| Konu: | İSTANBUL MİLLETVEKİLİ BÜLENT TURAN'IN SATAŞMA NEDENİYLE YAPTIĞI KONUŞMASI SIRASINDA ŞAHSINA SATAŞMASI NEDENİYLE |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 17 |
| Tarih: | 14.11.2013 |
VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkanım, çok teşekkür ederim.
Şimdi, ben de sayın hatibin "Bu işi uzatmaktan üzüntü duydum." demesini hakikaten yadırgadım.
BÜLENT TURAN (İstanbul) - İş yapalım iş! O yüzden Sayın Ağbaba.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Şimdi, Türkiye'nin en büyük problemlerinden birisi cezaevleri. Cezaevlerinde yaşanan o insanlık dışı, utanç verici şeyleri gördükçe aslında esas çözmemiz gereken sorunun cezaevinden başlaması gerektiğini düşünüyorum ben.
Şimdi, tecavüzler sizin için olağan bir şey olabilir, insan ölümleri olağan olabilir, oradaki işkenceler olağan olabilir, insanların insan haklarının ellerinden alınması olağan olabilir, çıplak arama olağan olabilir ama değerli arkadaşlar, bakın, bu cezaevlerinde herkes yatıyor. En çok şimdi tabii, en çok, size muhalifler yatıyor.
BÜLENT TURAN (İstanbul) - Sayın Başkan, böyle bir usul var mı Allah aşkına!
HALİDE İNCEKARA (İstanbul) - Hayallerini paylaşma bizimle!
VELİ AĞBABA (Devamla) - En çok, size muhalifler yatıyor. Biraz önce söylediğim gibi, sizin özgürlük anlayışınız, sizin anlayışınız, sadece sizin gibi düşünen, sizin gibi inananların özgürlük anlayışıdır. Onun dışında hiçbir özgürlüğe inanmıyorsunuz siz. Bu söylediğiniz de külli yalandır. O tutuklu, hükümlü olanlar külli yalandır. Gidin, cezaevlerine bakın, eğer tutuklu, hükümlünün 3 katı değilse ben bu cezaevi komisyonu üyeliğini bırakacağım, 3 katı değilse.
RECEP ÖZEL (Isparta) - 3 katı değilse bırakacaksın!
VELİ AĞBABA (Devamla) - Tabii, 3 katı... Bırakacağım, gayet de bırakacağım.
RECEP ÖZEL (Isparta) - Söz verdin bak!
VELİ AĞBABA (Devamla) - Git, Adana Cezaevinde 1.499 kişi yatıyor. Adana Cezaevini örnek veriyorum: 1.499 kişi yatıyor, 299 kişisi hükümlü, 1.200 kişisi tutuklu yani bundan daha büyük şey olabilir mi? Sizin en iyi yaptığınız şey, gerçekleri saptırmak, özellikle cezaevi konusunda gerçekleri saptırmak.
Bakın, biz, 150'ye yakın cezaevine gittik, 150'ye yakın cezaevine gittik. Devletin parasıyla falan da değil, kendi cebimizden gittik, kim mağdursa, kim eğer bir işkenceye uğramışsa, onların sorunlarını dinledik. Sizin söyledikleriniz doğru değil. Bu soruna Meclisin el atması gerekiyor. Başta çıplak arama olmak üzere, başta hasta mahpuslar olmak üzere, bu sorunu Meclisin çözmesi gerekiyor.
Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)