GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VE DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI
Yasama Yılı:3
Birleşim:137
Tarih:11.07.2013

KAZIM KURT (Eskişehir) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Sayın milletvekilleri, 478 sıra sayılı Torba Kanun'un geçici 1'inci maddesiyle ilgili vermiş olduğumuz önergeyle ilgili söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Dün Eskişehir'de hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz kardeşimize Tanrı'dan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum ve bugün olayla ilgili açıklamasından dolayı da Eskişehir Valisini kınıyorum. Adli yargılamayı etkilemeye yönelik bir açıklamadır, bunun yapılmaması gerekirdi.

Değerli arkadaşlar, on gündür olağanüstü bir çabayla bu torbayı bitirdik, "Herhâlde bitirdik." diyorum ama yenileri gelir mi? Arkadaşlar Komisyonda yerini aldı, yenileri de geleceğe benziyor. Bu tür bir yasa yapma biçimini kabul etmiyorum, doğru bulmuyorum ve AKP'li arkadaşlarımızı da samimi bulmuyorum. Yaklaşım doğru değildir, bunu kınıyorum.

Önergemizle ilgili de şunu anlatmak istiyorum: Sadece "demokrasi" demek, sadece "Haksızlıklara karşı çıkıyorum." demek kendin için olduğu zaman geçerli olmamalıdır. Bu teklif 1997 yılında yanlış bir biçimde yapmış olduğunuz sınavlarla yerleştirdiğiniz kadroların idari yargı yoluyla elde edemedikleri haklarını yirmi yıl sonra da olsa vermeye yönelik bir tekliftir. Bunların içerisinde Eskişehir Seyitgazi ilçesinde bulunan Kırka Boraks İşletme Müdürlüğünde de personel vardı ve o personelin hangi sınavla, nasıl sorularla sınav kazandığını bütün Türkiye biliyor. Eşeğin kaç vitesi olduğunu sorarak kazandırdılar bu sınavları ve idari yargı iptal etti. O iptalden sonra eğer varsa hâlâ şu anda işe yerleşemeyen, onların tekrar işe yerleşmesi için getirilen bir önergedir, bunu doğru bulmuyorum. Eğer bir haksızlık var ise tüm haksızlıkları ortadan kaldırmamız gerekir. 12 Eylülde, 12 Martta, daha sonraki dönemlerde ve hatta son on yıldır AKP iktidarlarının uygulamalarından haksızlığa uğrayan insanlarımızın da haklarını teslim etmek gerekir. Bütün bunları bir tarafa bırakıp sadece ve sadece kendi yandaşlarınızın haklarını teslim etmek için bir yasa yapıyorsanız bu doğru bir şey değildir, doğru bir yaklaşım değildir, bunun geri çekilmesinde yarar vardır. Hem zaten bu nitelikte zarar görmüş insan da şu ana kadar kalmamıştır diye düşünüyorum. Bu arkadaşlarımızın yeniden müracaatları hâlinde altı ay içerisinde işe alınmaları sağlanacak.

Peki, başka, iş akdi feshedilen, işinden olan yok mu? Pek çok. Bunlarla ilgili düzenlemeleri, bunlarla ilgili yapmamız gerekenleri neden yapmıyoruz? Özellikle 12 Eylülden sonra haksız bir biçimde işten atılmış ya da işe girememiş ve güvenlik soruşturması nedeniyle tutulan raporlar nedeniyle işe başlatılamamış insanlarla ilgili hak teslimi gerekmez mi? Gerekir ama maalesef bunu da yapma yönünde bir adım atılmıyor. Oysa, demokrasi herkese lazım, hukuk herkese lazım. Demokrasi ve hukuk eşit koşullar altında bütün insanlara uygulanması gereken, bütün halkımıza uygulanması gereken en temel kural ama maalesef AKP hükûmetleri döneminde bunu gerçekleştirme şansımız olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır.

Bu nedenlerle hiç değilse önergemizi destekleyin. Yeni bir haksızlığı yaratmayalım, yeni bir haksızlık doğurmayalım.

Hepinize saygılar sunuyorum, teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)