GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın BDP grup önerisi üzerinde yaptığı konuşması sırasında BDP Grubuna ve şahsına sataşması nedeniyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:62
Tarih:14.02.2014

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sormanızı gerektirmeyecek kadar aşikâr bir durum vardı.

Arkadaşlar, basın özgürlüğü, öyle, laf olsun torba dolsun diye buraya getirilmiyor. Türkiye'nin çok ciddi bir basın özgürlüğü sorunu var. Çok ciddi bir basın özgürlüğü sorununda, basının cumhuriyet tarihi boyunca sorunları elbette var. Bu Meclisin görevi bunları araştırmaktır. Bir araştırma komisyonu kurup, medya holdinglerinin enerji, maden alanına dalıp oradan kazandıklarıyla yaptıkları basının, bilmem, derin yapılarla, paralel yapılarla, çetelerle, devletlerle, okyanus ötesiyle, Pensilvanya'yla, Genelkurmayla, MİT'le, herkesle, kiminle bağı varsa çıkmasını sağlamaktır. Bu Meclis başka ne işe yarar? Niye milletin vekilleriyiz, niye milletin iradesini temsil ediyoruz? Onun için varız.

Benim burada kızdığım iki şey var: Bir, konuşurken üslupta saygınlık, saygılı olmak lazım. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

İHSAN ŞENER (Ordu) - Süper espri yapıyor ama.

HASİP KAPLAN (Devamla) - İki, zaten, herkes kendi kurdudur. Yirmi altı yıllık bir basın mensubunu çıkardınız buraya, "Alo Fatih" diyen Başbakanının olduğu dönemde, "Her zaman böyle bir sorun vardı." diyor ve deniliyor ki: 3 güç var; yasama, yürütme, yargı. Medyayı 4'üncü güç olarak Meclisin arka bahçesi... Medya demokratik ülkelerde demokrasinin nefesidir, sesidir, ruhudur, yurttaşla bağıdır, elbette ki basın özgür olacak, basın özgür olmadan bu ülkede demokrasi gelmez, bunu bilin, kafanıza koyun; demokratik ülkelerde de daima 4'üncü güçtür. Bu, arka bahçe mahçe değil arkadaşlar! Bu, bire bir demokratik ülke olmayla bağlantılı bir durumdur. Ve ben şunu size söyleyeyim: Yazık, basın mensubunu çıkarıp burada basın özgürlüğüne karşı, basının yaşadığı sorunlar karşısında konuşturtmayın Sayın Başkan Vekili Elitaş, ayıp ediyorsunuz! Bari, basın basına haksızlık etmesin.

Teşekkür ediyorum. (BDP sıralarından alkışlar)