GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2014 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU TASARISI İLE 2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESAP KANUNU TASARISI NEDENİYLE
Yasama Yılı:4
Birleşim:28
Tarih:11.12.2013

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Sayın Başkanım, teşekkür ediyorum arkadaşlarımıza da size de.

Şimdi, Sayın Mahmut Tanal "Akil insanlar heyetine herhangi bir ödenek verildi mi?" derken sanıyorum Başbakanlığı kastediyordur. İkinci sorusu da "Örtülü ödenekten verilmiş olabilir mi?" diye.

Örtülü ödenek konusu sorulabilir. O yüzden, kısaca o konuda bilgi vermek istiyorum. (CHP sıralarından "Duyulmuyor." sesleri)

BAŞKAN - Sayın Bakan, mikrofonu yaklaştırır mısınız efendim.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Peki.

KAMER GENÇ (Tunceli) - Hesabına gelmediği zaman Bülent Bey'in sesi çıkmıyor.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Fesüphanallah... Yarabbi sen bilirsin... Hasbinallah...

BAŞKAN - Espri olarak değerlendirelim Sayın Bakan.

Buyurun.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Değerli arkadaşlar, kanunda "Örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Hükûmet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan ödenektir."

Kanunlarla verilen görevlerin gerektirdiği istihbarat hizmetlerini yürüten diğer kamu idarelerinin bütçelerine de örtülü ödenek konulabilmektedir. Örtülü ödenek, kanun hükmü uyarınca, kanunda belirtilen amaçlar dışında ve Sayın Başbakanın ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kesinlikle kullanılmamaktadır. Örtülü ödeneklere ilişkin giderler Başbakan, Maliye Bakanı ve ilgili Bakan tarafından imzalanan kararname esaslarına göre gerçekleştirilmekte ve ödenmektedir. Soruya göre cevap veriyorum: Akil insanlar heyetine örtülü ödenekten kesinlikle bir ödeme yapılmamıştır ancak akil insanların yurt içi gezilerinde bazı bilgilendirme çalışmalarını Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı yapmıştır. Bu kurumun yarın bütçesi görüşülecek, ilgili Bakan arkadaşımıza sorulursa sanıyorum daha ikna edici bilgi alınabilir. Diğer konu özelleştirme ve diğer konularda, bugüne kadar yapılan yatırımlar ve bunların gelirleri konusunda kapsamlı bir sorusu var Sayın Tanal'ın, izin verirse buna yazılı cevap vermek istiyorum.

Sayın Şeker "Milli Güvenlik Kurulu kararları tavsiye niteliğinde olduğuna göre kamuya açık olması gerekir, benim de kanun teklifim var." diyor. Arkadaşlar, Milli Güvenlik Kurulunun tüm kararları tavsiye niteliğinde. Sonra bunu Bakanlar Kurulu değerlendiriyor, yapılması gereken bir husus varsa bunu karar altına alıyor ve takibinde bulunuyor. Yani, tüm kararlar tavsiye niteliğinde olduğuna göre bunların tümünün kamuya açık olması, gizlilik sınırının kaldırılması herhâlde mümkün değil. Bakanlar Kurulundan sonra benim açıklama yapmam ile Milli Güvenlik Kurulu kararlarını birbirine benzetmemek lazım. Benim yaptığım açıklamalar, Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra basına ve kamuya açık bir bildiri yayınlanıyor, belki ona benzetilebilir. Milli Güvenlik Kurulu toplantısını takiben yapılan bildiri Milli Güvenlik Kurulu kararı değildir, kararın altında Kurul üyesi bakanların veya kuvvet komutanlarının imzası bulunmaktadır.

Sayın Işık, "2004 kararlarını kim sızdırdı?" E, bunu herhâlde yargı bulacaktır. Bu konuda zaten bir suç duyurusunda bulunulduğunu biliyoruz. Bir arkadaşın ben "Bu, MİT'in içinden sızdırılmıştır." dediğini biliyorum ama kurumu itham etmemek açısından bunun bir yargısal sürecin içerisinde ortaya çıkabileceğini düşünüyorum. "2007'de Yargıtay ve Danıştay üyelerinin sayısı indirilmişti, şimdi neden yükseltiliyor?" Adalet Bakanlığı bütçemiz gelecek, orada Sayın Bakan sizlere bu konuda bilgi verir.

Sayın Sakık, "Van depreminden mağdur olanlar..."

ALİM IŞIK (Kütahya) - Yargıtay ile Danıştayın bütçesi görüşülüyor Sayın Bakan, onun için sordum.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Yargıtay ve Danıştay bütçelerini ben temsil etmiyorum.

Sayın Sakık, "Van depreminden..."

ALİM IŞIK (Kütahya) - Ama Hükûmet adına oturuyorsunuz, bunu kim cevaplayacak?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Ben söyledim, siz herhâlde o sırada kestirme yapıyordunuz, "Üç kurumun bütçesini takip ediyorum." dedim.

S. NEVZAT KORKMAZ (Isparta) - Arkadaki bürokratlar size bilgi verecek, siz...

ALİM IŞIK (Kütahya) - Sayın Bakan, bu size yakışmıyor. Ben kestirme yapmadım, dinledim. Burada bu Hükûmet adına oturuyorsunuz, bir de başkalarına böyle konuşulacağını tartışıyorsunuz.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Değerli arkadaşlar, ben Bakan olarak...

S. NEVZAT KORKMAZ (Isparta) - Arkadaki Danıştay bürokratları ne diye oturuyorlar?

ALİM IŞIK (Kütahya) - Hakaret etmemeniz lazım.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Ben yüksek mahkemeleri temsil etmiyorum burada, ben siyasi bir temsil noktasındayım.

ALİM IŞIK (Kütahya) - Efendim, burada Hükûmet adına oturuyorsanız sorulara cevap vermek zorundasınız.

S. NEVZAT KORKMAZ (Isparta) - Meclise kim cevap verecek, bu sorulara cevabı kim verecek?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Sayın Sakık: "Van depreminden mağdur olanlar açlık grevi yapıyorlar. Bunlar kira yardımı talep ediyorlar, el uzatabilir misiniz?"

ALİM IŞIK (Kütahya) - "Kestirmek" ne demek, bana açıklar mısınız?

S. NEVZAT KORKMAZ (Isparta) - Sayın Bakan, bir açıklama istiyorum, kestirme yapmayı kendisinden öğrenelim.

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen, Sayın Bakan cevap veriyor. Lütfen ama...

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Van depreminden dolayı yaşadığımız travmayı biliyorum.

Ben kendimi Anayasa Mahkemesinin, Danıştayın, Sayıştayın, Yargıtayın yerine koymam.

Van depreminden mağdur olanlarla ilgili olarak arkadaşımızın sözlerini inceleyeceğim. Bana bir not geldi, daha önce kiracıymışlar, deprem sırasında onlar gibi olan 2 binden fazla kiracıya yardımlar yapılmış. Daha sonra başka gelişmeler olmuş ama Van depremindeki acıları çok büyük ölçüde tatmin ettiğimizi yani giderdiğimizi düşünüyorum. 20 binden fazla konut yapıldı ve yeniden Van inşa edildi.

PERVİN BULDAN (Iğdır) - Yetmiyor.

İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Sayın Bakan, talep kalıcı konut.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Siz kabul etmeyebilirsiniz. Ben bu konuyla ilgili olarak Sayın Sakık'a ayrıca bilgi edindikten sonra cevap vereceğim.

Sayın Akçay "Sayın Başbakan en çelişkili başbakanlardandır." diyor ve sayıyor bazı çelişkilerini. Olabilir, siz de bu çelişkilere göre siyaset yaparsınız. Bunun bence cevap verilecek bir tarafı herhâlde yok.

"Trakya gezisinde TOKİ panoları vardı. Bu mitinglerin harcamalarını kim yapıyor?" Onu da yazılı olarak cevaplandırayım. Doğrusu ben de merak ediyorum.

Kozmik odadan neler çıktığını ben bilmiyorum ama merakla takip ediyorum. İnşallah dört sene sonra bununla ilgili bir dava açılırsa veya bir takipsizlik kararı verilirse biz de hakkımızdaki olayın neden ibaret olduğunu öğrenmiş olacağız. Kozmik odaya ben girmedim, içeride neler var bilmiyorum. Bunu belki şu kürsüden on defa söyledim, sizin de on defa dinlemiş olmanız gerekir.

Sayın Zozani: "On yıl içerisinde polis kurşunu ve biber gazıyla öldürülenler için soruşturma yok." Arkadaşlar, bunlar hüküm cümlesidir, bunlar sorudan ziyade kendilerinin verdikleri kararı gösterir.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Yok Sayın Bakan, yok. Varsa bir yanlışlık söyleyin.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - On yıl içerisinde herhangi ölümle biten bir olay için mutlaka hem adli hem de idari soruşturmalar açılmaktadır. İdari soruşturmalar, emniyetle ilgili olduğu kadar valiliklerle de ilgilidir. Diğer adli soruşturmalarda, olayda kim zarar gördü, ölüm varsa kimin tabancasıyla veya bir başka ateşli silahla meydana geldi, bulunan, elde edilen bilgilerle suçun faili kimdir Türk Ceza Kanunu'na göre veya bir başka kanuna göre, bu suçla ilgili bir yargı sürecinin başlaması mümkün olabilmektedir. Benim bildiğim, her olayla ilgili olarak, kısmen askerî yargıda, daha çok sivil yargıda açılan soruşturmalar, hatta davalar, karara bağlanan yargı süreci de bulunmaktadır.

Yüksekova olayı çok yeni. Yani, kesin olarak bir şey söyleyemiyorum ama Yargıtay cumhuriyet savcıları olay nerede cereyan ederse etsin adli soruşturmayı hemen başlatmaktadır. Burada meydana gelen olay çok üzücüdür ama uzun namlulu silahlarla evlerin üstünden ateş eden kişilerin kimlikleri, kime isabet ettiği, bunlara karşı silah kullanılmışsa kimin tarafından kullanıldığını ancak yargı süreci sonunda anlayacağız.

İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Vurulanlar esnaftı Sayın Bakanım.

PERVİN BULDAN (Iğdır) - Eski görüntüler.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Yani, şimdiden, bu kişi suçsuzdur veya bu kişi suçludur diye bir kabul yapmak mümkün değil.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Polis öldürdüğünü kabul ediyor efendim, lütfen.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Anlıyorum, Hakkâri Milletvekili olarak, Hakkâri'de olan her olaydan dolayı kendinizi sorumlu biliyorsunuz, bu doğru bir şeydir ama biraz önce benim eleştirdiğim sözünüzü Sayın Baluken bir şekilde tevil etmeye çalıştı. Ben, yalın ifadeye bakıyorum. "Onlar teröristse ben de teröristim çünkü onlar benim seçmenimdir." sözü kayıtlara girdi.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Evet, çünkü onların evlerinde oturdum Sayın Bakan.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - E, bak "Evet." diyorsunuz, Sayın Baluken de sizi savunmaya çalışıyor.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Tanıyorum ben o insanları.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Ben, bu sözün yanlış olduğunu söylüyorum.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Çoluğu var, çocuğu var, 40 günlük çocuğu var Sayın Bakan.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - E, lütfen, siz de yanlış veya doğru konusunda benim de konuşmam gerektiğini söyleyebilirsiniz.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Uğur Kaymaz da size göre terörist idi, 12 yaşındaki çocuk.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Sayın Özgündüz, 17 yaşında bir gençle ilgili olarak, Kamu Denetçiliği Kurumunun bir karar verdiğini...

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Elinizi vicdanınıza koyun konuşurken biraz.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Elim vicdanımda benim, siz de elinizi vicdanınıza koyun...

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Ben oradan geliyorum.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - ...ölenler veya itham ettiğiniz kişiler için masumiyet karinesiyle hareket edin.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Hiç de öyle değil, keşke öyle olsa.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Böyle "Katliam yapılmıştır, öldürülmüştür." diye yola çıkarsanız, siz peşin hükümlü karar vermiş olursunuz, soru sormuyorsunuz.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Polis öldürdüğünü kabul ediyor, siz neyi savunuyorsunuz?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Değerli arkadaşlar, Sayın Özgündüz'ün sözünden...

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Polis öldürdüğünü kabul ediyor.

İDRİS BALUKEN (Bingöl) - 3 esnaf vurulmuş, katliamdır bu.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Hangi masumiyet karinesinden söz ediyorsunuz?

BAŞKAN - Sayın Zozani, lütfen, Sayın Bakan sorulara cevap versin.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Polis öldürdüğünü kabul ediyor, siz suçu hâlâ başka yere atmaya çalışıyorsunuz.

BAŞKAN - Sayın Bakan, siz, lütfen sorulara cevap verin.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - Değerli arkadaşlar, suçu hiç kimseye atmıyorum. Yargı soruşturma yapacak, ona göre belli olacak diyorum.

ADİL ZOZANİ (Hakkâri) - Keşke bir defa bir karar çıksa!

BAŞKAN - Sayın Zozani, lütfen...

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Bursa) - "Kamu Denetçiliği Kurumu vali hakkında ne gibi işlem yaptı?" diyorsunuz. Kamu Denetçiliği Kurumu Sayın Başkanı burada ama ben onu da temsil etmiyorum. O, Türkiye Büyük Millet Meclisine bağlı bir kamu kurumudur. Arzu ederseniz Başkanımız bu konuda cevap verebilir.

Sayın Kalaycı Sayıştay raporlarıyla ilgili olarak bir konu söyledi. Genel olarak Sayıştayla ilgili söylediklerime şimdilik ilave edecek bir şey bulamıyorum.

Eksik kalan konular varsa onları da yazılı olarak cevaplandıracağım Sayın Başkan.