GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: DEVLET İSTİHBARAT HİZMETLERİ VE MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR (2/2011) (S. SAYISI: 563)
Yasama Yılı:4
Birleşim:75
Tarih:10.04.2014

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Teşekkür ederim Sayın Başkan. Soru soran, söz alan değerli milletvekillerine de teşekkür ediyorum.

Burada, tabii, bu Suriye konusunda Sayın Şeker'in sorduğu soruyla ilgili Dışişleri Bakanımız açıklama yaptı, ben de teyit ediyorum, tamamen yalan ve iftira bir haberdir. Yani, Türkiye'de bu konuda pek çok değerlendirme de yapıldı. Bir yabancı şeyin -uzman bile diyemiyorum- sözünün bu kadar önemsenmesi ve Parlamentoda bu kadar ciddiye alınmasını da anlayamıyorum.

İkincisi, Tayyip Erdoğan'ın İsviçre bankaları hesabı... Başbakanımız bu konuda defalarca, çok açıklama yaptı, "İspat." dedi, "Bir tane bile getirsinler, şunu yapacağım." dedi. Onu da burada tekrar hatırlatıyorum.

Sayın Türkoğlu teklifle ilgili... Tabii, burada uzun yorumlar var. "Burada af mı getiriliyor?" Burada bir af müessesesi yok, bir af maddesi yok, öyle bir şey söz konusu değil.

HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU (Osmaniye) - Suç olmaktan çıkarıyor ama.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Çözüm süreciyle ilgili... Çözüm süreci şu anda Hükûmetimizin önündeki en önemli projelerden biridir ve verimli gitmektedir. İnşallah, Türkiye için de hayırlı olacağına inandığımız bir çalışmadır.

Sayın Özel "Hiçbir demokratik ülkenin kabul edemeyeceği bir kanun düzenlemesi." diyor. Yani doğrusu tabii, keşke -dün de ifade ettim- diğer ülkelerin istihbarat teşkilatlarının mevzuatlarıyla bunu mukayese imkânı olsa, edebilseniz memnun oluruz, onu söylemeyeceksiniz.

Değerli arkadaşlar, burada, diğer kanunlarla çeliştiği vesaire konular... Tabii, bunların hepsi düzenlemenin içinde yer alıyor. Burada öyle, hâkim masuniyeti, milletvekili dokunulmazlığıyla falan irtibat kurabilecek hiçbir şey yok, onu ifade edeyim.

Yargılama olarak MİT mensupları her yerde yargılanabiliyor. Bugünkü önergeyi de o hâle getiriyoruz. Sadece MİT Başkanı, bugün valilerde, büyükşehir belediye başkanlarında, devletteki müsteşarlarda olduğu gibi Yargıtayda yargılanacak, sadece o farkı getiriyoruz.

HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU (Osmaniye) - Sayın Bakan, sizdeki tasarıyla bizdeki aynı değil herhâlde.

BAŞKAN - Sayın Türkoğlu, lütfen... Diğerlerine devam etsin.

HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU (Osmaniye) - O başka bir şey anlatıyor ama.

BAŞKAN - Olabilir de yani...

OKTAY VURAL (İzmir) - O bildiğini anlatıyor efendim. Biz bilmediğini soruyoruz.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Sayın Demir, burada kumpas kurulduğu vesaireyle ilgili, bu davalarla ilgili konular... Hepimiz biliyoruz, davalar ne aşamada. Yani benim burada onlarla ilgili, davaların süreciyle ilgili bilgi vermem gerekmiyor. Yani son davanın da gerekçeli kararının açıklanmasına biz memnun olduk. Biz daima tutukluluğun kısa tutulması, davaların çabuk sonuçlanması yönünde -tabii, adaletli olarak- bir görüşün sahibiyiz. Dolayısıyla, bu şekilde de...

HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU (Osmaniye) - Tutuklu MİT mensubu var mı Sayın Bakan?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Şu anda arkadaşlarım not verdi bir önceki soruyla ilgili. Aranan MİT görevlisi yok, görev suçundan dolayı yargıda olan 5 kişi, kişisel suçtan yargıda olan da 2 kişi, birisi tutukluymuş, onu da ifade etmiş olayım.

Sayın Öğüt, dinlemelerle ilgili... Tabii, biliyorsunuz, burada yüce heyetinizin kabul ettiği bir yasayla zaten dinlemeler, adli dinlemeler çok zorlaştırıldı. Yani bundan sonra ağır ceza mahkemelerinde ve hukuk usulü açısından da çok zorlayarak... Ama dinleme konusu toplumumuzda çok vahim bir algı hâline geldiği için, onu düzeltmek için böyle ileri bir düzenleme yapıldı. Doğrusu, bu konularda, özellikle tabii illegal dinleme var ise de bunlarla ilgili çok şiddetli cezalar getirildi. Hepimizin şikâyeti olan konular.

Sayın Serindağ'ın sorusu: "İçeride -iç istihbarat- hiç görevi yok mu?" Tabii, terör ve casuslukla ilgili MİT'in görevi her yerdedir, içeride de vardır.

ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Sorum öyle değil Sayın Bakan, sorum o şekilde değil. Soruyu yanlış söylüyorsunuz.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Yani, dolayısıyla casusluk suçlarında ve devlet sırrının ifşasında sadece kolluk yetkisi vardır, başkaca iç operasyon söz konusu değildir.

ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Efendim, MİT'in hazırladığı raporla ilgili cevabınız nedir?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Onun dışında, Sayın Atıcı'nın, burada, yönetmelikle ilgili... Yönetmelik yanımda, tabii, içinin gizliliği var. Bu yönetmeliği göstereyim dedim, gösterdim de. Kürsüde de gösteririm.

ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Sayın Bakan, Reza Zarrab'la ilgili cevabınız nedir, Reza Zarrab?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Yani, o bir gizli yönetmeliktir ve yönetmelik şu anda da yürürlüktedir.

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Sayın Bakan, müsaade ederseniz, ben geleyim göreyim efendim.

(Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın Komisyon sırasına yürümesi ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'la konuşması)

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Şu anda cevaplıyorum, lütfen...

BAŞKAN - Soru-cevap işlemi bitsin, lütfen...

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Yerinize oturun. Ben müsait olunca gelirsiniz.

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Peki.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Sayın Erdoğdu "Konusu suç teşkil eden talimat verebilir mi?" diye sordu. Konusu suç teşkil eden bir talimatı kimse veremez.

ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - E, siz veriyorsunuz.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Bu anayasal bir hükümdür.

ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Adli kolluğa vermediniz mi? "Savcıların görevini yerine getirmeyin." demediniz mi? "Savcıların talimatını uygulamayın." demediniz mi?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Hiçbir kişiye, hiçbir kuruma hiçbir kimse konusu suç teşkil eden, yasal olmayan bir şey veremez. Bakanlar Kuruluyla verilecek -dün gündeme geldiği için onu da söyleyeyim- teşkilat yasası çerçevesinde sınırlı olacaktır ve bu konuda çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinden örnekler verilmesi de mümkündür.

OKTAY VURAL (İzmir) - Devlet çete olmaz ya, çete kuruyorsunuz orada.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Değerli milletvekilleri, yani özellikle de bunu çalışırken biz kendimiz Hükûmet olarak teklif verildikten sonra bunu -biliyorsunuz Hükûmet olarak biz teklif verildikten sonra- çok ciddi irdeledik. Getirdik burada...

OKTAY VURAL (İzmir) - Ya, izin vermeden önce çalışmadınız mı?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Gelmeden önce eğer biz hazırlasaydık... Sürekli bu burada söyleniyor, çok yanlış, bir iftiradır. Geldikten sonra biz bunu ciddi inceledik, onun için 18 tane önerge veriyoruz. Eğer önce biz hazırlasak da teklifi verdirseydik bu kadar Hükûmetin getirdiği önergelerle bu düzelttirilmezdi, bunu en basit mantığı olan, aklı olan anlar.

OKTAY VURAL (İzmir) - Allah Allah!

BÜLENT BELEN (Tekirdağ) - Bu lafları aynen iade ediyoruz.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Ama anlamayan varsa da söyleyeceğim bir şey yok benim.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Hakaret ediyor ya, Meclise hakaret ediyor.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Hakaret etmiyorum, bunu söyleyene söylüyorum.

OKTAY VURAL (İzmir) - İşte demedi mi? "Çok çalıştık bu düzenlemeye."

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - "Aklı olan anlar, mantığı olan anlar."

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Evet, öyle.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Akılsız, mantıksız...

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Aynen öyle.

BAŞKAN - Sayın Bakan, soruları cevaplandırır mısınız?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - "Akılsız, mantıksız" demiyorum. Bir kişi bunu sürekli tekrar ediyor, ona söylüyorum.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Böyle bir şey olur mu? Böyle bir şey olur ya!

BAŞKAN - Sayın Bakan, lütfen.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Efendim... Efendim...

OKTAY VURAL (İzmir) - Efendim, cevap veremiyor Sayın Bakan, sorulara cevap veremiyor efendim.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Bu kadar sinirleriniz gevşekse bu makamı işgal etmeyeceksin o zaman!

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Sayın Arınç'la ilgili bir dava konusudur, dolayısıyla ben ona cevap veremiyorum.

OKTAY VURAL (İzmir) - Paketçi Bakan, sorulara cevap veremiyor efendim.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Ama başta şunu da ifade etmek istiyorum. Hiç kimseye hakaret etmek gibi bir niyetim yok.

BİNNAZ TOPRAK (İstanbul) - O zaman geri alın.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Sayın milletvekilleri, sadece...

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - O ifadeyi geri al o zaman Sayın Bakan.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Sadece şunu söylüyorum: Eğer bir teklifi Hükûmet hazırlatsa...

MEHMET ERDOĞAN (Muğla) - O zaman tasarı olur.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - ...veya kurum hazırlatsa ve milletvekillerimiz bunları teklif olarak verse; ben, İçişleri Bakanımız, arkadaşlarımız, kurumlarımız o teklif üzerinde defalarca çalışıp... Daha bir gün önce, buraya gelmeden önce, Başbakanımıza ilk defa sunum yaptık, bakın böyle bir şey var, onun da talimatlarını aldık.

OKTAY VURAL (İzmir) - Milletle bir de dalga geçiyorlar.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Ve bu önergelerin...

OKTAY VURAL (İzmir) - Yani Allah'ını seversen ya!

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - ...bir kısmını Başbakanımızın da görüşünü alarak... Biz ciddi bir Hükûmetiz arkadaşlar.

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Cumhurbaşkanından izin aldınız mı efendim?

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Bakın, biz çalışırız, biz işimizi iyi yaparız.

OKTAY VURAL (İzmir) - Ya, Genel Kurula doğru bir bilgi verin hiç olmazsa ya. Genel Kurula doğru bilgi verilsin ya. Milletvekiline saygısız, millete saygısızlık yapıyor.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Bakın, dolayısıyla, burada bir teklifi arkadaşlarımız verdi, biz o teklifi bütün boyutlarıyla...

OKTAY VURAL (İzmir) - Bundan önce tasarı geldi, tasarıyı komple değiştirdiniz be!

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Şimdi bu tartışılıyor, değerli milletvekilleri, bu tartışılıyor. Yani buraya yasama faaliyetiyle, yasamayla ilgili şeyler iki kanaldan gelir -yasayla ilgili- ya teklif gelir ya tasarı. Bunun ikisi de değerlidir. Yasa, tasarı olarak gelirse onun prosedürü var, teklif olarak gelirse -dün de arz ettim sizlere- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bunu hükûmete gönderir ve hükûmetten görüş ister ve hükûmet çalışır, bu teklifle ilgili buraya görüş gönderir.

ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Sayın Başkan, Sayın Bakan zamanı harcamak için bunları söylüyor, soruları yanıtlamadı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Anayasa'nın ve İç Tüzük'ümüzün bu konuda çok açık hükümleri vardır.

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Efendim, Cumhurbaşkanına danıştınız mı diye sormuştum.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Bunu değerli grup başkan vekillerimiz çok iyi bilirler ve biz de bu teklif verildikten sonra en ciddi şekilde çalıştık ve önergelerde de muhalefet milletvekillerimizin Komisyondaki tekliflerinin birçoğunu çok önemli gördük.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Bakan, teşekkür ederim, süreniz doldu.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY (Kırıkkale) - Mesela Sayın Ekşi'nin bir talebi vardı basın düzenlemesiyle ilgili, çok önemli gördük ve ona göre düzenledik. Yani biz bu konularda Komisyonda da arkadaşların söylediklerini çok önemli gördüğümüzü ifade ediyorum.

Teşekkür ederim.