GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: ELEKTRİK PİYASASI KANUNU İLE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI VE TEKLİFİ
Yasama Yılı:3
Birleşim:53
Tarih:16.01.2013

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; ben de kalan dokuz dakika içerisinde bu soruları cevaplamaya gayret edeceğim.

Tabii yer altı kuyularıyla alakalı değerli milletvekilimizin sorduğu soru vardı. Aslında, bu, DSİ'yle alakalı bir husus. Tarımsal sulamalarla alakalı, sulama birliklerine sayaçların takılmasıyla alakalı konu Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından yürütülüyor. Malum, Türkiye'de su bedelsiz, elektrik bedelle satılıyor. O yüzden sulama birlikleriyle alakalı bir düzenleme yapma ihtiyacı hissetti Sayın Bakanımız ve onu da daha önceden yayımladı. Tabii, kendisiyle bunu detaylıca konuşmakta fayda var.

Sayın Akçay, tabii ki her ilde UKOME var. Belediyelerin altyapı çalışmaları, TELEKOM çalışmaları, enerjiyle alakalı çalışmalar, iletişimle ilgili çalışmalar aynı zamana denk gelmeyebiliyor ve bu, aslında, bir nevi, kaynakların daha doğru kullanılmasını engelliyor. Bu eleştiriyi ben yerinde buluyorum ancak her bir kuruluşun yatırım planları da ayrı ayrı yapılıyor. Diyelim ki biz, o dediğiniz bölgede, Salihli'de veya Manisa'da 10 birimlik bir yatırım ayırmış olalım, belediyenin çalıştığı yer ile elektrik yatırımları her zaman tutmayabiliyor. O yüzden, bence UKOME'de bunları yerel olarak da bir önceki yıldan teklif etmekte fayda var diye düşünüyorum.

Şimdi arkadaşlarıma söyledim, Salihli'de kış şartlarından dolayı bir kesinti mi var yani ne kadar sürdü? Onları da şimdi, belki de araya kadar da onu arkadaşlarım bana getirmiş olurlar.

Sayın Genç, benim Erbil'e gitmemle alakalı konuda Amerika Birleşik Devletleri'nin, uçağın inmesiyle alakalı bir telkininin olup olmadığını sordu. Herhangi bir telkini olmadı. Bununla alakalı da bir taraf tutup tutmayacağımızı da bize söylemediler. O yüzden, bu konuda herhangi bir telkin olmadı diye cevaplayabilirim.

Sayın Erdoğan, bu seracıların tarımsal tarife ile ticari tarife arasındaki makası biz kapattık arkadaşlar. Bir miktar daha kaldı ama seracılıkta kendi tabii kaynaklarıyla ısınan, jeotermal gibi kaynaklar olduğu hâlde elektrikle ısınan ve ticari faaliyet olarak görülen kısımları da var. Çok az bir fark var aslında şu anda, bundan bir yıl önce daha fazla fark vardı. O yüzden, biz zamanla bunun daha da kapanacağına inanıyoruz ama ticaret faaliyeti olarak görülüyor oradaki elektrikle ısıtma faaliyeti.

MEHMET ERDOĞAN (Muğla) - Isınma değil Sayın Bakanım, sulamada da aynı şekilde.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ (Kayseri) - Sayın Işık "Elektrik dağıtım hizmetleri özelleşirken üretim şirketleri de özelleşir mi?" diye sordu. Evet, özelleşir. Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleşmesi piyasanın önemli aktörlerinin dağıtım kısmının özelleşmesiyle alakalı bir hedefimiz ama üretim tesisleri için de, Seyitömer de  dâhil olmak üzere, önümüzdeki süreçte Sivas Kangal'a, ondan sonra diğer santrallerimiz için de çıkacağız. Bu santrallerin içerisinde yaşını 35'e getirmiş olan santraller var. Bir yandan rehabilitasyon çalışmaları, bir yandan da yenileme çalışmaları devam edecek çünkü Türkiye'nin büyüme hızı gerçekten çok etkileyici bir hızda.

Sayın Türkkan "Hedefler gerçekçi mi?... Yani bu kayıp kaçaklarla alakalı Sayın Işık da sormuştu.

Arkadaşlar, biz bu hedeflerimizi hesaplayarak ve diğer illerde, diğer bölgelerde tutturduğumuz, özellikle 17-18 tane bölgede tutturduğumuz rakamlardan aldığımız cesaretle söylüyorum. Dicle ve Van bölgesine münhasıran söylüyorum ve orayla alakalı da özel bir çalışmamızın olacağını söylemeliyim.

"Bu kesme fiyatlarıyla alakalı TÜFE'nin haricinde bir şey yapılmış mıdır, bir rakam verilmiş midir?" Alçak gerilimde kesme, bağlama bedeli 15,3 TL iken 2011 yılında, 17,7 TL'ye çıkmıştır 2012'de. OG'de 77,5 TL'den 82,3'e çıkmıştır. Bununla alakalı TÜİK'in açıkladığı rakamların haricinde herhangi bir artış yapma imkânı mümkün değildir, böyle bir şey de söz konusu değildir.

Bingöl'e doğal gaz bizim programımızda, projelendirmeyle alakalı çalışmalar da başladı. İlçelerle alakalı yaptığımız genel bir çalışma var arkadaşlar. Biz, diyelim ki, Ağrı gibi, Iğdır gibi bölgelerimizde BOTAŞ'ın oraya iletim hattı götürmüş olmasına rağmen, 3 defa da özel sektör ihalesine çıkmış olmamıza rağmen herhangi bir teveccühte bulunmadı özel sektör. O zaman biz, bunlarla alakalı yine Bakanlar Kurulunun gündemine bir kısım ilçeleri de içine alacak, belki nüfus kriterleriyle beraber, belki oradaki özel durumlarla beraber bir kriter oluşturuyoruz ve o ilçelere ve bu saydığım iller de dâhil olmak üzere oraya doğal gazın götürülmesini temin etmeye gayret ediyoruz. Bunun da inşallah altyapısını hazırladık.

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı, Sayın İrbeç yüzde 30  gerçekçi bir hedef midir 2023 yılına kadar?" dediniz. Şu anda yüzde 25'lerdeyiz arkadaşlar, yani 2012'nin sonunda yüzde 25'lerdeyiz. Buradaki yağış rejimlerinin düzenli olmasından tutun ki birçok faktör var. Rüzgârla alakalı 11 bin megavatlık lisansların realize edilmesini bekliyoruz, 2 bin küsur megavatı oldu. Güneşle alakalı yatırımlara başlıyoruz. Biz bu hedefimizi gerçekçi buluyoruz. Fukuşima'dan sonra bizim nükleer güç santrallerinin kurulmasıyla alakalı kararlılığımızda herhangi bir etkileşim olmadı ama biz, bu kazayı dikkate alıyoruz ve güvenlik sistemleriyle alakalı, güvenliğin artırılmasına dönük 11 temel başlıkta 88 tane alt başlığı tekrar değerlendiriyoruz. Belki biraz bize bu süreye patlar, belki birazcık daha zamanımızı alır ama sonunda daha güvenilir bir nükleer güç santralini yapmış oluruz.  

Kaya gazıyla alakalı, Kuzey Akım'la alakalı açıklamalar yapıldı. Kaya gazıyla alakalı çalışan Amerika Birleşik Devletleri orijinli firmalar var ülkemizde. Yeni başlayan bir dal bu ama hangi yatırımcı hangi sahayı almak istiyorsa, bizim bununla alakalı tekliflere de açık olduğumuzu bu vesileyle tekrar belirtmek isterim. Kuzey Akım'la alakalı, Almanya'nın Rusya, Finlandiya üzerinden Rusya'dan getirttiği doğal gaz var, bizim geliştirdiğimiz projeler var, bunlar da devam ediyor.

Sayın Doğru Bakanımız dediler ki: "Türkmenistan'dan doğal gaz gelecek mi? Biz doğal gaz gelmesiyle alakalı tekliflerimizi sunduk ve oradan 5,5 milyar metreküplük gaz alacağımızı kendilerine söyledik. Türkmenistan, sattığı doğal gazı kendi sınırında, bir kısım ülkeler de sattığı ülkenin sınırında teslim ediyorlar doğal gazı. O yüzden Türkmenistan'la görüşmelerimiz devam ediyor. Dün de Abu Dabi'de Türkmenistanlı Bakan kardeşimle bunları tekrar konuştuk.

"Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın kârlılığı var mıdır? dendi. Kârlılığıyla alakalı arkadaşlar, sağ olun, 3 Ocak 2013'te buradan uluslararası anlaşmayla geçirdiğiniz önemli bir madde vardı, o madde Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın Türkiye lehine kârlılığını artıran bir anlaşmaydı. İnşallah bunun rakamlarını kamuoyuyla hep beraber paylaşacağız. Önceki anlaşmadan daha iyi yapılmış bir anlaşmayı hamdolsun kamuoyunun huzuruna sunmuş oluyoruz.

Güneş panelleriyle alakalı, dünyada bir eğilim var. Gittikçe teknolojinin gelişmiş olmasıyla beraber fiyatlarının düştüğü ve Türkiye'nin de bundan yararlanacak olduğu bir ortam oluşturuyoruz. Biz şu şartı koşuyoruz: Güneş panellerinde, eğer siz Türkiye'de yatırım yapar ve yaptığınız yatırımdan ürettiklerinizi kullanırsanız? Orada daha büyük faydalar sağlayacaklarını rakamlarla söylüyoruz.

Sayın Ağbaba Malatya doğal gaz ve elektrik dağıtımıyla alakalı buzdolabı yanan vatandaşlarımızın olduğunu söylediler.

Arkadaşlar, ben açıkça söylüyorum: Eğer o dağıtım şirketinin, o elektrik şirketinin hatasından kaynaklanan bir sebeple o buzdolabı yanmışsa buzdolabının bedelini veya o motoru sarma bedelini o dağıtım şirketi tazmin etmek durumundadır. Belki bu çok fazla bilinmiyor olabilir ama vatandaşımız müracaatını yapsın, o dağıtım şirketi de? Ben bunu on dört yıl önce dağıtım şirketinde yaptım ve motorlarını sardık ve tekrar çalışır hâle getirdik eğer o dağıtım şirketinden kaynaklanmışsa.

Viranşehir'le alakalı Sayın Başkanımız bir soru sordular. Değerli arkadaşlar, kış şartlarından kaynaklanan Doğu'da kesilmelerin olduğu gibi ama aynı zamanda kaçak kullanımdan dolayı kesilmelerin olduğunu söylemem lazım. Biz ne yazık ki şununla karşılaştık: Bize ihbar geliyor "Benim elektriğim kesildi iki saat önce, gel elektriğimi yap." deniyor. Arıza ekiplerine diyoruz ki: "Git, o elektriği yap." Bize oradan telefon geliyor, "Efendim, siz bizi buraya gönderdiniz ama şu anda burası kaçak kullanıyor." diyor, biz donup kalıyoruz. Yani nasıl olur da bir adam kaçak kullandığı hâlde arıza ekiplerini de oraya ister? O yüzden bizim bu konuda tahammülümüz yok arkadaşlar, bunu rahatlıkla söyleyebilirim, kaçak kullanımla alakalı hiçbir sebep o kaçak kullanmayı makul hâle getirmez. O yüzden eğer o altı günden beri elektrik kesik olup da kaçak kullanan varsa biz onun elektriğini yüz altı gün de geçse vermeyeceğiz arkadaşlar. Ama dediğiniz husus buna dâhil midir, değil midir, onu özellikle o köyde araştırtacağım.

Sayın Bayraktutan, Cerattepe'yle alakalı bizim bu ihaleden daha önce yaptığımız toplantıda, zannediyorum eşiniz veya siz "noter" demiştiniz, "Noterden ben beyanatta bulundum, A firması alacak." demiştiniz. Onu B firması aldı. Tabii, ben o konuda sizin açıklama yapmanızı bekledim, benim açıklama yapmam doğru değil çünkü iddiayı yapan sizdiniz. Ben kamu olarak şuna bakarım: Bu ihaleye şartları tutan, yeterli olan firmalar girerler ve ihalede yine, şartname gereği, onun belli bir prosedürü vardır, onu yerine getirenler bunu alırlar, uygun da fiyat vermişse.

"Şimdi, o firma diğeriyle ortaktı, A firması C firmasıyla şöyleydi." Arkadaşlar, ben onu bilmem. Ben, resmî taahhütlerini yerine getiren ve yeterli fiyatı bulan şirkete ayrım yapmaksızın onu vermek durumundayım. Burada açıkça şunu söyleyeyim: Yalnızca...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Bakanım, size iki dakika daha verdim, toparlayın lütfen.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ (Kayseri) - Peki, teşekkür ederim.