| Konu: | SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI VE CUMHURİYET HALK PARTİSİ GRUP BAŞKANVEKİLİ YALOVA MİLLETVEKİLİ MUHARREM İNCE'NİN; TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ İÇ HİZMET KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 138 |
| Tarih: | 12.07.2013 |
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - Muhterem Başkanım, şimdi, bu askerlik vatan hizmeti olmaktan çıkmıyor, yine herkesin vatan hizmeti. İki: Buradaki vatan hizmeti her Türkün hakkı ve ödevidir. Eğer sizin dediğiniz gibi sadece askerlikle alakalı olsaydı o zaman hanımefendilerin de askere gitmesi gerekirdi. Demek ki buradaki her Türkün hakkı ve ödevi olan vatan hizmetinin sadece askerlik olarak anlaşılmaması gerekir diye düşünüyoruz.
Askerlik Kanunu'na göre, mükellef bulundukları hizmetleri ifadan sonra, hususi kanunlara tefrikan muayyen bir hizmet taahhüdü suretiyle de vatan hizmeti yapılabilir. İşte, polisler pekâlâ buraya gitmiyor yani istisna tutulmuş dediği gibi.
OKTAY VURAL (İzmir) - Nasıl oluyor efendim? Polislerin askerlik yaptığına ilişkin kanun çıkarttık biz, öyle oldu.
BAŞKAN - Kanunla düzenleniyor.
OKTAY VURAL (İzmir) - Kanunla düzenlendi efendim, öyle bir şey olur mu?
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - Kanunla düzenlendi dolayısıyla da?
OKTAY VURAL (İzmir) - O zaman, burada askerlik yapmadan biz de vatan hizmeti yapıyoruz, askerlik yapmamıza da gerek yok.
ALİ UZUNIRMAK (Aydın) - "Vatan hizmeti" teriminden rahatsızlık duyanları rahatlatmak için mi bu?
OKTAY VURAL (İzmir) - Yani "vatan hizmeti" dediğimiz şey bir illiyet teşkil eder, neden koparıyorsunuz? Biz lejyoner yetiştirmiyoruz. Lütfen, istirham ediyorum, amacı ve hedefi var bu askerliğin.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - Burada bu vatan hizmetinin ne için yapılacağı, bakın hemen 35'inci maddede?
OKTAY VURAL (İzmir) - Efendim, "Harp sanatını öğrenmek." diyor.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - "Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde?
OKTAY VURAL (İzmir) - O Silahlı Kuvvetlerin görevi efendim.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - ? askerî gücün muhafazasının güçlendirilmesini sağlamaktır."
OKTAY VURAL (İzmir) - Askerlik hizmetiyle ilgili değil, o silahlı kuvvetlerinin görevidir; kurumun görevi, kurumsal bir görev. Buysa, bireysel olarak insanları silahlı kuvvetlere bağlayan askerlik hizmeti; "askerlik" diyor, askerlik, yani orduya bağlayan askerlik hizmeti, vatan hizmetiyle ilgili.
ENVER ERDEM (Elâzığ) - Vergi vermek gibi bir şey Sayın Bakan.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - Buradaki vatan hizmeti tek başına bir askerlik olarak anlaşılamaz, öyle olsaydı hanımefendilerin de askere gitmesi gerekirdi. Dolayısıyla da efendim, burada sadece bir askerliğin tanımı yapılmakta.