğinize eminim, bu konuyla ilgili çalışma yapacağınıza eminim. Bunlarla ilgili elimizde çok ciddi başka belgeler de var, onların bütçeyle ilgisi olmadığı için burada bahsetmeyeceğim, onları da araştırıyoruz ayrıca.
Yine, sigorta primleriyle ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Ama bu firmalar bu ihaleleri alırken çok ciddi şekilde burada bu vergi kaçakçılığını maalesef yapmışlar. Burada kayıp kimin? Burada kayıp kamunun, devletin çok ciddi kaybı var. Bu işi doğru yapan firmalar 6 bin lira, 7 bin lira, 8 bin lira o günkü koşullarda para öderken arsa değeri üzerinden yüksek gösterdikleri için, diğer firmalar 3 bin lira, 2 bin lira ödemişler. 1.000 liranın altında ödenen de çok ciddi tapu var. Ben size o bilgileri ve belgeleri de vereceğim. Elimde tapunun kayıtları da var. Emlak Konut Gayrimenkul Yönetim Ortaklığının yine gelir defterindeki rakamlar da var. Bu iki rakamı karşılaştırdığınızda çok ciddi uçurumlar görmekteyiz.
Sayın Bakanım, bu ülkenin gelirlerinden çaldırırsak ve tasarruf da yaptırmazsak maalesef bu bütçeyi bir araya getiremeyiz.
Hepinize saygılar sunuyor, teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Şeker.