| Konu: | BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VE DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 130 |
| Tarih: | 04.07.2013 |
HÜLYA GÜVEN (İzmir) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; görüşülmekte olan 478 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 15'inci maddesiyle ilgili verdiğimiz önerge üzerinde söz almış bulunuyor, yüce heyeti saygıyla selamlıyorum.
Bilindiği gibi, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye'de her yıl 10 bin yurttaşımız trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ölenlerin yüzde 55'i dört tekerlekli araçların sürücü ve yolcuları, yüzde 19'u ise yayalardır. 2013 yılının ilk üç ayında meydana gelen 552 ölümlü trafik kazasında da 665 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 50 bin kişi de yaralanmıştır. Tabii ki bunlar kayda geçen rakamlardır. Yani, hayat kurtarıyor diye sunulan bölünmüş yolların aslında kazaları azaltamadığını görüyoruz. Verilen bu rakamlar otoyollarda ve şehirlerde acil tıbbi müdahalenin önemini de ortaya koymaktadır. Bu tür kazalarda ilk yardım yapıldıktan sonra acil uzmanı hekim eşliğinde kazazedelerin en kısa sürede tam teşekküllü bir hastaneye ulaştırılmaları gerekmektedir. Hatta hava ambulansının da hızlı müdahalede önemi büyüktür. Ancak, bu hususta ülkemizin önünde katetmesi gereken çok önemli mesafelerin olduğunu görüyoruz.
Üzerinde görüştüğümüz 15'inci maddede Sağlık Bakanlığının görevi olarak "?kara yolları üzerinde ilk yardım istasyonları kurmak, bu istasyonlarda gerekli personeli, araç gereci sağlamak." ve "Her ilde trafik kazaları için eğitilmiş sağlık personeli ile birlikte yeteri kadar ilk ve acil yardım ambulans bulundurmak." denilmektedir. Bu madde ile Hükûmetin acil durumlara nasıl baktığını görüyoruz. Çünkü, hâlen uygulamadaki kanunda bu maddeler zaten var. Hükûmet var olan ama uygulamadığı maddeleri pişirip önümüze yeni gibi sunmaktadır. Önce, bize, on bir yıldan bu yana bu kanunun neden uygulanmadığının açıklanması gerekmektedir. Uygulanmayan eskiler yurttaşlara da yeni gibi sunulmaktadır.
15'inci maddede, kurulacağı belirtilen ilk yardım istasyonlarında çalışacak hekim ve hemşire ile bunların nitelikleri de tanımlanmamış. Burada çalışması gerekenler acil tıp, travmatoloji uzmanı gibi acil hizmeti verebilecek hekimlerdir. Bu önerilen maddede, nasıl bir sağlık personeli alınacağı ise tanımlanmamış. Göstermelik ya da bir haftalık eğitim ile sertifika verilen kişiler olacak herhâlde. Kısaca, yollarda trafik kazası geçiren yurttaşlarımızın ocakları yine sönmeye devam edecektir. Üstelik, Sağlık Bakanlığının önümüzdeki günlerde sunacağı kanun teklifi ile de Hipokrat yemini etmiş hekimlerimizin, yanlarında olacak bir kaza anında ya da bir ani hastalanma durumunda müdahale etmeleri engellenmiştir. Çünkü, hemen karakola götürüleceklerdir ve bir yıldan üç yıla kadar da ruhsatsız oldukları gerekçesiyle hapis cezası alacaklardır.
Sağlık Bakanlığı bugüne kadar uyguladığı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile tüm yurttaşlarımızın sağlık hakkını elinden almış, paralı hâle dönüştürmüştür. Herhâlde, bu yollarda kurulacak olan acil istasyonları da daha sonra özelleştirilerek paralı şekle dönüştürülecektir.
İktidarın on bir yıl sonrasında, İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler, trafik konusunda toplumda farkındalık yaratacaklarını söyledi. Aslında, geç kalındı.
Bu nedenle, iktidar milletvekillerini, 15'inci maddeye eklediğimiz bu birimlerde uzman hekimlerin bulunması ile ilgili değişikliklere katkı sunarak gecikmişliği ortadan kaldırmaya davet ediyor, saygılarımı sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)