| Konu: | 2014 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU TASARISI İLE 2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESAP KANUNU TASARISI NEDENİYLE |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 33 |
| Tarih: | 16.12.2013 |
AK PARTİ GRUBU ADINA NURDAN ŞANLI (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türk Patent Enstitüsü Başkanlığının 2014 yılı bütçesi üzerinde AK PARTİ Grubu adına söz aldım. Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.
Sözlerime başlarken öncelikle sınai mülkiyetinin tarihçesi üzerinde kısaca durmak istiyorum. Sınai mülkiyete ilişkin düzenlemelerin başlangıcı 13'üncü, 14'üncü yüzyıllardaki Ahilik kurumuna dayanmaktadır. Ahilik sisteminin Batı'daki lonca sisteminden farkı, buluşa dayanması ve yenilikçiliği özendirmesidir. 19'uncu yüzyılda çıkarılan marka ve patent yasaları da Avrupa'nın en eski sınai mülkiyet yasalarındandır. 1871 tarihli Alameti Farika Nizamnamesi ve 1879 tarihli İhtira Beratı Kanunu marka ve patent konularında yasal korumanın temelini oluşturmaktadır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemiz dünyada fikrî mülkiyet sisteminin anayasası olarak kabul edilen Paris Sözleşmesi'ne 1925 yılında taraf olmuştur. 1965 yılında 551 sayılı Marka Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ve 1976 yılında da Dünya Fikrî Mülkiyet Teşkilatı Kuruluş Anlaşması'na katılım, ülkemizde sınai mülkiyet koruması alanındaki önemli adımlar arasında yer almaktadır.
Dünyada son yıllarda büyük hız kazanan bilimsel ve teknolojik gelişmelerin en dikkat çekici sonuçlarından birisi, sınai mülkiyet haklarının ekonomi ve sanayi açısından yükselen önemi olmuştur. Sınai mülkiyet sadece hak sahiplerini değil, toplumun bütün kesimlerini etkileyen bir konu olduğu için bu alanda ulusal ve uluslararası düzeyde kaydedilen gelişmelerin izlenmesi fevkalade önemlidir. Bu noktada, Türk Patent Enstitüsüne kuşkusuz önemli görevler düşmektedir. Ülkemiz, yenilikçi ürünler üretmenin, özgün tasarımlar geliştirmenin; bu yenilikleri, buluşları, tasarımları, ekonomik ve toplumsal alanda katma değere, istihdama, refaha dönüştürmenin gerekliliğini kavramış bir ülke konumundadır. Son on bir yılda sınai mülkiyet alanında uygulamaya konulan projeler, üretilen yapısal çözümler ve geliştirilen kalıcı mekanizmalar bu farkındalığı açıkça göstermektedir.
Ülkemizin ekonomik gelişmesine paralel olarak marka, patent ve tasarımdan oluşan sınai mülkiyet başvurularında çok önemli artışlar yaşanmıştır. 2002 yılında 36 bin olan marka başvuru sayısı 2013 yılında 110 bine, 20 bin olan tasarım sayısı 42 bine, 3 bin olan patent ve faydalı model sayısı ise 15 bine yükselmiştir. Ülkemizin bu alanda son on bir yılda aldığı mesafeyi açık bir biçimde ortaya koyabilmek için, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Fikrî Mülkiyet Teşkilatı tarafından yayınlanan 2013 raporunda ülkemiz adına dikkat çekici veriler görülmektedir.
Türkiye, patent, marka ve tasarım başvurularında bir önceki yıla göre 2 basamak birden yükselerek dünyada 7'nci sıraya yerleşmiştir. Bu sıralamada Türkiye'nin önünde sadece Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Güney Kore ve Fransa yer alırken, ülkemiz, İtalya, İngiltere, Hindistan, Brezilya, Rusya ve İspanya gibi fikrî mülkiyet alanında önemli ülkeleri geride bırakmayı başarmıştır.
Sınai mülkiyetin her bir bileşeni için yapılan sıralamalara baktığımızda, Türkiye'nin, dünyada patent başvurularında 15'inci, faydalı model başvurularında 7'nci, marka başvurularında 6'ncı, tasarım başvurularında ise 4'üncü sırada yer aldığını görmekteyiz. Görüldüğü üzere, ülkemiz, bugün, geldiğimiz noktada etkin işleyen ve ciddi boyutlarda patent, marka, tasarım üreten bir sınai mülkiyet sistemine sahip bulunmaktadır.
Türk Patent Enstitüsü hızla artan sınai mülkiyet başvuruları karşısında tescil faaliyetlerini hızlı ve etkin bir şekilde yürütebilmek amacıyla 2013 yılında on-line başvuru hizmetlerinin kapsamını büyük ölçüde genişletmiş, patent ve marka uzmanı istihdamı sağlayarak kurumsal kapasitenin geliştirilmesi konusunda çok önemli adımlar atmıştır.
Sayın Başkanım, değerli vekiller; sözlerime burada son verirken 2014 yılı bütçesinin ülkemize, milletimize ve Türk Patent Enstitüsüne hayırlı olmasını, hayırlar getirmesini yürekten diliyor, bir kez daha saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)