| Konu: | 2014 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU TASARISI İLE 2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESAP KANUNU TASARISI NEDENİYLE |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 32 |
| Tarih: | 15.12.2013 |
AK PARTİ GRUBU ADINA ERCAN CANDAN ( Zonguldak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı çerçevesinde üniversiteler bütçesi üzerine grubum adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Üniversiteler bulundukları topluma yön veren, sanayi ve teknolojinin gelişmesine lokomotiflik eden kurumlardır. Artık ülkelerin gücünü askerî güçler değil, daha çok, ürettikleri bilgi, üniversitelerde üretilen bilgi ve bu bilginin teknolojiye ve topluma entegresi bu gücü oluşturmaktadır. Onun için, üniversitelerimize bu bilgi çağında çok daha büyük görev düştüğünün biz farkındayız.
Sayın milletvekilleri, iktidarımız döneminde ortaöğretime katılımın ve okullaşma oranının yükselmesi genç nüfusumuzun yoğunluğu ve buna bağlı yükseköğretime olan talebin fazlalığı hepimizin malumudur. Dolayısıyla, bugüne kadar yükseköğretime yapılan yatırımlar, ülkemizin her iline yaygınlaştırılan üniversiteler ve vakıf üniversitelerinin kurulmasının desteklenmesiyle çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır.
Sizin de malumunuz olduğu üzere 2002 yılında devlet üniversitelerinin toplam sayısı sadece 76 idi. Hâlbuki 2013 yılında devlet üniversitelerinin sayısı 175 adete çıkmıştır.
METİN LÜTFİ BAYDAR (Aydın) - 105'e... 175 hepsi, vakıf üniversiteleriyle; devlet, 105 oldu.
ERCAN CANDAN (Devamla) - 175'e çıkmıştır, özür diliyorum.
2002 yılında örgün öğretimdeki öğrenci sayımız 1 milyon 250 bin iken, bu sayı bugün 2 milyon 700 bine çıkmıştır yani yaklaşık artış yüzde 117'dir. Bu, 2 milyon 700 binlik sayı aslında Avrupa'daki birçok devletin toplam nüfusundan daha fazladır. Dolayısıyla, burada eleştirilecek işler yapılırken birçok nokta gözden kaçırılmış, atlanmış olabilir ama önemli olan, burada doğru stratejiyi belirlemektir, bu kadar hızlı artışın karşılığında.
Bu on yıllık süreçte tabii ki birçok ilerlemeler kaydettik, bunlardan bir tanesi de tabii ki bütçe. 2002 yılında bizim bütçemiz, üniversitelerin bütçesi 2,5 milyar lira iken bugün bu bütçe 17 milyar liraya ulaşmıştır, bu da yaklaşık yüzde 576'lık bir artışı beraberinde getirmektedir.
Çok enteresan bir şey vardır: Üniversite kaynaklı patentlere baktım, 2002 yılında yapılan patent sayısı çok ilginç; sadece 6 tane başvuru var ve sadece 2 tanesi tescil ediliyor, çok ilginç. 2013 yılında ise bu rakam, 433 başvuruya ve 92 tescile ulaşıyor. Bu yeterli midir? Hayır, yeterli değildir. Daha çok çalışmamız gerekiyor, Batılı ülkelerdeki üniversiteler ve Uzak Doğu'daki üniversitelere baktığımızda geridedir ama diğer dünya ülkelerine baktığımızda oldukça ileridedir, daha çok çalışmamız gerektiğinin bir göstergesidir.
Ayrıca, burada, 11 bin dolar millî gelirimiz var, bunu artırabilmemizin yolu katma değeri yüksek olan ürünler üretmektir. Bu da yine, patentlerden ve dolayısıyla, üniversitelerden geçmektedir.
Uluslararası yayın sayımıza baktığımızda, 2002'de 8.400 civarındayken şu anda 117 bine çıkmıştır, yani yüzde 1.281'lik bir artış vardır. Daha çok, kaliteli uluslararası yayınlar yapmamız gerekiyor, daha patente dayalı yayınlar yapmamız gerekiyor, bunu da biliyoruz.
İlk 500'deki üniversite sayımız az, bunu daha çok artırmamız gerekiyor, bunun da farkındayız. Bunun için gerekli stratejiler üzerinde zaten YÖK ve Millî Eğitim Bakanlığımız çalışmaktadır.
Akademik personel sayımız 2002'de 76 bin iken 133 bine çıkmıştır, daha çok artırmamız gerektiğinin farkındayız.
Bu arada, bazı katsayılar vardı, meslek lisesi mezunu olarak o günkü katsayıya ben takılsaydım bugün ben de burada olmayacaktım belki. Bu bir zulümdür, çok şükür, bunu da kaldırdık.
Ben, 2014 bütçesinin toplumsal duyarlılığı olan, toplumun geleceğine ışık tutan bir bütçe olduğuna inanıyorum. Sosyal yönü güçlü olan üniversiteli gençlerimizin, üniversitelerin ve tüm toplumsal kesimlerin ihtiyaçlarını dikkate alan bir bütçe olduğuna inanıyorum, tabii ki bu imkânlar kapsamında.
2014 bütçesinin hazırlanmasında emeği geçen herkese buradan teşekkürlerimi sunuyor, 2014 bütçesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, yüce milletimize saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)