GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VE DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI
Yasama Yılı:3
Birleşim:132
Tarih:06.07.2013

ALİ ÖZ (Mersin) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 478 sıra sayılı kanunun 56'ncı maddesi üzerine verdiğimiz önerge üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi saygılarımla selamlıyorum.

Tabii ki, bu İş Sağlığı Güvenliği Yasası ülkemizde uzun zamandır eksikliği hissedilen bir düzenleme yapılması gereken bir durumdur. Türkiye'de iş kazaları yönünden değerlendirme yapıldığı zaman dünya ve Avrupa ülkeleri arasında öncelikli bir sırada yer almamız böyle bir kanunu düzenleme gereğini ortaya koymaktadır. 2012'nin Haziran ayında, aslında bu İş Güvenliği Yasası'nda Türkiye'deki iş kazalarının ciddiyeti de göz önüne alınarak gerekli olan düzenlemeler yapılmıştı. Bu düzenlemede iş kazalarının önlenmesi, iş kazalarının önlenmesi adına işverene, çalışan işçiye, iş güvenliği uzmanına, orada çalışan teknik elemanların durumlarının gözden geçirilerek çok geniş kapsamlı bir yasa hazırlanmış olmasına rağmen ve bu, yüce Mecliste kabul edilmiş olmasına rağmen, iş sağlığı güvenliği uzmanlığı gerekli olan yerlerdeki süreyi yeniden uzatmak aslında bizim toplumumuzda çok da fazla olmayan, yeni yeni oturmaya başlayan bir kültür tam yerine oturdu derken, düz yolda hızlı bir şekilde giden aracın önene âdeta bir takoz koyduk. Yani bu yasayı bu şekildeki süre uzatımını yaparak özellikle kamuda çalışan alanlardaki iş sağlığı güvenliği uzmanlıklarının mecburiyet sürelerini altı ay, iki yıl gibi değişik sürelerde uzatarak yeniden yasanın doğru işlemesinin önünde bir engel olmak adına yeni bir düzenleme yapıyoruz. Şunu unutmamamız gerekir ki, Türkiye'de günde 4  kişi iş kazasından dolayı  ölmekte, 6 işçi de iş göremez hâle gelmekte. Dolayısıyla, bu rakamların yeniden arzu ettiğimiz seviyelerin altına düşmesi için İş Güvenliği Yasası'nı dikkatli bir şekilde yeniden gözden geçirmek lazım.

Tabii ki burada, çok tehlikeli işlerde belki istihdam etme zorunluluğu var. "A grubu, B grubu, C grubu" diye sınıflamış olduğumuz iş güvenliği uzmanlarının sayısı belki bugün Türkiye'deki toplam iş yerlerindeki iş güvenliği uzmanlığı sayısını karşılamayacak durumda ise de bunu hızlı bir şekilde, iş güvenliği sertifikası veren, özellikle de iş güvenliği uzmanı olabilecek üniversite mezunlarının, meslek yüksek okullarının İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünden mezun olan, aynı zamanda fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya bölümleri dışında, biyoloji mezunlarının da iş güvenliği uzmanı olabileceği şekilde yeni bir düzenleme yapmış olsak ülkemizin her tarafında iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu, bu yetersiz sayı ortadan kalkar. Dolayısıyla, iş kazalarının önlenmesi adına iş güvenliği uzmanlığını ülkemizde daha da yaygınlaştırır, daha da uygulanabilir, daha da etkin bir hâle getiririz ve iş kazalarının önlenmesi noktasında Parlamento olarak ortak bir irade ortaya koymuş oluruz.

Tabii ki iş kazalarının önlenmesi noktasında, iş güvenliği uzmanlarının sertifikalarının, son zamanlarda sertifika verme yetkisine sahip olan kurs açan yerlerdeki birtakım uygunsuz işler olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına da belli ihbarlar şeklinde gelmekte. Bu noktada da denetimleri hızlandırıp, denetimleri güçlendirip iş güvenliği uzmanlığı sertifikalı daha fazla iş yerlerinde istihdam edilebilecek olan yeni alımların yaratılmasıyla sorunun çözüleceğine inanıyoruz.

Ekstra yeniden bir süre vermek iş güvenliği uzmanlığına veya iş güvenliği uzmanlarına yapmış olduğumuz bir iyilik değil. Bu anlamda, sertifika almış olan birçok insan belki bir iş yerinde iş güvenliği uzmanı olarak başlayacak olmasına rağmen, ama bu uzatmış olduğumuz süre vasıtasıyla onların da işsizliğine vesile olabiliriz. Dolayısıyla, uzatmanın çok doğru olmadığını, ancak daha önceki İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nda ciddi adımlar atıldığını da ifade ederek yüce Meclisi saygılarımla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)