GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: MALATYA'NIN EN ÖNEMLİ SU KAYNAKLARININ ÜZERİNE HES'LERİN KURULDUĞUNA VE DOĞAL HAYATIN YOK EDİLDİĞİNE İLİŞKİN
Yasama Yılı:4
Birleşim:18
Tarih:19.11.2013

VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkan, teşekkür ederim.

Tohma Çayı, Kozluk Çayı, Sancar Deresi, Fındık Çayı, Şiro Çayı, Hışhış Deresi, Sürgü Çayı gibi Malatya'nın en önemli su kaynaklarının üzerine, Malatyalıların tüm tepkilerine rağmen HES'ler kurulmakta, akarsular özel şirketlere kiraya verilerek doğal hayat yok edilmektedir. AKP Hükûmeti tarafından toprağın taşı, taşın, derenin suyu para kaynağı olarak görülmekte, ancak gelecek nesillere bırakılacak yaşam kaynakları düşünülmemektedir.

Malatya'da son olarak Sultansuyu üzerinde Bakanlık tarafından onaylanan Suçatı Hidroelektrik Santrali'yle ilgili işlemler hızlandırılarak santrallerle ilgili imar planı askıya çıkarılmıştır. Sultansuyu, Malatya'nın hem alabalık yetiştiriciliği anlamında hem de sulama anlamında en önemli derelerinden birisidir. Bölgeye yapılacak HES, başta balık üretimi olmak üzere doğal çevreyi yok edecek, sulama suyunu yok edecektir.

Malatya'nın gelişmesinin önünde AKP zaten engel, elimizde ne varsa bölge müdürlüklerinin tamamını kapattı, satılmayan bir suyumuz kalmıştı, o suyu da satıyor.

Bu kararın gözden geçirilmesini...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)